Rozpočet opět na vládě: Neočekávám, že bude schválen již dnes, řekl Kalousek

05.11.2012 9:56

Kvůli novému návrhu rozpočtu se mimořádně dnes schází vláda. Kabinet bude jednat o přepracované verzi ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09, který počítá s výraznými škrty, připomíná Český rozhlas s tím, že se ministři vracejí k rozpočtu poté, co se ODS nedohodla se skupinou rebelů na zvýšení daní.

Rozpočet opět na vládě: Neočekávám, že bude schválen již dnes, řekl Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Podle ministra financí Miroslava Kalouska zůstane deficit státního rozpočtu stejný, tedy pod třemi procenty HDP.

„To, co předložím já, bude nepochybně deficit 100 miliard korun, příjmy nižší někde mezi 20 a 25 miliardami a o to samé číslo nižší výdaje, saldo zůstane. To bude jediný závazný ukazatel z tohoto rozpočtu, který zůstane,“ prohlásil ministr v rozhovoru pro Radiožurnál.

Škrty se podle něj musejí dotknout nezbytně všech resortů. Je to prý důsledek toho, že nebylo schváleno zvýšení daní a škrty tak musejí kompenzovat výpadek na příjmové straně. Celkový objem snížení výdajů je 26 miliard korun. Vzhledem k celkové částce rozpočtu se to ale podle něj nezdá jako částka příliš zásadní.

„Vzhledem k tomu, že 80 procent výdajů je ze zákona povinných, nebo zachyceno nějakými smlouvami, tak manévrovací prostor je minimální a krácení výdajů bude bolestivé,“ uvedl dále Kalousek s upozorněním, že tato varianta rozpočtu je horší, než verze první, zahrnující zvýšení daní.

Dobeš: je to špatný vtip

Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) označil pak pro rozhlas nový návrh rozpočtu za špatný vtip. Kalousek mu totiž podle připomínky rozhlasu chce v jeho kapitole škrtnout 19 miliard korun, což je téměř třetina rozpočtu resortu dopravy.

Podle Dobeše ale tak masivní šetření ohrozí dopravní stavby financované Evropskou unií. „Pokud se podíváme na některá konkrétní místa, tak by to samozřejmě znamenalo problematiku pro komunikaci D11, bylo by to problematické pro Valašské Meziříčí, bylo by to velmi problematické pro dálnici D8 a mnoho dalších staveb, nejen silničních, ale i železničních,“ zmínil pro ČRo Dobeš.

„Jednotlivé priority, kde se bude krátit více a kde se bude krátit méně, jsou zcela v rukou vlády. A já budu naprosto respektovat většinový názor ministrů,“ dodal k číslům Kalousek.

„Jediné, na čem bude trvat on sám, je zachování maximální výše schodku 100 miliard. Zároveň ministr neočekává, že rozpočet bude schválen již dnes,“ uzavřel pak Radiožurnál.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…