Petr Uhl překvapuje: Evropské i české právo Johna chrání. Může si dělat, co chce

03.11.2012 9:49

Komentátor Práva Petr Uhl se zamýšlí nad tím, zda je správné, aby předseda Věcí veřejných Radek John byl novinářem, ale zároveň stále i politikem. Podle něj „etické“ protesty politiků nemají oporu v zákoně. A Johnovi slouží celý humbuk kolem jeho nového novinářského angažmá prý i jako reklama, ovšem nezasloužená.

Petr Uhl překvapuje: Evropské i české právo Johna chrání. Může si dělat, co chce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

Bývalý ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John podepsal smlouvu s vydavatelstvím mediálního magnáta Jaromíra Soukupa Empresa Media a hodlá publikovat své texty o ‘mafiánské chobotnici rozkrádající veřejné peníze v této zemi‘ v časopisech tohoto vydavatelství - tedy například v Týdnu nebo v Instinktu. John navíc má pro televizi Barrandov v rámci vydavatelství připravovat i pořad připomínající známé Na vlastní oči.

Jenže jak je možné, že John opět pracuje v médiích, aniž by se vzdal své poslanecké židle, to od čtvrtka řeší hned několik politiků všech stran včetně premiéra Petra Nečase. A vyzývají Johna k úplnému odchodu ze sněmovny. Podle názoru předního politického komentátora a bývalého poslance Petra Uhla to je ovšem jen na Johnově rozhodnutí, zda tak učiní.

„Pokud jde o Radka Johna, evropské a české právo ho chrání, aby si dělal, co chce. Je věcí poslanců, nechají-li ho ve sněmovně ve funkcích. Poslaneckého mandátu ho nikdo nezbaví,“ píše Uhl v dnešním svém komentáři zveřejněném v deníku Právo.

Musí to sledovat policie a také státní zastupitelství

Podle Uhla je pak věcí policie a státního zastupitelství, aby sledovaly, zda John neohrožuje utajované informace - pokud k nim bude mít v bezpečnostním výboru vůbec přístup - nebo zda neoprávněně nakládá osobními údaji.

„Dále je i věcí zaměstnavatele, zda neúspěšného a popleteného ministra a politika zaměstná jako mediálního odhalovače všeho zla, a bude věcí lidí, zda se na Johna budou dívat. ´Etické´ protesty politiků, včetně těch, kteří se tím teď cítí ohroženi, nemají oporu v zákoně. A Johnovi slouží jako nezasloužená reklama,“ uvádí dále Uhl.

A připomíná, že v politických stranách, s omezeními například u funkcí, mohou být i členové mediálních rad, soudci, státní zástupci a podobně.

„Kromě ČR neznám zemi, kde by se poslancování a novinařina chápaly jako konflikt zájmů. Jiná věc, zda životní partnerka třeba prezidenta republiky přestane se zvolením svého druha v novinách působit. V Německu přestala, ve Francii ne. Vždy jsou hlasy proti každému rozhodnutí, ale aby někdo tvrdil, že jedno či druhé je nemravné, nemorální (tedy dnes se musí říkat ´neetické´), to v demokratické společnosti, postavené na psaném právu, není dobře možné,“ uzavírá pak Uhl k Johnově politickému a také novinářskému angažmá.

Aby ale bylo jasno, že není rozhodně žádným fandou Věcí veřejných, tak na závěr připomíná, že Radek John a jeho VV jsou pro něj symbolem pokleslosti české „politiky“, tedy neschopnosti, ubohosti a dokonce i nestoudnosti „politiků".

„Projekt VV byl od začátku podvodným projektem, kde byl John jen maskotem. Slovo ´politika´ jsem dal do uvozovek proto, že jeho smysl se za posledních dvacet let v češtině změnil. Ustálil se jako označení odborné, specializované činnosti, oddělené od ostatního života,“ dodává Uhl v komentáři.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…