Kdo má jít z vlády ven. Pokud se ptáte na jméno Kalousek...

19.11.2012 6:16

POLITOLOGOVÉ Bude ministr dopravy Pavel Dobeš poslední, kdo opustí Nečasovu vládu? Nebo naopak odstartuje další obměnu kabinetu, kde už od voleb zůstalo jen několik původních ministrů? Analytici spekulují, jak bude premiér Petr Nečas reagovat na debakl v podzimních volbách, který potvrdil narůstající nespokojenost českých občanů s vládou.

Kdo má jít z vlády ven. Pokud se ptáte na jméno Kalousek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Kubice, Miroslav Kalousek a Petr Nečas

Nečas chce změnit styl, jeho tým by měl přestat strašit škrty a ukázat pozitivnější tvář.  Ale nový styl by potřeboval i nové lidi, kteří by nahradili ty nechtěné a nemilované. Kdo je podle politologů zralý na odstřel?

Politolog Rudolf Kučera má jasno: „Na prvním místě by měl být vyměněn ministr financí Miroslav Kalousek. Když byly dosavadní reformy neúspěšné a země jde do recese, každý jiný na jeho místě by odstoupil.“ Podle politologa Kučery není možné věřit slovům premiéra, že se nebude už šetřit za každou cenu, a současně pokračovat ve vládě s Kalouskem.

„To jsou jen prázdná slova, která mají něco zakrýt. Ale Kalousek nemůže padnout, protože je prakticky šéfem koaliční strany,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz. Navíc si nemyslí, že by se Nečas chtěl ministra financí zbavit. „Všichni vědí, že stál za Kalouskem v případě daňového balíčku. A ODS nemá sílu se od Kalouska distancovat, i kdyby jí to v očích veřejnosti prospělo, ale politicky to nejde,“ zdůraznil.

Důvodem změn jsou zákulisní dohody mezi partajemi

Kučera dodává, že pokud dojde k nějaké změně na postech ministrů, nebude to proto, že odvolaný ministr je méně úspěšný, ale kvůli nějakým zákulisním dohodám mezi vládními stranami a eventuálně dalšími subjekty. „Nevíme, co kdo za co vyměnil, co za své hlasy někteří dostanou,“ říká a připomíná nedávné hlasování o daňovém balíčku, důchodové reformě a restitucích církevního majetku. Pozastavuje se třeba nad tím, že nejmenší vládní strana LIDEM se  nejprve stavěla proti církevním restitucím a najednou je při hlasování v Poslanecké sněmovně podpořila.

S ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem vyběhli za půl hodiny

„Když vidíme, co se odehrálo v posledním roce ve vládě, tak to dělá dojem, že premiér Nečas se snaží odstranit opozici vůči sobě,“ prohlásil politolog Zdeněk Zbořil a připomněl nečekané odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy a ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila i překvapivý příchod „posil“, jako je Martin Kuba na ministerstvo průmyslu a Pavel Blažek na ministerstvo spravedlnosti.

Ministři Nečasovy vlády odcházeli kvůli aférám

Politolog Ladislav Mrklas by však neslučoval výměny, které byly vynuceny, protože se řada bývalých členů vlády zapletla do různých afér nebo na nich ulpěl stín podezření z nekalého jednání, a odchody neúspěšných ministrů.  Vynucených odchodů těch, kteří většinou pod tlakem sami rezignovali – třeba ministr životního prostředí Pavel Drobil kvůli aféře se Státním fondem životního prostředí, ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek kvůli odkloněným milionům, ministr kultury Jiří Besser kvůli nepřiznanému bytu na Floridě a  ministr práce Jaromír Drábek kvůli podezření z korupce jeho náměstka. Ale podobné problémy měli i další – ministr dopravy Vít Bárta, ministr vnitra Radek John a ministr školství Josef Dobeš, kteří svá křesla museli opustit.

