Wagnerová: Čunka do vedení Senátu nechci. Odpovědnost bude mít plénum

21.11.2012 9:50

Senátoři si dnes v novém složení zvolí nové vedení horní komory. Zatímco nikdo nepochybuje o tom, že předsedou zůstane Milan Štěch z ČSSD, kontroverzním místopředsedou se může stát lidovec Jiří Čunek. Proti tomu ale protestuje senátorka Eliška Wagnerová. Důvod námitek pak vysvětlila v rozhovoru pro Český rozhlas.

Wagnerová: Čunka do vedení Senátu nechci. Odpovědnost bude mít plénum
Foto: hns
Popisek: Senátorka Eliška Wagnerová.

Senátor Jiří Čunek by se prý chtěl zabývat především oblastí justice.

„Místopředseda senátu má přeci jen trošku více možností, a já, která se dlouhou dobu zabývám a chci zabývat zlepšováním nejen politické kultury, tak se chci nadále zabývat zlepšováním našich soudů, státních zastupitelství a policie. Což určitě i z tohoto postu budu moci dělat,“ sdělil Českému rozhlasu Čunek.

„Návrh pana Čunka vyvolává v občanské veřejnosti i v řadách senátorů asi nejvíce diskuzí. Rozhodnu se skutečně až při hlasování na plénu,“ zdůvodnil pak své možné otálení směrem k Čunkově jménu dosavadní předseda Senátu Milan Štěch.

Jedním z těch, kdo má s Jiřím Čunkem problémy, je bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, připomíná Čro. Wagnerová se kvůli Čunkovi dokonce rozhodla vystoupit ze senátorské frakce s názvem Klub pro obnovu demokracie KDU-ČSL a Nezávislí, která Čunka na místopředsednické křeslo navrhla. A co Wagnerové vadí? Především Čunkovy názory na romskou problematiku.

„Jak to dopadne, to já vůbec nechci předjímat,“ řekla Wagnerová a připomněla, že navrhnutí Jiřího Čunka je odpovědnost zmíněné frakce a případné zvolení zase odpovědnost pléna Senátu.

Mohla by být šéfkou ústavní komise

Wagnerová by se naopak mohla stát šéfkou senátní ústavní komise. Pokud tomu tak bude, ona sama prý razantní změny v ústavě prosazovat nehodlá. Ústavu sice jako bývalá soudkyně nepovažuje za dokonalou, zásadně ji ale měnit nehodlá.

„Rozhodně nemám prvoplánově na mysli něco, co bych chtěla teď hned v Ústavě měnit, spíš uvidíme, co se bude ukazovat za pochodu a jak to bude vypadat,“ podotkla.

Co by ale chtěla rozhodně změnit, to je především schvalování takzvaných přílepků k zákonům. „To je praxe, kdy se k zákonu přidá zcela nesouvisející právní úprava,“ připomíná v reportáži Čro.

„To právo se pozvolna stává zcela neseznatelným a občan skutečně neví, co právem je, co právem není. Protože do zákona, který je například o zoologických zahradách, je najednou přidán přílepek o soudnictví nebo o čemkoliv jiném. Tam by ho opravdu nikdo nehledal. Tímto způsobem se to nedá dělat,“ vysvětlila pak k tomu pro rádio Wagnerová.

Bude bez klubu, ale jako problém to nevidí

Problémem pro ni ale může být její postavení nezařazené senátorky bez poslaneckého klubu za zády. Původně totiž kandidovala za Stranu zelených.

„Samozřejmě, že to moje postavení je poměrně dosti obtížné, ale uvidíme. Z druhé strany sázím na to, že jsem přišla z Ústavního soudu, že mám jisté zkušenosti, jistou minulost, která je spojena s posuzováním ústavnosti i procedury přijímání zákonů, čili že snad moje slovo bude bráno vážně,“ vysvětlila Wagnerová, jež se do povědomí veřejnosti zapsala také svou kritikou vládního balíčku, který mimo jiné počítá se zvýšením DPH. Byl z toho dokonce konflikt s premiérem Petrem Nečasem.

Radiožurnálu bývalá soudkyně pak potvrdila, že vládní daňový balíček vnímá stále jako problematický. Podle ní je totiž politicky nekorektní, přichází pozdě a vadí jí i nějaké právní aspekty. „Rozhodně nebudu hlasovat pro,“ uzavřela k tomu Wagnerová.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…