Aktivista Ponert opět jde do ulic. Občan tady může volit jen hujery, a to dál už odmítá

02.11.2012 16:40

Aktivista Zdeněk Ponert z hnutí Skutečná demokracie se opět chystá do ulic. A zve i další. Se svými příznivci 17. listopadu zamíří z Václavského náměstí k budově Českého rozhlasu. Bude prý požadovat odvysílání informací o údajné neplatnosti voleb. Debatovat s občany pak chce nepřetržitě tři dny.

Aktivista Ponert opět jde do ulic. Občan tady může volit jen hujery, a to dál už odmítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Taxikář Ponert před budovou VŠE agitoval za Skutečnou demokracii

Ponertovo hnutí Skutečná demokracie má prý plán, jak změnit tvář politiky. V Česku prý neexistuje zastupitelská demokracie, a i proto podalo jeho hnutí žalobu na neplatnost voleb. "Občan má právo podílet se na řízení věcí veřejných přímo nebo prostřednictvím svobodné volby. To říká Listina základních lidských práv a svobod. U nás ale občan může volit jen zástupce politických stran, tedy hujery. Proto jsme podali tu žalobu," vysvětluje asi nejznámější pražský taxikář, který se už druhým rokem angažuje v různých protivládních hnutích.

Ponertovi lidé prý velmi nelibě nesou, že o žalobách na neplatnost voleb v krajích Královéhradeckém a Plzeňském média neinformují. Přitom podle jeho názoru nesmí zastupitelé v těchto krajích jednat. "Na to chceme upozornit, proto v rámci povolené akce půjdeme 17. listopadu z Václavského náměstí k ČRo," říká aktivista. V plánu a již povolený i úřady je údajně i pochod na Kavčí Hory k budově ČT. Tady ale Ponert nechce prozradit, kdy by se pochod měl uskutečnit.

Různých protivládních aktivit však má Ponert i se svým kolegou Milošem Cachem po celé dny víc než dost. Údajná mediální blokáda hnutí Skutečná demokracie například vedla k nedávnému nečekanému ´nabourání´ debaty občanů s podnikatele Karlem Janečkem v rámci jeho projektu Pozitivní evoluce.

Kandidovat ve volbách je špatně, lidé si vás musí vybrat sami

Jeho akce, jak sám Ponert zdůrazňuje manifestace, nikoliv demonstrace, totiž získala povolení na celkem tři dny. 17., 18. a 19. listopadu se tak bude na Václavském náměstí diskutovat s občany o Ponertem preferované podobě zastupitelské demokracie, kdy si občan sám vybírá osobu, která by jej v zákonodárném sboru měla zastupovat. "Ten, kdo dostane nejvíc hlasů, bude osloven s tím, že si jej občané vybrali. Vyhneme se tak nutnosti kandidovat, protože poslanci by měli být lidé moudří a schopní, a tím, že člověk kandiduje, to o sobě vlastně říká sám. A to není znakem moudrosti," uvedl pro ParlamentníListy.cz Ponert.

Na Václavském náměstí ale nebudou příznivci sami. Setkání zde plánují i odboráři a nevládní organizace sdružené v iniciativě ProAlt. Zdeněk Ponert se chce právě proti takové formě protivládního protestu vymezit. "Naše akce nebude probíhat tak, že na pódium vyleze odborářský lídr Jaroslav Zavadil a bude tam patnáct minut řečnit, aby se pak písklo a všichni zase šli domů. Na naší manifestaci bude probíhat po tři dny veřejná debata, k mikrofonu je zván úplně každý," slibuje aktivista nezvyklý program na sváteční víkend.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…