Rozhlas cílí na sKarty: Pošta zasílá formulář plný osobních údajů

01.11.2012 10:07

Jak to někdy není jednoduché s rozesíláním výzev na vyzvednutí sKarty přes Českou poštu, poodkryl Český rozhlas. Podle jeho zjištění lidé musí vyplňovat předlouhý formulář plný osobních dat a pošta tento formulář rozesílá jako obyčejnou zásilku. Protože se mnozí děsí toho, že data mohou být zneužita, věc nyní musí prošetřit Úřad pro ochranu osobních údajů.

Rozhlas cílí na sKarty: Pošta zasílá formulář plný osobních údajů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karta funguje podobně jako platební karta

Do konce roku dostane sKartu zhruba devět set tisíc lidí, kterým stát vyplácí sociální dávky, s výjimkou důchodů a nemocenské. Jenomže stížnosti kolem sKarert se množí jak na běžícím pásu.

Úřad pro ochranu osobních údajů se nyní kromě mnoha dalších stížností bude zabývat i námitkami jedné z rodin, která se stará o zdravotně postiženého chlapce. Rodině Hromasových totiž vadí, že by mohla být zneužita citlivá data rodiny.

„Osobní údaje totiž dostali Hromasovi v obyčejné zásilce, kterou mohl kdokoliv otevřít,“ upozornil rozhlas.

Renata Hromasová bydlí v Horních Počernicích a stará se o svého třiadvacetiletého zdravotně postiženého syna, který potřebuje péči čtyřiadvacet hodin denně. Je totiž na vozíčku, bere plný invalidní důchod a příspěvky na péči. Ty nyní bude muset za něj čerpat rodina přes sKartu. Když ovšem paní Hromasové přišla výzva, aby si šla takzvanou sociální kartu na úřad vyzvednout, nestačila se divit.

Rozesílat mnoho dat je prý zbytečné

„K tomu byl přiložen dokument ke kontrole, kde jsou veškeré osobní údaje včetně čísla občanského průkazu, rodného čísla, bydliště, čísla účtu, jestli jsme svéprávní nebo ne,“ sdělila Hromasová pro ČRo s tím, že s poštou má ale špatné zkušenosti, neboť se jí kdysi tady ztratily některé doklady. Míní, že takové množství dat přece k vyzvednutí karty není zapotřebí a proto se obrací na Úřad pro ochranu osobních údajů.

„Mohlo by to být zneužito, myslím, že takovéto informace by měly být zasílány doporučeně, protože nám pořád všichni zaručovali, jak veškeré údaje budou chráněné,“ vysvětlila Renata Hromasová.

Jenže mluvčí Úřadu práce České republiky Jiří Reichl oponuje. „Nevidím způsob, jakým by ta data mohla být zneužita. Byl poslán formulář, který je potřeba vyplnit právě při převzetí sKarty a byl poslán z toho důvodu, aby se urychlilo odbavení klientky na úřadu práce,“ sdělil pro rádio Reichl s tím, že doporučená pošta nezvyšuje ochranu listovního tajemství před zneužitím.

Úřad totiž prý první zvací dopisy k vyzvednutí sKarty posílá skutečně normální poštou a to po úvaze. Chce tak ušetřit. Až druhou výzvu, kdy úřady upozorňují lidi, že si sKartu ještě nevyzvedli, posílají úředníci doporučeně. „Stát tak prý ušetří na poštovních zásilkách, protože druhých výzev bude podstatně méně,“ uzavřel rozhlas k reportáži.

Senátoři se obrací na Ústavní soud

Na sKarty si také stěžují senátoři ČSSD a připravují na novinku Ministerstva práce ústavní stížnost. Podle nich sKarty zasahují do soukromí příjemců podpory od státu.

Systém kvůli opožděným platbám kritizuje také Národní rada osob se zdravotním postižením. Vláda se proto chce sociálními kartami ještě zabývat a případně celý systém výplat přehodnotit.

Nový způsob vyplácení sociálních dávek se rozjel nedávno. Stát chce prostřednictvím elektronických plateb ušetřit ročně zhruba 250 milionů korun na poštovních poukázkách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…