Nejsme stranou lidí s býčími šíjemi, hřímala na kongresu Filipiová

05.11.2012 10:20

„Churchill, modrý optimismus, býčí šíje a vztyčený prst. I to přinesl kongres ODS,“ líčí Český rozhlas (Čro) ve svém ranním zpravodajství ke kongresu ODS. Řada občanských demokratů na sjezdu prý totiž kritizovala spojení strany a zájmových skupin. Tak třeba senátorka Daniela Filipiová podotkla, že straníci musí přesvědčit voliče, že nejsou stranou lidí s býčími šíjemi se zlatými řetězy.

Nejsme stranou lidí s býčími šíjemi, hřímala na kongresu Filipiová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniela Filipiová na konferenci Vize 2020

I rozhlas si všímal uplynulého kongresu ODS. Kromě toho, že rozebírá již zodpovězenou otázku, kdo bude pro další roky občanským demokratům vládnout, pak přinesl další střípky z „modrého“ víkendu.

„Tradiční večerní jednání po barech a restauracích přineslo dalšího zájemce o předsednickou funkci. Byl jím jeden z poslanců vystupujících proti daňovému balíku, bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa,“ připomíná třeba Čro.

Fuksa se pak s Nečasem skutečně utkal v tajné volbě, jenže každý sliboval něco jiného. „To, co nás čeká, nebude žádná procházka růžovým sadem. Bude to částečný Churchill. Proč říkám částečný – bude tam pot, možná tam budou slzy, nebude tam krev,“ popisuje Nečasovy metafory Čro a zdůrazňuje, že naopak Fuksa volal po restartu strany a vládě bez Nečase.

„Stojím zde na tomto pódiu, protože chci nabídnout řešení. Chci ukázat cestu k novému úspěchu. Chci vám nalít do žil trochu modrého optimismu, abychom po tomto kongresu začali psát novu kapitolu ODS,“ prohlásil Fuksa. Jenže Nečas nad ním zvítězil, když získal hned v prvním kole 60 procent hlasů.

„Řada občanských demokratů na sjezdu kritizovala spojení strany a zájmových skupin. Senátorka Daniela Filipiová doslova řekla, že teď musí přesvědčit voliče, že nejsou stranou lidí s býčími šíjemi se zlatými řetězy,“ uvádí dále rádio.

Byl to jen varovný ukazováček

Místo prvního místopředsedy nově zaujme ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Dosud tuto funkci zastávala šéfka sněmovny Miroslava Němcová. Dalšími místopředsedy se stali Jiří Pospíšil, Tomáš Chalupa a Pavel Blažek. Čím zmiňovaní podle rozhlasu delegáty zaujali?

Tak třeba ministr Tomáš Chalupa ve své řeči poukázal na nedávný volební výsledek, který hodnotil větou, že voliči ukázali straně varovný prst. „Zaplať pánbůh, zatím pouze ukazováček,“ řekl.

Podle Pavla Blažka by vedení mělo co nejdříve hledat cestu, jak udělat stranu důvěryhodnou, jinak může také ve sněmovně brzo skončit.

„Pokud se tak nestane, tak už nepůjde o to, že bude budoucí grémium kritizováno, ale možná se dostaneme na pětiprocentní hranici,“ dodal Blažek.

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…