Kdo povede ODS: Šťastný se dohodne s Chalupou

31.10.2012 15:28

Kdo bude za pražskou ODS kandidovat na celostátního místopředsedu strany a změní se vedení pražské ODS včetně primátora Bohuslava Svobody?

Kdo povede ODS: Šťastný se dohodne s Chalupou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Na tuto otázku ještě není jasná odpověď, protože ještě dnes večer budou probíhat další oblastní sněmy a podle informací ParlamentníchListů.cz potom ještě jednání předáků pražské ODS.

Oba proti Svobodovi, oba blízcí Klausovi

Ve čtvrtek večer se totiž bude konat regionální sněm pražské ODS, na kterém by se měla zvolit nová regionální rada a měla by padnout nominace na místopředsedu celostátní ODS a také na členy Výkonné rady ODS zastupující pražskou ODS.

Podle informací ParlamentníchListů.cz je již nyní jisté, že dojde k dohodě mezi poslancem Borisem Šťastným a ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou, kdo z nich dvou bude kandidovat na místopředsedu ODS.

Oba patří do tábora kritiků primátora a nynějšího předsedy pražské ODS Bohuslava Svobody, který sám na oblastním sněmu ODS Praha 2 oznámil, že kandidovat na místopředsedu ODS nebude. Chalupa i Šťastný mají navíc oba blízko k prezidentu Václavu Klausovi.

Opatrný Chalupa, ostře kritický Šťastný

Chalupa má výhodu v tom, že jako ministr je v kontaktu s regiony. Je velmi, velmi opatrným politikem, který se ke kontroverzním otázkám nevyjadřuje a za dobu jeho působení ve funkci ministra nebyl zaznamenán téměř žádný jeho politický názor či výrok. Byl by tedy kompromisním kandidátem, který „umí vyjít s každým“. Premiéra Petra Nečase, ani současný stav ODS nijak nekritizuje. I jeho funkce ministra ho zvýhodňuje.

To Boris Šťastný říká své názory velmi nahlas a ostře. Otevřeně kritizuje primátora Bohuslava Svobodu i politiku vlády Petra Nečase, i když to neznamená, že by chtěl proti Nečasově osobně vystoupit. Ačkoli totiž vývoj ODS pod vedením Nečase kritizuje a je odpůrcem zvyšování daní a posunu strany doleva, považuje na druhou stranu Nečase za slušného politika.

Ale servítky si rozhodně nebere: Miroslava Kalouska označil za nejgeniálnějšího rozvraceče ODS v její historii a jeho daňový balíček nazval „zvěrstvem“.

Klausovec Šťastný by podle informací ParlamentníchListů.cz nechtěl být v takovém vedení ODS, které by nenasměrovalo ODS zpět k pravicovým kořenům. V tom je podobný bývalému předsedovi regionálního sdružení ODS v kraji Vysočina Ivu Strejčkovi, který rezignoval na post předsedy, protože měl pocit, že nedostal od regionálního sdružení dostatečný mandát k tomu, aby bojoval o zásadní změny v ODS a její návrat ke kořenům, na kterou vystavěl kdysi pravicovou ODS Václav Klaus.

Skupina Šťastného má jasnou většinu v pražské ODS

Skupina Borise Šťastného v pražské ODS má nyní jasnou většinu a má možnost provést ve vedení regionu zásadní změny. K této skupině patří ODS na Praze 4, 6, 7, 10, 11, 12, 13. Bohuslava Svobodu podporuje jeho domovská Praha 2, dále Praha 5, 9 a 8 (mimo radního Josefa Noska). Oblastní sdružení na Praze 1, 14 a 15 různě přebíhají.

Zatím není jasné, jestli dojde ke změně předsedy regionu, kterým je v současnosti Svoboda. Téměř jisté ale je, že ho pražská ODS ponechá ve funkci primátora a že dojde k obměně regionální rady.

Dojde ke změně vedení

Například se předpokládá, že si post místopředsedů neudrží Marek Benda a Pavel Horálek, kteří ztratili důvěru své oblastní organizace na Praze 4 a byli odvoláni z pozice místopředsedů oblasti. Otázkou je též, zda svou pozici ve výkonné radě uhájí Aleksandra Udženija blízká primátorovi.

„Není to o lidech. Ani o Petru Nečasovi, ani o Bohuslavu Svobodovi, ale o snaze zachránit ODS, vrátit ji ke kořenům a udělat z ní opět jasného lídra pravice v této zemi, který bude opět oslovovat zhruba třetinu voličů,“ odpověděl Šťastný na dotaz, zda bude kandidovat na místopředsedu ODS a na předsedu ODS v Praze.

Debakl pražské ODS pod vedením Svobody

Každopádně kritika Svobody v pražské ODS narůstá, neboť ODS utrpěla debakl v senátních volbách i ve své tradiční baště – v Praze. Zde totiž ODS obhájila pouze dvě ze čtyř křesel. A tvář primátora Svobody byla mnoha billboardech po celé republice - a očividně ODS nespasila.

Alarmující ale je, že na Praze 4 získal kandidát ČSSD více hlasů než kandidát ODS hned v prvním kole. Podobně na Praze 8, kde nakonec kandidátka ODS Daniela Filipová uspěla, startovala do druhé kola z druhé pozice a v prvním kole získal nejvíce hlasů komunista Jiří Dolejš.

A na Praze 2, domovské organizaci Bohuslava Svobody, dokonce kandidátka ODS nepostoupila ani do druhého kola. Přitom Vinohrady již od dob první republiky patřily k největším baštám pravice v republice vůbec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…