Soudce z lidu čelí 14 exekucím, připravil stařenku o milion a přesto dál soudí

05.11.2012 9:35

Milan Brabec, který je přísedícím soudcem v trestním senátu tachovského soudu nepřetržitě od roku 1986, čelí podle zjištění Práva čtrnácti exekucím a na krku má milionové dluhy. Navíc dvaaosmdesátiletou Jiřinu Šťastnou ze Stříbra připravil o téměř milion korun. I jiné věřitele ale připravil o peníze způsobem hraničícím s podvodem. Proto jeho aktivity nyní prošetřuje policie. Předsedkyně soudu ale o ničem neví.

Soudce z lidu čelí 14 exekucím, připravil stařenku o milion a přesto dál soudí
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Paní Jiřinu Šťastnou ze Stříbra „soudce z lidu“ Milan Brabec připravil o téměř milion korun. A nejen ji. Kvůli vysokým dluhům podle deníku Právo prý vylákal peníze i z jiných lidí. Přitom se oháněl svojí funkcí přísedícího soudce z lidu. Chtěl tím získat na větší důvěryhodnosti.

„Jistěže jsem neměla sebemenší podezření, přece tito lidé, kteří reprezentují justici, musejí mít dobrou morálku a být čistí. Teď už vím, že jsem se spletla,“ vypověděla deníku paní Šťastná ze Stříbra. Její příběh začal před několika lety, kdy dostala v restituci zpátky pole na okraji města.

„Pan Brabec se mi nabídl, že ode mne pozemek koupí a pak rozprodá na jednotlivé stavební parcely. Domluvili jsme se na částce 1,8 milionu korun s tím, že mi to bude postupně splácet tak, jak utrží peníze za další prodej zájemců o výstavbu rodinných domků. Ještě, než mi vůbec něco zaplatil, tak jsem na něho pole převedla v katastru nemovitostí, protože tvrdil, že jinak nemůže dál pozemky prodávat,“ vylíčila seniorka Právu. Brabec jí splatil jen polovinu částky.

Stal se prý také obětí podvodu

Podle Šťastné se soudce vymlouval na to, že se sám stal obětí podvodu, že prodal nějaký dům a že za něj nedostal peníze. Na Brabce proto podala trestní oznámení.

Jenže policisty kauza nezajímala, proto paní Šťastná podala civilní žalobu. Její nárok soud uznal jako oprávněný a zařadil ji mezi seznam věřitelů, kteří mají být uspokojeni výnosem z dražby Brabcova majetku. A ten je dlouhý. Podobně jak ona je na tom nyní třeba i Alexej Kováčik, který Brabcovi v dobré víře půjčil téměř dvě stě tisíc korun.

„Exekutoři Brabcovi rozprodali prakticky všechny jeho nemovité a movité věci,“ upozornilo ale v této souvislosti Právo. To, že Brabec zůstává dál ve funkci přísedícího soudce, který má stejný rozhodovací hlas jako profesionální soudce a stát ho za to platí, je podle deníku pak zarážející i z pohledu zákona o soudech a soudcích.

Předsedkyně soudu: Nic jsem nevěděla, dám návrh na odvolání

„Ten říká, že soudce a přísedící je povinen se v občanském životě zdržet všeho, co by mohlo narušit důstojnost soudcovské funkce nebo ohrozit důvěru v nezávislé, nestranné a spravedlivé rozhodování soudů,“ vysvětlila mluvčí Krajského soudu v Plzni Alexandra Vaňková.

Jenže pro předsedkyni tachovského okresního soudu Ilonu Kratochvílovou byl ještě donedávna rozsah Brabcových exekucí novinkou. Přesto deníku řekla, že si rozmyslí, zda podá návrh na jeho odvolání.

„Při prodeji nemovitosti rodina přišla o 3,5 milionu korun a do toho mi zkrachovala firma,“ hájí se Brabec, přesto prý zvažuje, že napíše soudu dopis, v němž oznámí, že jako přísedící končí.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…