Nepište petice, prohráli jste! pálí zemanovec Nečas do fanoušků knížete

28.01.2013 20:15

Skoro by se dalo říct, že Miloše Zemana poslal na Hrad Zlínský kraj. Kromě toho, že zde expremiéra volilo více než 58 procent voličů, z regionu pochází také řada členů nejužšího vedení Strany práv občanů – zemanovci (SPOZ) a volebního štábu. Právě do Zlínského kraje Zeman míří na svou první tuzemskou prezidentskou návštěvu. ParlamentnímListům.cz to řekl náměstek hejtmana a člen strany Lubomír Nečas. Ten zároveň odpůrcům zvolení Zemana vzkazuje, aby se smířili s porážkou.

Nepište petice, prohráli jste! pálí zemanovec Nečas do fanoušků knížete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Karla Schwarzenberga. Fenomén Karel zůstal nakonec poražen

První z řady oficiálních návštěv Miloše Zemana v roli prezidenta republiky povede do Zlínského kraje, v němž někdejšího premiéra zvolilo více než 58 procent voličů. Zlínský kraj je tak pátým krajem, kde Zeman dosáhl nejvyššího skóre. Z regionu také pochází řada vysoce postavených členů strany, včetně jejího předsedy a jednoho z autorů volební strategie Vratislava Mynáře. Kromě něj tu žije také místopředseda krajské organizace SPOZ Lubomír Nečas, členové volebního štábu, či někdejší šéf slušovického JZD a současný náměstek hejtmana pro zemědělství František Čuba.

Priorita je Vysočina, přesto nejprve pojede na Zlínsko

Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví za SPOZ Lubomíra Nečase bylo pozvání na první oficiální návštěvu Zlínského kraje prezidentem jeho nápadem. „V předvolebních Otázkách Václava Moravce jsem měl jako lídr Zlínského kraje vyslovit nějaké přísliby svým voličům a napsat je písemně a na poslední chvíli mě napadlo, že pozvu nového prezidenta Miloše Zemana. I když je pro Miloše priorita jeho milovaná Vysočina, přesto mi v sobotu, když jsem mu k jeho zvolení blahopřál, potvrdil, že první krajská návštěva zde platí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Nečas.

Zeman prý není jejich prezidentem

V tuto chvíli zatím není jasné, kdy nový prezident navštíví tento region. Je však možné, že návštěvu kraje spojí se svou první zahraniční cestou, která povede na Slovensko. Nyní si prezident vzešlý z historicky první přímé volby dopřává několikadenní odpočinek. Poté, co byl zvolen, řada příznivců Karla Schwarzenberga neunesla porážku, jak je patrné například ze sociálních sítí, kde lidé třeba tvrdí, že Zeman není a nebude jejich prezidentem. Vznikají petice a přibývají protestní hlasy proti Zemanovi na Hradě.

Smiřte se s porážkou, vzkazuje Nečas odpůrcům

Lubomír Nečas má však pro Zemanovy odpůrce vzkaz: „Musí respektovat výsledek volby a musí se naučit prohrávat. Jestliže byl někdo zvolený, tak proti tomu nebudu protestovat, protože volby byly demokratické. Je potřeba se nyní zastavit a uvědomit si, jak volby dopadly, ale protesty v tomto směru neuznávám. Sám, pokud by Miloš Zeman neuspěl, tak přijmu volbu Karla Schwarzenberga a rozhodně bych nějaké protesty a petice neorganizoval,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Nečas.

Zeman ztratil Zlín, bodoval v chudších regionech

Druhého kola první přímé volby prezidenta se ve Zlínském kraji zúčastnilo 60,03 procenta voličů, přičemž jejich účast v prvním kole byla o 2,42 procent vyšší. V obou dvou kolech v kraji zvítězil Miloš Zeman. V prvním kole ho zde zvolilo 78 822 voličů a v kole druhém získal 168 603 hlasů. Uspěl především na venkově a v regionech s vyšší mírou nezaměstnanosti. Například v Chropyni ho proto volilo téměř 75 procent voličů. Naopak ve Zlíně, Rožnově pod Radhoštěm či Vizovicích uspěl jeho soupeř Karel Schwarzenberg.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …