Funkcionáři zlínské univerzity tvrdí, že dotační podvod nepřipravili

12.02.2013 13:51

Krajský soud ve Zlíně začal v úterý řešit údajný dotační podvod na zlínské Univerzitě Tomáše Bati. Podle obžaloby měli hned tři funkcionáři fakulty přijmout více než tisíc studentů do neakreditovaných oborů a obdržet na ně státní peníze. Ministerstvu školství tak měla vzniknout škoda ve výši sedmi milionů korun, informuje Český rozhlas.

Funkcionáři zlínské univerzity tvrdí, že dotační podvod nepřipravili
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Bývalý rektor univerzity Ignác Hoza před soudem uvedl, že sporné obory, a to logistika a řízení technických rizik, byly řádně akreditované už v roce 2006. Svou vinu proto odmítá.

„Já si nejsem vědom toho, z čeho mě státní zástupce obviňuje," vypověděl před soudem Hoza.

Podle bývalého kvestora univerzity Alexandra Černého dokonce policie dva roky vyšetřuje něco, co se nikdy nestalo. Záznam o akreditaci byl totiž prý do spisu zanesený pozdě jen kvůli úřednímu omylu. Jenže obžaloba tvrdí, že přesto se studenti v těchto oborech tři roky řádně vzdělávali.

„Je to jen o chybě v evidenci studentů," vysvětlil dnes před soudem funkcionář fakulty Alexandr Černý. Bývalý děkan fakulty logistiky a krizového řízení Vladimír Mrkvička pak k tomu dodal, že škoda, se kterou obžaloba pracuje, ministerstvu školství ani nikomu jinému nevznikla.

„Všechno šlo podle řádných rozpočtových pravidel," zmínil Mrkvička.

Hlavní líčení pokračuje až do pátku, kdy by mohl padnout verdikt. „Všem mužům, kteří vinu odmítají, hrozí až deset let vězení,“ dodal rozhlas k případu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…