Efekt jako v Británii změny mít nebudou

„Změny, které teď patrně přijdou, mohou být signálem, že vláda chce v posledních dvou letech svého mandátu jiným způsobem komunikovat, zúžit priority, což je standardní způsob, jak se odstartuje nová éra v řadě vlád,“ vysvětlil ParlamentnímListům. cz politolog. Ale připouští, že změn v Nečasově vládě už bylo v první polovině vládnutí tolik, že změna, pokud k ní teď dojde, nebude působit tak výrazně jako třeba v případě britských vlád, když v polovině svého mandátu přistoupí k určitým restartům. „Obmění se polovina ministrů, dochází k rošádám mezi resorty, jejich smyslem je dobít energii,“ objasňuje důvod britských změn. A týkají se zpravidla hlavně pěti nejvýznamnějších resortů včetně zahraničí, financí a vnitra.

„Ale u nás se to nestane, efekt bude mnohem slabší, protože se jedná už o xtou výměnu, navíc nepůjde o větší rošádu, ale o pár křesel,“ dodává.  A přiznává, že neví, nakolik bude taková změna efektivní.

Zásadní rozdíl mezi britskou a českou vládou vidí politolog především v tom, že britský premiér má skutečnou dominanci, protože velí jednobarevné vládě, na rozdíl od českého premiéra, který šéfuje koaličnímu kabinetu, kde nemá dominantní postavení nejsilnější strany. Za jeden z neduhů koaličních vlád považuje politolog slabost premiéra, který sice nese největší odpovědnost, ale jeho možnost složit si svůj tým, zejména z řad koaličních partnerů, je minimální. A ještě když je v takovém postavení, že prezident Václav Klaus odmítne vyhovět jeho návrhu a odvolat ministra jako v případě exministra školství Josefa Dobeše. „Přitom prezident nemá právo nejmenovat nebo neodvolat, koho mu premiér navrhne. Když si premiér dupne, musí to prezident udělat, jinak porušuje Ústavu,“ uvedl Mrklas.

Kalousek škodí nejvíc TOP 09

Pomohlo by ODS, kdyby se premiér dokázal, když ne teď, tak  před sněmovními volbami zbavit kontroverzního a veřejností velmi negativně vnímaného Miroslava Kalouska? „Ministr Kalousek je problém ODS, ale větší problém TOP 09. V jejím zájmu by bylo, aby Kalousek zmizel z pozice nejviditelnější osoby strany,“ prohlásil Ladislav Mrklas.  

Odejít by měli Blažek, Vondra a Hanáková

Kdo by měl tedy z vlády co nejdříve odejít? Politolog Rudolf Kučera vedle ministra financí Miroslava Kalouska jmenoval ještě ministra obrany Alexandra Vondru. „Ale v Nečasově kabinetu je celá řada lidí, kteří mají nižší důvěru než má vláda jako celek,“ je přesvědčen Kučera. „Není možné mluvit o novém stylu vládnutí, když zůstanou ti, kteří ho vytvořili,“ konstatuje politolog Zbořil. Symboly špatného vládnutí podle něj v kabinetu stále zůstávají.

„Kalousek a Schwarzenberg – sloupy vlády, ti neodcházejí,“ upozorňuje. Soudí, že premiér Nečas zřejmě „pustí“ i ministra obrany Sašu Vondru, ale odejít by podle něj měli také nekompetentní ministři Blažek a Hanáková. „Podle toho, jak mluví, jsou to lidé pologramotní,“ netají svůj negativní názor na ministry spravedlnosti a kultury.

Vondra je nejlepší ministr obrany, ale ke dnu ho táhne Promopro

„Kdo by měl odejít, souvisí s tím, co toho člověka zatěžuje, buď něco z minulosti jako Sašu Vondru, nebo působení v této vládě jako v případě ministryně kultury Aleny Hanákové,“ uvedl Ladislav Mrklas. Vondra podle něj patří k nejlepším ministrům. „Je prvním skutečným odborníkem, který tento resort vede a je respektovanou osobností v zahraničí. Na druhou stranu ho tíží aféra Promopro, která se s ním táhne. Je posledním z ministrů, na nichž ulpěl stín podezření, a nerezignoval, ani nebyl odvolán. Ministryně Hanáková zase proti sobě postavila velkou část kulturní obce kvůli Národnímu divadlu. Oba jsou problematičtí, proto by měli odejít nejspíš oba dva,“ vysvětluje Mrklas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…