Zeman by z hradního týmu vylil akorát ideology Jakla s Hájkem

21.11.2012 12:36

REPORTÁŽ Nejlevnější volební kampaň bude mít Miloš Zeman, nejdražší zase Jan Fischer. To se mimo jiné řešilo na prezidentské debatě v pražském hotelu Ambassador, kterou uspořádala Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Při otázce ohledně týmu spolupracovníků jezevec z Vysočiny prohlásil, že současný tým na Hradě je dobrý, jen mu vadí ideologové, jakými jsou Petr Hájek a Ladislav Jakl.

Zeman by z hradního týmu vylil akorát ideology Jakla s Hájkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman měl přednášku na VŠE. Studenti o ní projevili nebývalý zájem

V pražském hotelu Ambassador to vypadalo jako v divadle. Jen místo kulis stálo na pódiu šest křesel. Do nich posléze usedlo pět prezidentských gladiátorů, tedy Miloš Zeman, Vladimír Dlouhý, Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka a Jiří Dientsbier. K debatě je totiž vyzval Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Zeman seděl úplně napravo, o čemž glosoval, že vyzkouší extrémní pravici.

Blýskání na lepší časy?

„Střední a drobné podniky čekají dobré časy, protože jsme se z krize poučili. Vždyť v Evropě kontrolují osmdesát procent obchodu rodinné firmy,“ řekl na úvod Havlíček. Desátý ročník dne podnikatelů se konal pod záštitou předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové, která se však kvůli práci nezúčastnila. Kandidát na prezidenta Jan Fischer zase vyřizoval pracovní záležitosti v zahraničí, ale jeho názory posléze obecenstvo slyšelo alespoň z přenosu.

Co budou dělat?

Nejdříve padla otázka, co budou kandidáti dělat, když se nedostanou na Hrad. „Jsem lékař a vždy mě lákalo vrátit se k medicíně, ale nyní bych lidem asi spíše škodil. Dlouho jsem to nedělal. Nicméně čtyři roky ještě budu senátorem a pak uvidíme,“ sdělil Sobotka. Dientsbier je také v Senátu, ale vystudoval práva, takže by se k nim možná vrátil. „Po postu ministra zahraničí bych možná taky rád z té politiky vylezl,“ dodal Schwarzenberg.

„Vrátil bych se učit na Institut ekonomických studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy,“ odpověděl Dlouhý. „Jako důchodce či jezevec bych se vrátil do své nory na Vysočině,“ poznamenal Zeman, což nahrálo Sobotkovi k tomu, aby se svěřil s tím, že mu zahradu jeden jezevec celou přeoral. „No, v křeči nebudu a budu dělat dál v oboru, jemuž rozumím,“ zakončil Fischer.

Jaký bude tým?

A z jakých lidí by sestavili svůj tým na Hradě? Schwarzenberg by se obklopil pracovitými úředníky, Dlouhý také, ale takovými, co budou mít od něj odlišné názory. Podle Zemana je současný tým na Hradě dobrý, takže by si tam vzal jen řidiče a sekretáře a rozloučil by se s ideology, jakými jsou Petr Hájek a Ladislav Jakl. Sobotka by si vzal manželku a lidi, co zná. „Nebral bych tam lidi jako Jiří Weigl či Miroslav Šlouf, co domlouvali minulou volbu prezidenta. Velmi rád bych ve svém týmu měl takové odborníky, jako Eliška Wagnerová, Pavel Mertlík, Vladimír Špidla, Anna Šabatová či Jan Keller,“ podotkl Dientsbier. Fischer se obklopí produktivními a kreativními lidmi.

Kolik dají do kampaně?

Zemanova kampaň prý bude stát nejvýš 1,5 milionu korun. „Například známé JZD Hoštice vyhodily peníze na mou prezentaci,“ zavtipkoval. Dlouhý nemá sice rád, když se na sebe musí dívat na každém billboardu, ale jeho kampaň bude tak za deset milionů. Sobotka, očividně v dobré náladě, podotkl, že kampaň pod deset milionů korun pořídit v podstatě nelze. On na ni bude mít milionů patnáct. Dientsbier bude mít přes patnáct milionů korun a Schwarzenberg zhruba taky tolik.  Fischer v přenosu vysvětlil, že se vejde do dvaceti až třiceti milionů korun.

A co zahraniční politika?

Havlíček se také pozastavil nad trojí zahraniční politikou Česka a zeptal se zájemců o Hrad, jaká by měla být ta jednotná? Zeman je pro jednotnou zahraniční a bezpečnostní politiku v rámci celé Evropské unie. Vyhodil by kariérní diplomaty a nahradil je ekonomickými experty na tu danou oblast. Měli bychom vstoupit i na takové zajímavé trhy jakými jsou Indie a Brazílie. Podle Schwarzenberga by srdce Evropy mělo vykonávat aktivní proevropskou politiku. „Kdybychom byli na Islandu, tak popřemýšlíme o tom, jestli se více přiklonit k Americe anebo k Evropě, ale u nás takové myšlenky nehrozí,“ zavtipkoval kníže.

Podle Dlouhého je jednou stranou mince suverenita Česka a druhou naše příslušnost k západní Evropě. Vůči euru a evropské integraci je prý rezervovaný. Dienstbier považuje za základní prokletí, že naše zahraniční politika zní různými hlasy. Právě prezident by je měl prý sjednocovat, jinak nás v Bruselu budou pořád považovat za blázny. Sobotka zdůraznil, že politici by měli v cizině otevírat dveře pro byznys, ale nedělat byznys.

Sobotkovy letáky

Všichni pak ještě přidali pár podnětů, jen Zeman prohlásil, že jeho příspěvek byl tak hutný, že netřeba nic dodávat. Debata tím došla k závěru. Jediným kandidátem, co se zde nepropagoval jen silou svých myšlenek, byl Přemysl Sobotka. Na některých stolech totiž ležely jeho propagační letáky. Vypadá na nich státotvorně, u krku mu visí kravata v barvě trikolóry.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …