Čunek vedle klece a šibenice: Minulý režim vám vyhovoval. Zapomínáte na ty, co trpěli

08.02.2013 7:45

REPORTÁŽ Rudá klec, šibenice s oprátkou, transparenty s portréty Brežněva, Stalina a Gottwalda. To vše bylo včera odpoledne k vidění před vsetínským kulturním domem, kam přišlo několik desítek občanů vyjádřit nespokojenost s účastí komunistů ve vedení Zlínského kraje. Protestu se zúčastnil také senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL), který se tu opřel do voličů komunistické strany.

Čunek vedle klece a šibenice: Minulý režim vám vyhovoval. Zapomínáte na ty, co trpěli
Foto: Petr Kupka
Popisek: Klec a šibenice. Takové "rekvizity" si zvolili vsetínští k protestu proti KSČM

V loňských podzimních volbách do krajského zastupitelstva Zlínského kraje zvítězila ČSSD, která přizvala do společné koalice kromě Strany práv občanů – Zemanovců (SPOZ) také KSČM. Právě účast komunistů ve vedení kraje je trnem v oku především Radku Hegmonovi a dalším zlínským podnikatelům, kteří teď organizují demonstrace po celém regionu v rámci sdružení s názvem Repelent 21. Ve Vsetíně včera taková akce proběhla před zdejším kulturním domem, kde se shromáždily asi tři desítky lidí.

Komunisté parazitují na demokracii

„Repelent je účinný prostředek na hubení obtížného hmyzu, v našem případě, s nadsázkou řečeno, komunistů, kteří teď vládnou z jednadvacáté budovy Zlínského kraje a parazitují na naší demokracii,“ řekl hned v úvodu přítomným posluchačům písničkář Ziggy Horváth, který na demonstraci vystoupil se svými písněmi i s písněmi Karla Kryla.

Čunek: Spolupráce s KSČM je amorální

Krátce nato se ke slovu dostal také senátor a bývalý starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL), který je se svou stranou nyní v krajské opozici. „Jsou tu strany, které říkají, že komunisté se umí domluvit s každým a že jim na morálce nezáleží. Ačkoliv mně se také nelíbí mnoho z toho, co se dnes kolem nás děje a co musíme zlepšovat - od korupce, přes všechny ty ostatní věci, jak špatně vychováváme děti a podobně, tak přesto všechno si myslím, že je amorální spolupracovat s komunisty, protože ti jsou voleni jen proto, že ještě mezi námi žijí lidé, kterým tento režim velmi vyhovoval, oni netrpěli a neuvědomují si, že jednou zase trpět můžeme,“ řekl do mikrofonu někdejší ministr pro místní rozvoj ve vládě Mirka Topolánka.

Za komunismu byla práce

Během akce lidé podepisovali petici proti účasti komunistů ve vedení Zlínského kraje, která byla umístěna uvnitř rudé klece, na níž byly informační tabule se jmény 234 obětí komunistického režimu. Dosud tuto petici podepsalo několik tisíc lidí. Na prostranství před kulturním domem vedle vsetínské radnice byly také rozmístěny plakáty, na nichž byl vyobrazen hejtman kraje Stanislav Mišák (ČSSD) se slovy o tom, že umožnil vládu s komunisty.

Většina přítomných projevy řečníků oceňovala potleskem. Našli se však i tací, kteří s tím, co z pódia zaznělo, nesouhlasili. Například jedna kolemjdoucí žena prohlásila, že lidé měli za komunismu alespoň práci. Na to ihned zareagoval písničkář Horváth: „A spousta z nich ji našla v pracovních táborech,“ oponoval zlínský hudebník.

Kučera: Tyto protesty porušují lidská práva

A co těmto protestům říkají komunisté? Podle radního pro dopravu za KSČM Jaroslava Kučery, který je nyní podezřelý ze spolupráce s StB, jde o porušování lidských práv. „Já osobně považuji tyto protesty na jedné straně za projev svobodného názoru na situaci, jak si toto občanské sdružení představuje svoji vizi uspořádání ve Zlínském kraji. Na straně druhé však takovéto nátlakové akce jsou už mimo rámec Ústavy a základních lidských práv a svobod, protože bez ohledu na politickou příslušnost má každá politická strana právo vyjednávat o záležitosti koalicí a sestavovat koalice podle toho, jaká je vůle jednotlivých politických stran,“ uvedl Kučera pro ParlamentníListy.cz.

Organizátoři této včerejší demonstrace hodlají i nadále proti koalici ČSSD, SPOZ a KSČM ve Zlínském kraji protestovat, a to do doby, než zde vznikne vláda bez účasti komunistické strany. Další podobné protestní shromáždění se proto uskuteční v úterý 12. 2. v Uherském Hradišti.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…