Posílají nás do hnoje, bude rachot jako kráva. Na Prahu se řítí havíři

31.10.2012 11:02

REPORTÁŽ Šedesátiletý Miloš Hitman z Chomutova přijel dnes ráno do nedalekého Mostu, aby tu s dalšími patnácti sty spolupracovníky odstartoval velkou demonstraci za zachování míst havířů. Ti živí tisíce rodin v Ústeckém kraji, už tak zmítaném problémy s nejvyšší nezaměstnaností. Tohle už je krutý boj o přežití. Severočeští zaměstnanci hornického průmyslu odsud vyjeli do Prahy demonstrovat před Strakovku. V žaludku jim leží hlavně odpůrce těžby Milan Šťovíček (Věci veřejné).

Posílají nás do hnoje, bude rachot jako kráva. Na Prahu se řítí havíři
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Demonstrace za zachování míst havířů v Mostě

Miloš Hitman pracuje pro důlní společnost třiatřicet let, jako zámečník kolejového svršku. „Už jsem měl být dávno v červnu v důchodu. Ale teď musím makat ještě další tři roky,“ svěřuje se s nespokojeností. Nebojí se nahlas říct, o co mu jde a proč mu stojí za to se ve svém volnu před šichtou táhnout autobusem do hlavního města. „Jednak kvůli důchodu pro horníky a také se bojím o práci, to je jasné. Dva roky před penzí by mě už nikdo nevzal. Za komunistů jsme měli všechno, dneska abychom bojovali za to, aby mladí vůbec mohli v práci být!“ rozčiluje se. Jediný problém jsou politici. „Šťovíček tam nemá vůbec co dělat!“ má jasno ve viníkovi.

Šťovíčkovy postoje nás posílají do hnoje!

Právě starosta nedalekého Litvínova Milan Šťovíček je podle pracantů v hornictví brzdou, kvůli níž se nemůže pokračovat v těžbě na dole ČSA. Je to patrné i z desítek transparentů, které si muži a ženy připravili s sebou do Prahy. „Přemýšlejte hlavou, ne Šťovíčkem.“ Další nápis veršuje: „Šťovíčkovy postoje nás posílají do hnoje!“ Litvínovský politik se skví i na transparentu „Šťovíček = hrobař havířů“.

Jeden z pracovníků ještě přitlouká hřebík u transparentu: „Nehandlujte s našimi pracovními místy.“ Jiný nese ceduli „Řiďte stát pro občany, ne pro svůj prospěch“ nebo „Tato vláda vyrábí nezaměstnané“.

Na zemi leží hromada připraveného uhlí v textilních sáčcích. Je na nich napsáno: „Poslední uhlí, které vás zahřeje.“

Ženy z roboty rovnou k plotně? Tentokrát ne!

Jedna z manipulačních dělnic pracuje v těžební skupině už třicet let. „Chci, aby se prolomily limity. Nechceme přece přijít o práci,“ proto jede do Prahy podpořit společnou záchranu živobytí.

Mezi demonstranty je skutečně velké zastoupení žen. „Těžaři se snažili, aby vyhazov dostal vždy jen jeden z rodiny, ale teď už to nepůjde,“ přidává se jedna z žen, která vysvětluje, že v některých rodinách pracují pro skupinu Czech Coal oba dospělí a pokud by o práci přišli táta i máma, bude problém domácnost s dětmi táhnout dál.

To potvrzuje i Miloš Hotman. „Moje paní je vyučená kuchařka a už tři roky marně shání práci,“ říká.

Odbory musely zájemce brzdit

Odborová organizace pracovníků v hornictví počítala, že se na demonstraci do Prahy vypraví kolem pěti set lidí. Nakonec museli spontánní zájemce odmítat. To když číslo překročilo 1500 osob. Byl by problém s dopravou. „Už takhle máme 32 autobusů,“ říká odborový předák Jaromír Franta, který ranní zahájení akce koordinuje pomocí megafonu, aby ho na parkovišti vedle zimního stadionu všichni dobře slyšeli. Dopravu koordinují i městští strážníci. Některé autobusy sem s horníky přijely rovnou ze šachet.

Než všichni nastoupí do autobusu, dostanou balíček se dvěma řízky, sušenkou a jablkem. „To platí naše odbory. Máme to místo oběda,“ vysvětlují zaměstnanci. Dopravu také hradí odborářská organizace. Zaměstnavatel do jejich akce prý nezasahuje, ani ji nedotuje. „Je to vše v naší režii. My máme problém. A ten problém rozhodně nemáme s naším zaměstnavatelem, ale s politiky,“ říká otevřeně na rovinu odborový šéf Jaromír Franta.

Chlapi berou i chrastítka a houkačky. „To bude rachot jak kráva,“ komentuje jeden nich. Jsou zrovna po noční šichtě. „Únava? V takovémto případě ne. Jde nám přece o kejhák,“ reaguje další.

Na Prahu si to valí i starostové

V půl deváté ráno autobusy hromadně odjíždějí směr Praha. Tam začne to hlavní – úsilí o zachování práce pro Severočechy. „Co by se mělo po naší demonstraci stát? Předpokládám, že ve vládě začnou konečně přemýšlet hlavou a přestanou řešit své osobní priority,“ apeluje Jaromír Franta. Mezitím megafonem řídí své kolegy. „Ne, seznamy nejsou. Kdekoliv je v autobuse místo, tam si prostě vlezte,“ doporučuje.

Horníci a odboráři mají podporu i řady starostů a zástupců samosprávy zdejšího regionu. „Oslovili jsme nejprve starosty obcí a měst, zda s naší demonstrací souhlasí. Obdrželi jsme spoustu podpůrných mailů,“ dodává Jaromír Franta. Dopis putoval i k Milanu Šťovíčkovi. „Ano, i on byl v adresáři. Ale kdyby odpověděl, to bych si zapamatoval,“ podotýká.

„Volno“ si kvůli výpravě do Prahy udělala například i starostka Louky u Litvínova Milana Štveráčková, starosta Meziboří  Petr Červenka nebo litvínovský zastupitel Martin Klika. Jedou zdejší obyvatele podpořit vlastními auty. V Praze se k severočeským horníkům jako podpora přidají i lidé z OKD a naftových dolů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…