Potravinářská komora nesouhlasí s Bendlem: Chce zákaz dovozu polských potravin

29.01.2013 10:26

Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman volá po tom, aby ministerstvo zemědělství vyhlásilo zákaz dovozu polských potravin. Prý proto, že stát účinně nedokáže zabránit dovážení závadných potravin z Polska. Resort by proto měl import zastavit do doby, než Poláci zlepší kontrolu kvality. Toman tak reagoval na aféru s polskými jedovatými sušenkami.

Potravinářská komora nesouhlasí s Bendlem: Chce zákaz dovozu polských potravin
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

Ještě nedávno ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) hovořil o tom, že kvůli problémům s polskými potravinami přemýšlí o plošném zákazu jejich dovozu do Česka.

„I k takové situaci může dojít,“ zmínil minulý týden pro Český rozhlas (Čro) Bendl, když řešil případ jedovatých sušenek od výrobce Magnolia, které se dostaly do českých obchodů s jedem na potkany. Podle něj ale v takovém případě by to musela řešit Evropská komise, neboť zastavit dovoz čehokoli podléhá evropským předpisům.

Teď ale prý Bendl o nějakém plošném zákazu dovozu z Polska již neuvažuje. Uvedl to opět Český rozhlas. K řešení problému podle Bendla postačí zvýšené kontroly a sankce.

„Polská prokuratura v Čenstochové už zjistila, jaký jed se dostal do cukrovinek. Byl to bromadiolon, který se používá k hubení hlodavců,“ informoval rozhlas.

Je to pochybení systému, Poláci nemají dostatečné kontroly

„Myslím, že už je to systémové pochybení v Polsku. Kdyby to byl první případ, můžeme si povídat o tom, že je to náhoda. Ale toto je už asi třetí, čtvrtý případ, od soli až po jed na krysy. A zdůvodnění, že posypová sůl není škodlivá, že jed na krysy nebyl v koncentraci, která neuškodí spotřebiteli, mi připadá děsivé a myslím si, že by české orgány s tím měly něco dělat,“ nesouhlasí s rozhodnutím ministra prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

V Polsku podle Tomana selhává systém dozorových orgánů, kontroly i systém dozoru kvality a bezpečnosti potravin. Česko by se tak rozhodně mělo proti dovozu potravin bránit. Polské dozorové orgány totiž nefungují tak, jak by měly.

„Proč se tak zatím nestalo, to je otázka osobní statečnosti našich představitelů, třeba ministerstva zemědělství. Měli bychom se chovat úplně stejně jako Polsko a Slovensko v případě metanolové aféry, kdy do odstranění nedostatků a přijetí nápravných opatření zakázaly dovoz,“ uvedl Toman.

Bendl: Hledají co nejlacinější výrobky

Ministr zemědělství Petr Bendl ale namítnul, že k řešení problému postačí zvýšené kontroly a sankce.

„Německý ani rakouský či český ministr nemůže nařídit něco bez toho, aniž by k tomu měl legislativní oporu, zákaz dovozu jakýchkoli výrobků. Ten tlak na konkurenční řetězce je takový, že oni hledají co možná nejlacinější výrobky a ty lidem nabízejí. Že lidé kupují co nejlacinější výrobky, tomu se není možné divit. Ten ekonomický tlak je veliký. Samozřejmě u těch nejlacinějších je často riziko, že nebudou zrovna nejkvalitnější,“ uvedl Bendl pro rádio s tím, že stát nemá možnost ovlivnit to, co obchodní řetězce nakupují a nabízejí zákazníkům, ale maximálně může zvýšit kontrolu.

„Český potravinářský průmysl má ten handicap, že potravinářské společnosti na západ od nás jsou zpravidla vlastníky řetězců, mají svoje takzvané odbytové organizace. U nás takovéto organizace nejsou. Český řetězec je v podstatě jen jeden. Jinak jsou všechny zahraniční a my neumíme ovlivnit, co prodávají,“ vysvětlil dále ministr.

Radši Klasa, nežli jed...

Šéf Potravinářské komory Toman ale upozornil, že spotřebitel by měl v první řadě kupovat kvalitní české výrobky, které jsou pod kontrolou dozorových orgánů. „Dovozové výrobky se kontrolují namátkově pouze v řetězcích, jako to bylo teď,“ zdůraznil Toman.

„Proto se snažíme propagovat společně s ministerstvem zemědělství Klasu, tedy české kvalitní výrobky, regionální výrobky a tak dále,“ dodal šéf komory Toman.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…