Drábkův Šiška modernizoval úřední telefony. Prý poněkud draze

30.10.2012 14:32

Pořad České televize Reportéři objevil další zakázku v obrovském objemu bez výběrového řízení, kterou zadal na Ministerstvu práce a sociálních věcí pod vedením Jaromíra Drábka jeho náměstek Vladimír Šiška. Jedná se o modernizaci telekomunikačních služeb za necelých 300 milionů. Šiška smlouvu prý podepsal před rokem a půl.

Drábkův Šiška modernizoval úřední telefony. Prý poněkud draze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Telefony, ilustrační foto

Pořad Reportéři ČT zjistil, že utajování všeho, co by mohlo usnadnit veřejnou kontrolu, byla dosud na Ministerstvu práce a sociálních věcí vedeném Jaromírem Drábkem běžná praxe. Připomeňme, že náměstka Vladimíra Šišku minulý týden soud pustil z vazby, kam se dostal kvůli podezření, že podplácel. Ministr Drábek se svého náměstka zastal, následně ho zbavil funkce a nakonec uvedl, že sám odstoupí.

Postupně ale vycházejí na povrch nové a nové podivné smlouvy. Reportéři ČT teď zjistili, že na ministerstvu existují smlouvy na dalších 300 milionů bez výběrového řízení. O co jde?

Sporná smlouva...

Zhruba sedmnáct tisíc nových telefonů a centrální ústřednu má Ministerstvu práce dodat firma Siemens Enterprise Communications, s. r. o. Úřad za to má dát zhruba 300 milionů korun. Jenže problém je v tom, že na zakázku nebylo vypsáno výběrové řízení. „Stejná firma přitom instalovala na ministerstvu komunikační technologie před nedávnem - celkem za 350 milionů korun. Smlouva byla podepsána za éry ministra Zdeňka Škromacha,“ uvádí pořad.

„Připadá mi divné, že se tatáž věc kupuje podruhé," reagoval pak na to s vrtěním hlavou sám Škromach. I on ale prý podle ČT zadal tehdy tuto zakázku bez výběrového řízení. Firma ji dokončila v roce 2010.

V roce 2010 se svědek, který si přál zůstat v anonymitě, údajně náhodou dozvěděl, kolik měl resort Ministerstva práce a sociálních věcí platit za servis svých telefonů a ústředen. Tvrdí, že šlo o částku přes 1,3 milionu měsíčně. S ohledem na své zkušenosti v oboru napsal ministrovi dopis, v němž právě upozornil na nesmyslně uzavřenou servisní smlouvou mezi ministerstvem a společností Siemens Enterprise Communications, spol. s r.o. Praha.

„Tato smlouva je minimálně na měsíční částku 1.300.000,-Kč bez DPH/měsíc a podle mého názoru je několikanásobně předražená. Na tuto skutečnost jsem několikrát upozorňoval pracovníky MPSV přes podatelnu MPSV,“ zveřejnila televize citaci z e-mailu ministru Drábkovi.

Zda to byla přemrštěná cena, to se ale prý televizi nepodařilo zjistit. „Právníci nám napsali, že servisní smlouva je tajná. Včetně všech dodatků,“ upozornil pořad.

Vzhledem k utajeným dodatkům z minulé i nové smlouvy není navíc prý vůbec jasné, kdy, kdo a co vlastně za ministerstvo odsouhlasil. Není také zřejmé, co se kdy instalovalo a zase odinstalovávalo.

Náměstek Šiška podle ČT podepsal smlouvu až 26.dubna, přitom ministerstvo se staré technologie začalo zbavovat už na konci předchozího roku.

Zakázka až třikrát předražená?

Smlouva má název Upgrade rozšíření a zajištění a má jít o výměnu telefonů a telefonních ústředen na všech pracovištích resortu Ministerstva práce. Konkrétně jde o nákup zhruba 15 až 17 tisíc nových telefonů a licencí k nim, propojených jednou centrální ústřednou.

Jenže analytici se údajně shodují na tom, že jde o standardní řešení, které poskytuje každý výrobce větších hlasových systémů.

„Zeptali jsme se u různě velkých firem, které nabízejí srovnatelné technologie jako Siemens Enterprise Communications. Poslali jsme jim technickou specifikaci nové zakázky, která byla podepsána panem Šiškou na částku 300 milionů,“ uvedli dále Reportéři. A co zjistili? Že cenové kalkulace se liší podle použité technologie. Důležité však je, že se pohybují od 80 milionů po 136 milionů bez DPH. Takže ministerstvo by prý vše mohlo pořídit mnohem levněji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…