Ocenění za protikomunistický odboj? Až třicet procent žadatelů odmítli

16.11.2012 10:22

Zákon o účastnících odboje proti komunismu, tedy tzv. třetí odboj, začal platit před rokem. Jak ale Radiožurnálu potvrdil náměstek ministra obrany Michael Hrbata, o odškodnění se od té doby přihlásily tisíce účastníků tohoto odboje, ale jen zhruba pětina z nich zatím byla oceněna.

Ocenění za protikomunistický odboj? Až třicet procent žadatelů odmítli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Den před výročím Sametové revoluce dostane dvacet lidí od ministra obrany Alexandra Vondry ocenění za to, že se zúčastnili třetího odboje. Lidé, kteří bojovali proti komunistickému režimu, dostanou kromě osvědčení nebo odznaku navíc sto tisíc korun jako odškodné.

Jak ale vypadá v reálu oceňování takových lidí? „Evidujeme zhruba 3700 žádostí. Vyřídili jsme zhruba 23 procent, což je 770 žádostí,“ řekl Radiožurnálu náměstek ministra obrany Michael Hrbata.

Podle něj zhruba 250 ocenění prozatím ministerstvo vydalo. „Ostatní jsme museli zamítnout. Jsou případy, které musíme za pomoci historiků a právníků celé probádat a vyzkoumat,“ uvedl dále Hrbata.

Ministerstvo obrany přijímá žádosti už rok, tedy od začátku platnosti zákona o třetím odboji. Jak Hrbata dodal, až třicet procent žadatelů museli odmítnout.

Jen opustili republiku, takže odznak nedostanou

„Nebyla prokázána žádná činnost v odboji a odporu, většinou je to třeba opuštění republiky. Tak čtvrtina jsou pracovní perzekuce, kdy lidé žádají, protože byli vyhozeni z práce nebo ze školy, což ale také není druh odboje nebo odporu. A samozřejmě deset procent z toho jsou překážky k vydání, což je například spolupráce s StB, členství v KSČ, v Lidových milicích a podobné věci,“ vysvětlil Hrbata.

Proces vydávání se však podle něj kvůli archivům urychlit nedá. „My pořád počítáme asi se stovkou žádostí, které jsme měsíčně schopni vyřídit. Není to otázka Ministerstva obrany, je to otázka Archivu bezpečnostních složek,“ dodal v rozhovoru pro Radiožurnál Hrbata.

Právě na rychlost vyřizování žádostí si stěžuje místopředseda Konfederace politických vězňů Zdeňek Kovařík.

Čekali jsme dlouho, někteří už zemřeli

„Já jsem to dostal naštěstí brzy, ale jsou ostatní přátelé a kamarádi, kteří podali žádost a mezitím zemřeli. A to nás právě nejvíc trápí. Dlouho jsme čekali na to, aby zákon vešel v platnost, prakticky 22 let. A teď nás zlobí pomalost vyřizování žádostí všech žadatelů,“ řekl Kovařík.

Účastník třetího odboje František Zahrádka, jeden z těch, kteří dnes ocenění převezmou, naopak uvedl, že jeho žádost ministerstvo vyřídilo poměrně rychle. „Protože já ji podával až letos a hodně věcí jsem si vyběhal sám."

Pan Zahrádka podle zjistění rozhlasu tisknul v Českých Budějovicích protikomunistický časopis, převáděl lidi přes hranice do Rakouska a nakonec byl komunisty odsouzen k 20 letům vězení za velezradu.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles="231317,228948,228839,220837,219779,217300,214963,210219,206231"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…