Šéfka dětského domova popisuje drsnou realitu financování neziskovek

31.03.2013 18:26

Nářky předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičkové, která v Ústeckém kraji otevřela další zařízení pro opuštěné děti Klokánek, a přitom si stěžuje na liknavost dotací od státu, nechápavě sleduje její oborová kolegyně, ředitelka dětského domova a zařízení okamžité pomoci v Mostě, Marcela Stütz. Podle ní by se mělo ministerstvo podívat na systém obecně a ne jen okem jedné z neziskových organizací.

Šéfka dětského domova popisuje drsnou realitu financování neziskovek
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Marcela Stütz

Marie Vodičková se do médií vyjádřila, že jí spravované organizace dostaly o osm milionu nižší dotace a od několika krajů, včetně Ústeckého, ještě čeká na peníze na mzdy za prosinec. Bez dofinancování bude muset prý do dvou měsíců zavírat. Od ministerstva práce a sociálních věcí žádá dofinancovat na úroveň loňského roku.

Lidé z oblasti sociálních služeb, kteří znají procesy toku peněz z ministerstva práce a sociálních věcí, se podivují. Dofinancování by si přáli všichni a mnozí se oficiální cestou pokusili o jednání s ministerstvem. Pokud mediální ryk Marie Vodičkové k něčemu pomůže jejím organizacím, mělo by to být plošně. Takový názor má například i Marcela Stütz, která kromě toho, že je ředitelkou dětského domova v Mostě, rovněž iniciovala vznik zdejšího jediného zařízení okamžité pomoci Mosťáček, které je jediným v Ústeckém kraji, jež je schopno se okamžitě postarat o dítě, které se ocitne bez rodiče nebo od něj uteče.

Všichni za jednoho, jeden za všechny

„Ano, rovněž jsem psala na ministerstvo, měla jsem obecné připomínky k novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Paní Vodičková jistě ví, jak se věci mají. Nevím, proč si teď stěžuje způsobem, jako by to něco pro ni bylo překvapením,“ vyjadřuje pro ParlamentníListy.cz svůj názor. Zařízení Mosťáček je podobného typu jako Klokánky. V Mostě disponuje dvaceti lůžky, z toho dvě jsou krizová lůžka pro nečekané případy. Do Mosťáčků se dostávají děti, které se nečekaně z hodiny na hodinu ocitnou na ulici bez rodičů, a nelze je tedy umístit zdlouhavým procesem do dětského domova. Jsou zde ale také dočasně děti, jejichž jediný živitel musel například být hospitalizován, a o děcko se nemá kdo starat. Obdobným případem mohou být děti rodičů, kteří si musejí vykonat několikaměsíční trest odnětí svobody.

„Na provoz mám měsíčně 456 tisíc korun, po odečtení platů zůstane necelých sto tisíc a z toho musíme ty děti uživit. Z toho prostě nelze nic ušetřit. Ministerstvo mi ale řekne, že tohle je jen příspěvek, ne konkrétní zdroj financování, a že musím hledat sponzory. No jo, ale sponzor mi nedá na platy, ten mi dá na dárky pro děti nebo na výlety,“ poodkrývá úskalí Marcela Stütz a dodává, že finanční potíže má řada organizací v sociální sféře a není možné, aby ministerstvo řešilo samostatně potřeby Fondu ohrožených dětí paní Vodičkové. Navíc na severu začínají mít zařízení typu Mosťáček vzhledem k sociálním problémům čím dále větší význam.

Tady se děti točí jak na běžícím pásu

Ekonomickou nevýhodou Mosťáčku navíc je, že děti jsou tu, narozdíl od klasického dětského domova, jen dočasně, tedy ne vždy je zařízení naplněno, přesto pracovníci musí vykonávat svou práci neustále, i když je příspěvek od ministerstva krácen dle počtu dní, které zde děti skutečně stráví. „Mne tady měsíčně vychází kolem padesáti tisíc korun na 18 dětí. Zkuste je uživit každé za 2700 měsíčně. V dětském domově to funguje jinak – tam jsou zvlášť peníze na provoz a na platy. Tady je to složitější, když se navíc ta děcka střídají,“ dodává.

Marie Vodičková údajně nedostala koncem února ještě peníze na výplaty za prosinec. „Přeci musí vědět, stejně jako každý rok, že na leden si zařízení musí nějakým způsobem finance alokovat, protože platby chodí se zpožděním,“ říká Marcela Stütz, co se stává každoročně se začátkem roku. Sponzoři se shánějí těžko, podle dopisu od ministerstva práce a sociálních věcí je to však nezbytnost.

Mosťáček v Mostě funguje dva roky. Spadá pod Ústecký kraj, stejně jako dětský domov. Jde o zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, a to ve věku od 1 do 18 let, s kapacitou 20 lůžek. Dvě krizová lůžka slouží pro případy, kdy sociální pracovníci potřebují umístění dítěte na 12 až 48 hodin. Od města Mostu zařízení nedostává žádné dotace.

Ústecký Klokánek díky milionáři

V Ústí nad Labem se otevřel před zhruba měsícem další Klokánek, což je projekt Fondu ohrožených dětí, jehož cílem je nabídnout dětem namísto ústavní výchovy přechodnou rodinnou péči na dobu, dokud se nemohou vrátit zpět do své rodiny nebo dokud pro ně není nalezena trvalá náhradní rodinná péče, jako je například osvojení nebo pěstounská péče.

Klokánek je situován do objektu bývalé mateřské školy v ulici Rozcestí. V dubnu loňského roku pro něj začala rozsáhlá rekonstrukce, která vyšla na patnáct milionů korun. „Dvanáct a půl milionu korun jsme získali prostřednictvím dědictví od pana Palečka, který si přál rozšíření sítě Klokánků v České republice,“ řekla během slavnostního otevření Marie Vodičková. Nyní má Klokánek celkem 45 pracovišť po celé zemi, které mají dohromady kapacitu 634 míst pro děti. Vhodný objekt prodal Městský obvod Neštěmice za symbolickou cenu 250 tisíc korun. Zařízení se bude postupně vybavovat. Momentálně již fungují dva byty, celkem jich ústecký Klokánek nabídne sedm. Může pojmout až 28 dětí. V Ústeckém kraji je dnes sedm Klokánků, například v Žatci, Teplicích a Litoměřicích.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …