Drábek vycouval, i když pozdě. Používání sKaret by mohlo být volnější, řekl

16.11.2012 15:44

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) v rozhovoru pro Český rozhlas připustil, že v systému vyplácení sociálních dávek prostor je. Všechny se totiž podle Drábka nutně nemusejí vydávat přes sKarty.

Drábek vycouval, i když pozdě. Používání sKaret by mohlo být volnější, řekl
Foto: Hans Štembera
Popisek: A jak vlastně sKarta vypadá?

Sociální karty by lidé mohli využívat dobrovolně. S premiérem Petrem Nečasem (ODS) se na tom shodla nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) krátce po svém jmenování do funkce. To je možné pak i podle Jaromíra Drábka.

„Tam určitě prostor je. Je ovšem jasné, že výplaty sociálních dávek půjdou dlouhodobě elektronickou cestou, ale skutečně je tam prostor pro to, aby se dohodlo, jakým způsobem je to nejúčelnější. Určitě to není nic konečného a projekt se jistě bude vyvíjet,“ poznamenal bývalý ministr ve vysílání Radiožurnálu.

Stínová ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Ivana Stráská pak pro Český rozhlas zmínila, že očekává od nové ministryně, že bude více naslouchat námitkám příjemců dávek a také opozice.

„Já doufám, že rozhovory, minimálně rozhovory, vedené snahou obapólně naslouchat můžou pomoci ten průšvih zmírnit,“ podotkla Stráská. "Kdyby byli na ministerstvu poslouchali naše námitky, a my jsme je uplaťnovali pak nejen v legislativním procesu, tak nemuselo k celému excesu kolem sKaret dojít. Takže doufám, že rozhovory teď mohou pomoci průšvih zmírnit," podotkla.

"Snad paní ministryně již tím, že je ženou, bude uplatňovat více empatie vůči těm, pro které MPSV vlastně je," dodala Stráská.

Smlouva je na 12 let

Ministerstvo práce a sociálních věcí uzavřelo letos v lednu na sKarty smlouvu s Českou spořitelnou na 12 let. Podepsal ji bývalý první náměstek Vladimír Šiška, který je obviněn z podplácení při jedné ze zakázek. Kvůli Šiškově kauze ale odstoupil z funkce ministra práce Jaromír Drábek (TOP 09), kterého právě dnes ve funkci nahradila Ludmila Müllerová.

Ta ale v den svého jmenování řekla, že vyřešení problému kritizovaných sKaret považuje za svou prioritu. O změnách ve vyplácení dávek chce začít jednat hned příští týden.

„Samozřejmě jsme vázáni smlouvou, která byla s Českou spořitelnou sepsána, vyhodnocujeme to, budeme v nejbližších dnech jednat jak s nimi, tak i s dalšími zástupci. A samozřejmě budeme jednat i s politiky, protože především je to asi politické rozhodnutí, které povede k případné změně ve využívání sKarty,“ řekla dnes kromě jiného Müllerová.

Na to pak premiér Petr Nečas uvedl, že dobrovolnost používání sKaret byla dokonce koaliční podmínkou a vláda byla smlouvou s Českou spořitelnou „trošku podfouknuta“.

„Nedovedu si to představit jinak, než že by to bylo dobrovolné,“ dodal k věci Nečas a zdůraznil, že povinně by se měly karty používat jen při podezření na zneužívání peněz od státu, a to u dávek v hmotné nouzi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…