Tejc vyzývá poslance kvůli imunitě: Nesmíme už hlasování propásnout

13.02.2013 11:07

AKTUALIZACE Evergreen posledních sedmnácti let opět projednávají poslanci. Opětovně si totiž pro sebe a pro soudce pokusí omezit doživotní imunitu. Ta by pak trvala jenom po dobu mandátu. Poprvé si chtěli zrušit imunitu přitom už v roce 1995 a od té doby bylo těchto pokusů jedenatřicet. Při projednávání zákona se do sebe pustili ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Tejc vyzývá poslance kvůli imunitě: Nesmíme už hlasování propásnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kromě veselí se ve sněmovně také hlasovalo

Pro schválení poslanecké ústavní novely je třeba 120 hlasů. Není ale jisté, zda se je podaří najít, i když na zrušení doživotní imunity se dohodli představitelé všech sněmovních stran.

Poslední pokus zrušit imunitu ztroskotal loni v dubnu kvůli nedisciplinovanosti několika sociálnědemokratických senátorů, kteří klíčové hlasování v Senátu propásli. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc ale řekl v rozhovoru pro Český rozhlas, že tentokrát se podobné extempore nebude opakovat.

„Pro toto hlasování je třeba 120 hlasů bez ohledu na počet přítomných a já bych chtěl vyzvat zástupce vládní koalice, pokud to myslí vážně s omezením imunity, aby toto hlasování proběhlo tehdy, kdy tady vládní koalice bude mít většinu svých poslanců, aby se nestalo to, že tento zákon spadne pod stůl,“ zmínil Tejc dnes ráno.

Schvalovat se má verze, v níž by poslance ani senátora nebylo možné trestně stíhat bez souhlasu jeho komory. Pokud by ale Poslanecká sněmovna nebo Senát s vydáním nesouhlasily, nic by nebránilo stíhání po zániku mandátu.

Poslanci budou hlasovat také o návrhu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), jenž chce imunitu omezit jen na projevy v parlamentu. Jeho návrh ale patrně nemá příliš mnoho šancí. Podle Kalouska ale neumí s tímto ústavním nástrojem zákonodárci zacházet, což se prý ukázalo při vydání jeho stranické kolegyně Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání.

Kalousek: Nehážu do toho vidle

„Protože neumíme tento instrument používat tak, jak bychom ho z Ústavy používat měli, ale používáme ho pouze jako nástroj často velmi nechutného politického boje, odstraníme tuhle třecí plochu z našeho prostoru a významně tím přispějeme k politické kultuře v této sněmovně,“ řekl Kalousek již dříve a dnes doplnil:

„Zaznamenal jsem úvahy, že do toho takzvaně hážu vidle, aby ten zákon nemohl být přijat. Já chci ale připomenout, že budu hlasovat pro původní verzi, pokud můj návrh neprojde."

„Nepodal jsem svůj návrh proto, abych novele celkově zabránil, ale ten důvod je v tom, že s tímto nástrojem neumíme nakládat,“ připomenul dnes za sněmovním pultíkem opět Kalousek s tím, že může jít skutečně o nástroj politického boje a v tom je prý ono nebezpečí.

Zaorálek: Sněmovna rozhodně nedělá nějaké politické boje!

Na Kalouska ale reagoval místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). „On tady pan ministr říkal, že chce zrušení imunity, neboť se to stalo předmětem politického boje... Tak jsem se zamyslel: Udělal jsem to snad já, nebo opozice, nebo někdo z vládních stran? Pak jsem na to přišel! Jediný, kdo přišel s politickým bojem, byl vlastně Miroslav Kalousek sám a bylo to v souvislosti s vydáním Vlasty Parkanové,“ hřímal Zaorálek.

„Byl to pan Kalousek, kdo tady rozpoutal kolem toho bitvu a i dokonce kolem policejního prezidenta Lessyho. My jsme tehdy byli svědky politického boje! Přitom o vydání paní Parkanové rozhodla sněmovna racionálně a střízlivě. Proto ten důvod ministra Kalouska je pro mne nepřijatelný,“ dodal Zaorálek a nakonec zdůraznil, že sněmovna v tomto rozhodně nedělá nějaké politické boje.

Klub ČSSD si pak před závěrečným hlasováním vzal pauzu na poradu svých poslanců v délce půl hodiny.

Podezření o politické motivaci

Politoložka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické upozornila v rozhovoru pro Český rozhlas, že hlasování o vydání by nemělo být o tom, jestli zákonodárce něco udělal, nebo ne. „Tam by se mělo jenom rozhodovat, jestli je tu jakési podezření, že tam může být politická motivace, že jde třeba o to změnit většinu, aby se něco neodhlasovalo, takže někdo se stává obětním beránkem. Všechno to, co je navíc kromě těchto věcí, je vlastně svým způsobem nemravné a porušuje principy rovnosti, protože z nich dělá někoho, kdo jsou občané vyšší kategorie,“ uvedla Dvořáková.

Politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy pak doplnil, že imunita má chránit poslance před vydáním v situaci, kdy jde o záležitost evidentně vykonstruovanou, třeba o útoku zločineckých sil, které konkrétní poslanec vyšetřoval.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …