Šéf krajského soudu Pořízek je obviněn ze zneužití pravomocí

02.11.2012 15:25

Předseda brněnského krajského soudu Jaromír Pořízek je kvůli předražené výstavbě justičního areálu obviněný ze tří trestných činů. Měl se dopustit zneužívání pravomoci veřejného činitele, porušování povinností při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Uvedl to Český rozhlas.

Šéf krajského soudu Pořízek je obviněn ze zneužití pravomocí
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Policie obvinila předsedu Krajského soudu v Brně Jaromíra Pořízka kvůli předražení stavby nového justičního areálu ve čtvrtek 1. listopadu,  což v ten den potvrdila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Z jakého konkrétního činu policie Pořízka ale viní, to mluvčí soudu tehdy neuvedla.

Český rozhlas dnes upřesnil, že Pořízek se měl dopustit zneužívání pravomoci veřejného činitele, porušování povinností při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku.

"Věc řeší Krajské státní zastupitelství v Ostravě. Důvodem je možná podjatost brněnských žalobců," zmínil rozhlas.

V novém justičním areálu kromě soudů sídlí i státní zastupitelství, o které se podle ostravské žalobkyně Beáty Ciencialové zajímají kriminalisté.

„Předmětem vyšetřování je prověření okolností financování výstavby budovy státního zastupitelství v rámci justičního areálu v Brně, který se dle dosavadních zjištění jeví jako předražený, a to zhruba o částku v řádech 35 milionů korun,“ informovala státní zástupkyně.

O setrvání Pořízka ve funkci musí rozhodnout ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Počká ale, až jak dopadne Pořízkova stížnost proti trestnímu stíhání. O té rozhodne Krajské státní zastupitelství v Ostravě do týdne.

Případ se táhne od roku 2008

Kauza předraženého justičního areálu se táhne roky. V roce 2008 čelil dokonce kvůli případu Pořízek kárnému řízení, to ale bylo zastaveno. Tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se proti tomu odvolal k Nejvyššímu soudu, ovšem neuspěl.  

Za stavbu justičního areálu byl už krajský soud také pokutován ze strany finančního ředitelství. Nejprve dostal sankci ve výši dvou miliard korun, která byla po odvolání snížena na půl miliardy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…