Nabízí vám operátor výhodnou smlouvu? Vyčkejte, na jaře se budou dít věci...

31.10.2012 21:29

Poslanec Jan Husák (TOP09) připravil zákon, který bojuje proti nekalým praktikám mobilních operátorů. Pokud parlament jeho novelu podpoří, lidé už nebudou moci dostat pokutu za předčasné ukončení smlouvy, nebo jim operátoři nebudou moci automaticky prodloužit smlouvu bez jejich vědomí. Lidé by se proto neměli ukvapovat uzavírat smlouvy na 50 procentní cenu po dobu dvou let.

Nabízí vám operátor výhodnou smlouvu? Vyčkejte, na jaře se budou dít věci...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Telefon, ilustrační foto

Podle poslance Jana Husáka to budou totiž příští rok standardní ceny, bez jakýkoliv závazků.

Podle jeho návrhu by měli lidé také dostat vždy úplné informace o poskytovaných službách. V České republice by to mělo výrazně i zlevnit volání.

„Lidé by se navíc neměli ukvapovat s uzavíráním smluv se stávajícími operátory do doby, než na jaře vstoupí na trh čtvrtý operátor,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Jan Husák. Připomněl, že v poslední době se zvýšil tlak stávajících operátorů na klienty, aby uzavírali údajně mimořádně výhodné smlouvy s 50procentní slevou. „To jsou ceny, které podle našich předpokladů budou na jaře nabízet jako standard, budou-li se chtít udržet na trhu,“ řekl Husák.

„Chci řešit nekalé praktiky současných mobilních operátorů, které uplatňují vůči zákazníkům i ostatním podnikatelům v oboru elektronických komunikací. Brání konkurenci na telekomunikačním trhu, a tím pádem také lepší kvalitě služeb a hlavně snížení cen pro zákazníky,“ říká poslanec Jan Husák (TOP 09), místopředseda sněmovního Hospodářského výboru.

Smlouvy s neúplnými nebo skrytými údaji budou neplatné

Nový zákon řeší tři nejčastější prohřešky operátorů vůči zákazníkům. „Za prvé to jsou neúplné informace o službách, další je automatické prodlužování smluv bez vědomí zákazníka a za třetí jsou to smluvní pokuty vůči zákazníkům, kteří termínovanou smlouvu chtějí ukončit předčasně,“ říká Husák. V návrhu chce zákonem zakázat automatické prodlužování smluv, kdy operátor o tomto prodloužení zákazníka vůbec neinformuje a stanovuje smluvní pokuty za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou.

Poslanec Husák také hodlá znemožnit mobilním operátorům uzavírat či měnit smlouvy na mobilní služby, pokud zákazníkovi jednoznačně neposkytnou všechny informace.  „V současnosti se stává, že zákazník uzavře nebo změní smlouvu, aniž by mu firma sdělila všechny informace. Ve výsledku, tak musí platit například i za služby, které si nechtěl objednat. Všechny takové informace by měly být povinnou a viditelnou součástí smlouvy,“ dodal Husák.

Máme nejhorší regulační úřad pro telekomunikace v Evropě, zoufal si Husák

Podle Husáka zneužívají operátoři svého dominantního postavení i vůči ostatním podnikatelům v telekomunikační branži. Česká republika je jedinou evropskou zemí, kde nepůsobí plnohodnotní virtuální operátoři. Důvodem je neochota stávajících mobilních operátorů vpustit nové firmy do svých sítí.

„Vždyť náš Český telekomunikační úřad je hodnocen jako nejhorší regulátor v Evropě,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jan Husák. Nový zákon by podle něj tak měl i ČTÚ držet více zkrátka. Nový zákon by zaváděl i termíny a transparentnost při jednání stávajících operátorů s virtuálními. Také změny v Radě pro telekomunikace jsou podle něj zárukou, že se regulace v branži dostane na zcela jinou úroveň a virtuální operátoři budou mít i díky novému zákonu lepší podmínky pro vstup na hřiště.

Tahanice s virtuálními operátory by měly rovněž skončit

„Zatím mobilní operátoři jednání s těmi virtuálními uměle prodlužují o celé měsíce i roky, nebo si kladou nesmyslné podmínky, které v jiných zemích neexistují. Nakonec výslednou dohodu s virtuálním operátorem bezdůvodně odmítnou,“ popsal současnou praxi poslanec. Pokud novela projde, operátoři nebudou moci nesmyslně prodlužovat jednání a budou muset oznámit důvody, které vedly k odmítnutí dohody. Odmítnutým podnikatelům to navíc ulehčí vést eventuální spory.

„Můj návrh je maximem možného. Evropská legislativa totiž neumožňuje, aby stát, a tedy Český telekomunikační úřad, mobilním operátorům nařídil vpustit virtuální operátory do svých sítí,“ shrnul Husák.

Nová štika v telekomunikačním rybníce srazí ceny minimálně na polovinu, věří Husák

Důležité pro něj je, jak se redakci dále svěřil, aby se vyrovnaly podmínky pro všechny operátory a hlavně, aby se zlevnilo hovorné v mobilních sítích. „Chci také, aby byl český spotřebitel chráněn před nekalými praktikami mobilního oligapolu, který je tvořen stávajícími operátory,“ dodává Husák. Věří, že společnost Petra Kellnera PPF, jako nový operátor může být tou novou štikou, která má rozproudit vodu v telekomunikačním rybníku.

„Proto ještě jednou připomínám, že by lidé měli počkat a zvážit, než uzavřou novou smlouvu s některým ze stávajících operátorů. Posečkání do jara by se jim mohlo velmi vyplatit,“ dodává poslanec za TOP09 Jan Husák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …