Svoboda předpokládá, že Nečas nominaci Prahy na předsedu dostane

01.11.2012 11:08

Pražská ODS večer rozhodne, koho před očekávaným víkendovým kongresem nominuje na post předsedy strany. Současný šéf regionálního sdružení ODS Praha Bohuslav Svoboda ale pro Český rozhlas uvedl, že předpokládá, že nominaci Prahy na předsedu dostane opět Petr Nečas.

Svoboda předpokládá, že Nečas nominaci Prahy na předsedu dostane
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda

Současný šéf občanských demokratů Petr Nečas má nominace na předsedu strany od šesti z devíti krajů, kde se zatím sněmy konaly. Dalších pět krajských organizací se sejde dnes a to i středočeská a pražská.

Český rozhlas ale poznamenává, že Bohuslav Svoboda přestože nedávno odmítl, že by se ucházel o post místopředsedy ve straně, tak věří, že Petra Nečase postoj pražské ODS posílí. V hlavním městě totiž našel Nečas spojence především v primátorovi Svobodovi.

„Jsem přesvědčen, že takovýto postoj (nekandidatura na místopředsedu strany) Petra Nečase posílí. Protože moje zaměření se na Prahu je natolik pro ODS zásadní, že pokud se mi tato práce povede, bude z toho mít prospěch i Petr Nečas i celá ODS,“ řekl Svoboda pro Rádio Česko. Dodal, že předpokládá, že Petr Nečas nominaci Prahy na předsedu dostane.

„Ano, to předpokládám,“ poznamenal k tomu krátce s tím, že by si ale přál, aby na postu místopředsedy stanul Tomáš Chalupa. „ Pro Tomáše Chalupu jsme na Praze 2 vyslovili pro tento post důvěru,“ dodal pražský primátor.

Petr Nečas získal podporu například od Zlínského, Moravskoslezského nebo Jihomoravského kraje. Situace v pražské ODS je ale mnohem napjatější.

Janeček: Nečas to má složité, protože opustil pravicový program

„Myslím, že Petr Nečas to má v tuto chvíli velmi složité, protože opustil pravicový program. Svolat kongres takto rychle po volbách a nedat prostor členské základně je obrovská chyba. Já v tuto chvíli nevím, koho budu navrhovat, ale myslím si, že Petr Nečas to v tuto chvíli nedělá úplně dobře,“ vysvětlil pro ČRo předseda městské části Prahy 11 Jiří Janeček.

„Ke kritikům Petra Nečase patří i poslanec a Boris Šťastný. Ten byl oblastním sněmem ODS na Praze 10 vyzván, aby se ucházel o post místopředsedy.,“ poznamenalo dále rádio s tím, že ale Šťastný oznámil, že se rozhodl na tuto funkci nekandidovat. „V tuto chvíli nevidím jiného kandidáta na předsedu ODS, než je Petr Nečas. A neumím hrát roli jakéhosi opozičního místopředsedy Petra Nečase,“ uvedl pro Čro Šťastný.

Za Nečasem pak také stojí pražská senátorka Daniela Filipiová.

„Já pevně věřím v to, že doporučen na předsedu bude pan Nečas. Výběru nového předsedy musí eventuálně předcházet široká diskuze napříč celou členskou základnou počínaje místními, oblastními a poté regionálními sněmy. Nějaká revoluce v konzervativní straně rozhodně není vhodná,“ dodala Filipiová.

Kongres Občanských demokratů začíná v pátek. Očekává se od něj, že rozsekne schizma uvnitř nejsilnější pravicové strany a tím zřejmě určí i osud vlády.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…