Valtr Komárek mluví o odstřižení Dienstbiera od vedení ČSSD

25.01.2013 15:03

V poslední době se údajně začíná čím dál tím víc mluvit o úplném odstřižení Jiřího Dienstbiera z vedení ČSSD a to kvůli jeho nechuti podpořit za prezidenta Miloše Zemana. „Jsou z něho kvůli tomu hodně rozčarovaní,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz stranická místopředsedkyně Marie Benešová. Podle Valtra Komárka je ale za tím něco jiného. Pan Dokonalý totiž říká všem, jak všechno zná a ví, což mnohým není vůbec po chuti.

Valtr Komárek mluví o odstřižení Dienstbiera od vedení ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Valtr Komárek

Místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier měl zaděláno na slušnou kariéru. Kdyby se dostal do druhého kola prezidentských voleb, mohl to možná dotáhnout úplně nejvýš, na Pražský hrad. Jenže teď se spíše v ČSSD spekuluje o tom, že možná bude dokonce mít - alespoň co se týče vedení samotné oranžové partie - po žížalkách.

Podle krajských nominací to totiž vypadá, že ho téměř žádné kraje už do vedení strany nechtějí. Z dvanácti krajů kromě nominace Mladých sociálních demokratů na post místopředsedy získal jen jedinou a to na Vysočině. Dienstbier tak proto možná neobhájí místopředsednický post v ČSSD. Ba co víc – ve straně s ním dokonce teď nemluví ani noha u stolu. Vedení strany se prostě prý s Dienstbierem "nekamarádí" a proto ani on tzv. za sebou nikoho z vedení nemá. Stojí za ním údajně nyní jen řadoví straníci.

Dienstbier těsně neuspěl například v Libereckém kraji, kde do čela partaje nominovali Bohuslava Sobotku a Michala Haška. Sám Dienstbier ale například podle serveru Týden.cz vše vysvětluje tím, že si o žádné nominace neříkal, neboť probíhala prezidentská kampaň. Podotkl při tom, že nominace vlastně nic neznamenají. Je to totiž jen vyjádření podpory.

Nominace nechce přeceňovat

„Nominaci může provést kterýkoliv delegát sjezdu. Vůbec bych to nepřeceňoval,“ řekl Dienstbier a doufá prý, že funkci ve vedení i tak v březnu na celostátním sjezdu uhájí.

Uvnitř ČSSD se však říká opak. Prý se tam vymýšlejí plány, jak Dienstbiera z jeho pozice dostat a to zvláště kvůli jeho nechuti podpořit Miloše Zemana ve druhém kole přímé volby prezidenta.

„Já nevím, jestli se tam nějaké plány opravdu vymýšlejí, zda je příčinou odmítnutí jeho osoby to, že se teď staví tak uraženě, nebo že neprošel v prvním kole prezidentské volby a nyní že chce volit Karla Schwarzenberga. Faktem je, že mi už hodně lidí říkalo, že jsou z něj mírně řečeno rozčarovaní. Členům ani vedení ČSSD se nelíbí hlavně fakt, že v podstatě dal zelenou pravicovému kandidátovi,“ potvrdila pro ParlamentníListy.cz stranická místopředsedkyně Marie Benešová.

Benešová: Snad ho navrhnul do klání Rath. Říká se to...

Prý jí dosud není jasné, kdo vlastně Jiřího Dienstbiera jako prezidentského kandidáta prosazoval. „To dosud nevím, ale tvrdí se, že ho snad ´vymyslel´ David Rath. Ten s tím jménem přišel první a proč byl tak prosazován? I mně ušlo kouzlo toho, proč to měl být zrovna on,“ sdělila dále našemu serveru Benešová.

„Já jsem od počátku říkala: zkusme toho Miloše Zemana, neboť ten jediný má tu váhu na to, aby jako kandidát prošel celým kláním. Ten můj názor byl holt menšinový,“ zmínila.

Protože kromě místopředsednického postu ona sama nezastává post poslance, či senátora, tak neví, jak se to vlastně uvnitř strany s Dienstbierem zamýšlí.

Ona s nimi v jídelnách nesedí

„To oni tam sedí pospolu v těch jídelnách kolem Poslanecké sněmovny, takže jestli s ním mluví, nebo ne, tak to zrovna já posoudit nemůžu, já ho nevídám. Chodím pouze na stranická grémia, na předsednictva, na jednotlivé akce - teď jsem ho například viděla v sobotu v Plzni na konferenci, ale že by stál jako kůl v plotě, to fakt nevím,“ podotkla.

Na to, že Dienstbier nyní nemá téměř žádné nominace, tak na to prý neříká nic. "Neboť ty nominace – a v tom má Jiří Dienstbier skutečně pravdu – nejsou tak důležité. Vzpomeňte si, jak Jana Vaňhová měla nominace z téměř všech krajů a stejně na sjezdu neprošla,“ dodala s připomínkou Benešová.

Rád vás poučím...

Čestný předseda ČSSD Valtr Komárek prý lidově řečeno nemůže sloužit, neboť nějaký čas teď pobýval v nemocnici a tak se stranických setkání moc neúčastnil.

„Nevím, jak se to tam přesně vyvíjí, vím ale, že komunikace s Jiřím Dienstbierem je i normálně obtížná, protože on často vystupuje tím stylem: všechno vím, všechno znám, a rád vás poučím. Jako ten brouk... To ale většina zejména starších lidí nemá moc rádo. Tak asi proto se nějaké diskusi s ním vyhýbají a nebaví je nějaké jeho agresivní novátorské diskuse, po nichž by chtěl všechno měnit,“ vysvětlil Komárek ParlamantnímListům.cz možnou příčinu Dienstbiera jako nechtěné osoby.

Další problém, jenž Dienstbier podle jeho soudu má a proto se ani takzvaně nehodí mezi „týmové hráče“,  je fakt, že je velmi ambiciózní.

Komárek: Chce stále výš a výš

„Chce postupovat pořád výš a výš, což je jeho asi takový životní sklon. Ale já ho nechci shodit a ani ho nechci špatně posoudit, což by se mohlo stát. Rozhodně to je člověk velmi inteligentní, velmi bystrý a také schopný rétor,“ dodal Komárek s dovětkem, že on sám se ale s ním rád nebaví. „Netuším, jak jsou na tom v tomto ohledu ostatní,“ uzavřel čestný předseda.

Že se Dienstbier chová uraženě, a i to je pak příčinou, proč ho chtějí straníci dostat z kola ven, to jiným médiím naznačili již třeba ústecký poslanec Jaroslav Krákora nebo jeho sněmovní kolega Stanislav Křeček (oba ČSSD).

Volili mediální bublinu, která se kolem něj utvořila

„Řeknu to na rovinu, nelíbí se nám, že nedodržuje stranické usnesení. My jsme ho také volili v prvním kole, teď by měl volit podle toho, co říkáme my,“ řekl Krákora.

Křeček pak tvrdí, že si lidé myslí, že Dienstbier nezvládl svůj neúspěch a proto se teď chová uraženě. „Voliči nevolili skutečného Dienstbiera, ale tu mediální bublinu, která se kolem něj utvořila - jako že je prý představitel moderní levice,“ dodal na adresu Dienstbiera Křeček. Podle něj dokonce sociální demokraté vůbec neměli nechat Dienstbiera kandidovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…