Strážkyně elektřiny u Moravce ukázala čísla za soláry a nařkla novináře. Věc má dohru

18.02.2013 14:52

S alarmujícími čísly o tom, kolik letos zaplatíme za zelenou elektřinu, přišla předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Její počínání prý není po chuti lidem ze solárního byznysu, a tak jistá skupinka dostala zakázku na její odstranění z čela úřadu. Měla k tomu pomoci i média, ale Vitáskovou jmenovaní novináři takové podezření rázně odmítli.

Strážkyně elektřiny u Moravce ukázala čísla za soláry a nařkla novináře. Věc má dohru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Využívání solární energie jen potvrzuje rčení o dobrých úmyslech, jimiž je dlážděna cesta do pekla. Původní záměr se změnil z mnoha důvodů v obrovský byznys pro vyvolené, jehož důsledkem jsou rostoucí ceny elektřiny. Zelená energie ji za pár let prodražila mnohonásobně jak pro domácnosti, tak pro průmyslové podniky. Dodavatelům solární energie totiž nahrálo přemrštěné stanovování výkupních cen fotovoltaických elektráren.

Petr Nečas uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce, že vzhledem k hrubému domácímu produktu máme vůbec největší procento elektřiny získané ze slunečních kolektorů, vyrábí se jich u nás více než ve slunečném Španělsku. Za boomem solární energie je podle předsedy vlády agresivní skupina podnikatelů a peníze, které získávají, končí na zahraničních kontech.

Exministr životního prostředí podporuje plán na rozkrytí vlastníků

„Chci, aby se rozkrylo pozadí vlastníků, protože oni nepodnikají v tržním prostředí, ale v regulovaném odvětví,“ řekl Nečas. Elektřina z obnovitelných zdrojů je silně dotovaná. Podle Nečase natolik, že se žádné společnosti nevyplatí postavit novou elektrárnu, nejen jadernou, ale ani uhelnou nebo plynovou. O solárních baronech se už zmiňovaly výroční zprávy Bezpečnostní informační služby z let 2009 až 2011.

„Považuji záměr rozkrytí vlastníků za správný. Tam, kde jsou součástí podnikání akciové společnosti veřejné zakázky, dotace, a tam, kde jde o regulovaný byznys, má být vlastnická struktura naprosto otevřená,“ přidává se pro ParlamentníListy.cz k Nečasovu názoru bývalý ministr životního prostředí a premiérův spolustraník Pavel Drobil.

Od roku 2006 šlo o brutální nadsazení cen proti tomu, co určoval zákon

Na to, jak se dění v oblasti solární energie nekontrolovaně zvrhlo, poukázala v nedělních OVM na konkrétních příkladech předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Začalo to už v roce 2005, kdy byla cena elektřiny z obnovitelných zdrojů nastavena pro rok 2006. „Cena mohla být od prvopočátku Energetickým regulačním úřadem stanovena podstatně níž, kdyby se striktně dodržoval zákon,“ prohlásila Alena Vitásková a předložila grafy, z nichž vyplynulo brutální nadsazení cen proti tomu, jaké byly kupříkladu v Německu nebo mohly být podle zákona u nás.

V působnosti Energetického regulačního úřadu, který byl před dvanácti lety zřízen jako správní úřad pro výkon regulace v energetice, je především regulace cen a podpora využívání obnovitelných a druhotných zdrojů energie a kombinované výroby elektřiny a tepla. Na starosti má ale i ochranu zájmu zákazníků a spotřebitelů, ochranu oprávněných zájmů držitelů licencí a také výkon dohledu nad trhy v energetických odvětvích.

Během sedmi let se cena za zelenou megawatthodinu dramaticky zvýšila. „V roce 2006 zaplatila průměrná domácnost ročně za zelenou energii 133 korun, letos to už má být přes tři tisíce korun. Když vezmu domácnost, která má i přímotopy a vytápí, vaří, svítí a má ohřev vody, tak ta platila v roce 2006 za zelenou energii 706 korun, dnes to je 19 tisíc,“ uvedla Alena Vitásková stěží uvěřitelný nárůst.

Průmyslu rostou dramaticky náklady kvůli cenám zelené elektřiny

A ještě více podle předsedkyně ERÚ dopadá zvyšování cen elektřiny kvůli zelené energii na průmysl. „Když vezmeme průměrný velkoodběr 83 tisíc megawatt, ten měl v roce 2006 doplatek na tuto zelenou energii 2 miliony 300 tisíc, pro rok 2013 je to 65 milionů. Když vezmu většího odběratele, jako je třeba huť, která má spotřebu 343 tisíc megawatt, tak v roce 2006 platil za zelenou energii něco přes 9 milionů, na rok 2013 je to 270 milionů,“ popisuje Alena Vitásková ohromující nárůst cen.

Je evidentní, že počínání nové šéfky Energetického regulačního úřadu včetně podnětu na Městské státní zastupitelství v Praze pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele na ty, co byli za stanovování cen zodpovědní, nenechává solární byznysmeny v klidu. I premiér Petr Nečas připustil, že ERÚ byl ovlivňován. Důvodem prý bylo, že šlo o nezávislou organizaci, která nebyla kontrolována, což se s odstupem v nové situaci ukázalo jako chyba.

Bývalí zaměstnanci vnitra a BIS dostali zakázku odstranit nepohodlnou šéfku

A nyní se podle něj někteří provozovatelé elektráren pokoušejí kriminalizovat vedení Energetického regulačního úřadu. „Jde o desítky, stovky miliard, které z našich kapes mají skončit na účtech vybrané skupinky solárních baronů. Je to nesmírně agresivní skupina, která doslova a do písmene nehledí nalevo a napravo,“ prohlásil premiér Petr Nečas.

„V době, kdy jsem požadovala, ať se zahájí některé audity, tak shodou náhod měla v jedné z olomouckých restauraci sezení skupinka, která dostala zakázku na moji osobu, tedy na to, jak mě dostat z úřadu pryč. Měli v ní být bývalí zaměstnanci vnitra a BISky, kteří řešili, jak to zadání splnit. Dokonce uvažovali, že si k tomu vezmou lidi z médií, jako je pan Kmenta, pan Hrbáček nebo paní Klímová,“ konstatovala Alena Vitásková.

Novináři odmítají, že by dostali zadání od solárních baronů

Ani na opakovaný dotaz moderátora Václava Moravce však předsedkyně ERÚ neuvedla zdroj těchto svých informací. „Nic o tom nevím. Případy kolem úřadu paní Vitáskové se nezabývám. Pokud mluvila o mně, tak přestřelila, respektive přestřelil ten, kdo ji takovou informaci předal,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz na zmínku o sobě investigativní novinář Jaroslav Kmenta, jenž působí jako vedoucí reportérského oddělení v MF Dnes.

To Jan Hrbáček z týdeníku Euro o předsedkyni ERÚ Aleně Vitáskové v minulosti psal, ale odmítá, že by to bylo se záměrem zdiskreditovat ji v čele úřadu na pokyn solárních baronů. „Je to nehorázný nesmysl. Mě zaujala jako novináře, soustředil jsem se na ni kvůli její minulosti, protože podle archivních materiálů byla v kontaktu s pracovníky Státní bezpečnosti. Rozhodně za tím nehledejte nějaké solárníky nebo nějaké temné síly. Tedy žádné spiknutí, žádné solární mafie,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Jan Hrbáček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…