Další otrávení metanolem. Alkohol koupili ve stejné prodejně

14.11.2012 14:37

Otrávený alkohol si opět vybírá daň. Český rozhlas má informace o dalších dvou lidech, kteří jsou hospitalizováni s otravou metanolem. Všichni leží v olomoucké fakultní nemocnici.

Další otrávení metanolem. Alkohol koupili ve stejné prodejně
Foto: hns
Popisek: Prohibice, ilustrační foto

Kromě muže, kterého v nemocnici na otravu metylalkoholem přijali v sobotu, přibyli dnes další dva pacienti, kteří se otrávili pančovaným alkoholem. Jde o sedmašedesátiletého muže a stejně starou ženu. Oba pocházejí z Olomouce.

„Stav muže je stabilizovaný, jeho manželka je ale ve velmi vážném stavu. Do nemocnice ji přivezli s poruchami vědomí a nyní je v umělém spánku. V její krvi naměřili lékaři 1,17 promile metanolu,“ uvedl Český rozhlas (ČRo).

„Je momentálně na klinice anesteziologie a resuscitace a její stav je stále vážný. Je v umělém spánku na dýchacím přístroji,“ potvrdil k jejímu zdravotnímu stavu mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Muž, který byl hospitalizován v sobotu, je pak podle informací rádia ve stabilizovaném stavu a lékaři ho dnes budou probouzet z umělého spánku.

Všichni tři lidé nakoupili nebezpečný alkohol ve stejné prodejně - v olomoucké Nedvědově ulici. Policisté už zahájili trestní řízení proti majiteli prodejny a prodavačce. Pokud se jejich vina prokáže, hrozí jim údajně až deset let vězení.

„Lahve s touto závadnou tekutinou zde zakoupilo několik osob. Odkud alkohol pochází, je předmětem šetření. Byly to lahve bez etiket a bez kolků, nebyly nijak označeny,“ doplnila k případu pro Čro policejní mluvčí Marta Vlachová.

„Policisté vyzývají všechny občany, kteří si v prodejně v Nedvědově ulici alkohol koupili, aby ho v žádném případě nepili a kontaktovali policii,“ referovalo nakonec rádio.

Analýza: Stát při kontrole černého trhu s alkoholem selhal

Vláda dnes navíc kvůli metanolové aféře projednala analýzu, jenž uvádí, že stát nedostatečně potíral černý trh s alkoholem. Státní orgány totiž selhaly jak v kontrole, tak i v oblasti postihu kriminálních činů, navíc mezi sebou i špatně komunikovaly.

Analýza také obsahuje kritiku vyškrtnutí přípravy trestného činu krácení daně z trestního zákoníku. „Policie tím přišla o možnost rozkrývat některé ilegální aktivity,“ uvádí.

Napříště má mít kontrolu černého trhu s alkoholem pod palcem koordinační skupina se zastoupením všech kontrolních orgánů.

Vláda si podle ČRo materiál nechala vypracovat v souvislosti s metanolovou aférou, která od září stála život už 33 lidí. Další desítky byly hospitalizovány a řada z nich bude mít trvale poškozené zdraví.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …