Středočeský kraj musí zaplatit ze svého některé hříchy z doby Ratha

26.01.2013 13:40

Muzeum letectví v Mladé Boleslavi za 150 milionů korun musí kraj zaplatit ze svého. Středočeskému úřadu se totiž nepodařilo získat osmdesátiprocentní dotaci z Evropské unie, i přesto stavba odstartovala. Kraj nyní musí zajistit nejen finance na stavbu, ale také na každoroční provoz.

Středočeský kraj musí zaplatit ze svého některé hříchy z doby Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova krajského úřadu Středočeského kraje

Na budovu budoucího muzea se jel ve středu podívat i středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD). „Je pravda, že nejsem nadšený z toho, že kraj bude muset tuto stavbu celou zaplatit. Poté, co byla zakázka vysoutěžena a kraj uzavřel smlouvu se stavební firmou, bylo možné počkat, zda dotaci z ROP dostane. Přesto dal někdo z krajského úřadu pokyn ke stavbě. To, za jakých okolností k tomu došlo, je nyní předmětem šetření,“ sdělil hejtman Řihák.

Pro napjatý rozpočet Středočeského kraje to znamená zátěž, postarat se musí i o náklady na provoz. Hejtmanovi se podle jeho slov projekt líbí a jeho konec to neznamená. „Jedna věc vždy je něco postavit, ale druhá to provozovat. Budeme se snažit prostředky na jeho provoz co nejvíce snížit tak, aby nepředstavoval pro krajský rozpočet do budoucna velkou zátěž,“ vysvětlil Řihák.

Stavba začala ještě před potvrzením dotace

„Přestože to smlouva se stavební firmou nevyžadovala, se stavbou se začalo ještě před tím, než bylo o přidělení dotace rozhodnuto,“ uvedla středočeská mluvčí Nicole Mertinová.

Muzeum Letectví za 150 milionů korun je téměř hotové a veřejnosti se má otevřít na jaře letošního roku v prostorách mladoboleslavského letiště. Na jeho vzniku spolupracuje také Nadační fond Letadlo Metoděje Vlacha. To by mělo poskytnout muzeu fungující historická letadla, což by podtrhlo jeho jedinečnost.

„Vznik muzea jsme vítali, teď ho musí kraj zaplatit. ROP neschválil podmínky, ale ještě před rozhodnutím byla podepsána smlouva. Došlo tedy k pochybení při podepisování smluv,“ řekl primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati (ODS). Podle něj je otázkou, jestli bude kraj schopen uhradit všechny vysoké náklady související s provozem.

Na vzniku expozice se podílí veřejnost

Do samotného vzniku a vystavovaných exponátů chtějí nyní realizátoři zapojit i veřejnost. „Prosíme všechny, kteří vlastní písemné i obrazové dokumenty související s historií letectví, leteckého modelářství a parašutismu, aby tyto předměty zapůjčili do připravované stálé expozice,“ žádá Vladimír Handlík z Nadačního fondu Letadlo Metoděje Vlacha.

Cílem fondu je podpora kulturního rozvoje v oblasti historie letectví, její připomenutí a přiblížení široké veřejnosti a založila ho místní společnost Škoda Auto s Aeoroklubem Mladá Boleslav. Jmenuje se podle místního konstruktéra prvního letadla z ryze tuzemských materiálů na začátku minulého století Metoděje Vlacha.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …