Miloš Zeman je už na Pražském hradě. Za hodinu složí prezidentský slib

08.03.2013 9:16

Brána Pražského hradu se symbolicky znovu otevřela. Nastupující prezident Miloš Zeman v doprovodu své manželky Ivany a dcery Kateřiny krátce po deváté hodině totiž přijel na Pražský hrad. V doprovodu hradní stráže prošel Matyášovou bránou a vstoupil do reprezentačních prostor Hradu. Předtím musel projít špalírem praporečníků a hradní stráže.

Miloš Zeman je už na Pražském hradě. Za hodinu složí prezidentský slib
Foto: hns
Popisek: Miloš Zeman s Václavem Klausem

Miloš Zeman se dnes má stát třetím prezidentem České republiky. V 10:00 začne ve Vladislavském sále společná schůze Poslanecké sněmovny a Senátu. Zúčastní se jí zhruba 500 hostů včetně hejtmanů, diplomatů a nyní již bývalého prezidenta Václava Klause.

Krátce po desáté složí Miloš Zeman prezidentský slib do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha. Štěcha. V půl jedenácté vystřídá tóny státní hymny 21 dělových salv. Naposledy nad Prahou zaduněly při smrti Václava Havla.

Jaký byl program Miloše Zemana dnes ráno? V doprovodu dvou policejních vozů se nastupující prezident nejprve přesunul do kanceláře v Loretánské ulici, kde se převléknul. Manželka ani dcera Kateřina jej tam ale prý nedoprovázely.

„Nikdy v životě jsem nebyl nervózní, někdy v životě jsem byl napjatý, a to jsem i dnes," řekl Zeman novinářům při odjezdu ze svého domova.

Oblek má na míru ušitý, Kateřina je na vysokých podpatcích

K příležitosti slavnostního slibu si Zeman oblékl na zakázku ušitý oblek z mírně lesklé látky, která byla utkána z vlny a hedvábí. Pro inauguraci si nový prezident vybral i černé italské boty, sněhobílou košili s monogramem MZ a kravatu v národních barvách. Nechybí prý ani stříbrné manžetové knoflíčky.

Při průchodu Matyášovou bránou byl zčásti viděn i oděv doprovodu budoucí hlavy státu, tedy dcery Kateřiny a manželky Ivany. Zatímco Kateřina měla na sobě upnutý, černý kabát a do něj si oblékla okrovou šálu a vedle svého otce balancovala v černých lodičkách na ultravysokém podpatku, budoucí první dáma byla oděná celá do černé barvy; její černé střevíčky ale měly podstatně menší podpatky. První slečna má navíc i nový účes.

Ministři se na Pražský hrad sjeli mikrobusem a to přímo od Strakovy akademie. Podle informací České televize premiér Petr Nečas (ODS) cestuje zvlášť a po inauguraci se také zúčastní slavnostního oběda nového prezidenta s nejvyššími ústavními činiteli.

Průběh ceremoniálu zpestří 11 prvků. Ty se mají objevit vůbec poprvé. Patří k nim kromě jiného televizní přenos na velkoplošné obrazovky umístěné na třetím nádvoří Hradu a na Hradčanském náměstí. Další novinky se týkají třeba průvodu Vladislavským sálem, při němž budou nesena obě nejvyšší státní vyznamenání, kterých se prezident po složení slibu stane nositelem, a to Řád bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Jak zdůraznila Česká televize, poprvé se také "zvláštním procesím" ponese slavnostní výtisk ústavy, na kterou skládali slib Zemanovi předchůdci Václav Havel a Václav Klaus.

Salvy vystřelí ze speciálních kanonů

Po Zemanově slibu zazní nad Prahou 21 dělových salv. Armáda kvůli nim do Lobkovické zahrady na Petříně dovezla čtyři speciálně upravené kanony. K palbě je od rána připravuje obsluha složená z vojáků pražského posádkového velitelství. Po prezidentském slibu zazní česká hymna a salvové kanony budou pálit. Aby se střelba ozvala ve správný okamžik, bude mít armáda v sále "informátora" s vysílačkou, který dá ve stanovený okamžik pokyn vojákům na Petříně.

Při inauguraci zazní: Fanfáry ze Smetanovy opery Libuše, Fanfáry z Dvořákovy Osmé symfonie, Husitský chorál, Česká státní hymna.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …