Tripartita skončila bez výsledku: Z vlády dorazila jen Müllerová, Nečas se Stanjurou utekli

26.02.2013 13:41

Jednání zástupců vlády, zaměstnavatelů a odborů skončilo dnes po pár hodinách bez výsledku. Na zasedání tripartity totiž za vládu přišla jen ministryně práce, takže předáci a podnikatelé navrhli přesun diskuse o energetické strategii, sociálních službách, minimální mzdě či zemědělské politice na jindy.

Tripartita skončila bez výsledku: Z vlády dorazila jen Müllerová, Nečas se Stanjurou utekli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Jak uvedla ČTK, části jednání se sice na začátku zúčastnili premiér Petr Nečas (ODS) a ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS), oba ale krátce poté odešli. Protože pak zůstala pouze ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09), odborářský boss Jaroslav Zavadil zavelel tripartitu rozpustit.

"Vládní gentlemani nechali v celém procesu jedinou ženu, to vedlo k tomu, že jsme navrhli přerušení jednání," uvedl Zavadil a vysvětlil, že tripartita je usnášení schopná tehdy, když na ní jsou alespoň čtyři ministři.

Jak ČTK poznamenala, tripartita se přitom měla sejít již minulý čtvrtek. Jenže v té době byl premiér Nečas na pracovní návštěvě Bavorska. Byl to prý on, kdo jako náhradní termín určil dnešek; přitom se mu nepodařilo sehnat ani dostatečný počet členů své vlastní vlády.

Po vládě dnes odboráři požadovali urychlené kroky proti rostoucí nezaměstnanosti. O nezaměstnanosti a opatřeních proti jejímu růstu by měli ve středu po zasedání kabinetu jednat ekonomičtí ministři. Odboráři a zaměstnavatelé pak chtějí jejich návrhy projednávat na tripartitě. Zavadil minulý týden kvůli tomu předal odborářské návrhy řešení premiérovi a ministryni.

Podle Müllerové dnešní "problémy s neprojednáním" ostatních bodů způsobilo právě to, že se aktuální téma nezaměstnanosti a ekonomického růstu předřadilo před ostatní záležitosti a debata byla údajně velmi dlouhá.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …