Senátorka z kraje komunistů: Na MDŽ s hejtmanem jsem nešla

08.03.2013 21:55

Málo známých ženských tváří Ústeckého kraje oslavilo Mezinárodní den žen s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem (KSČM). Vzhledem ke kuloárovým domněnkám a nezodpovězeným otázkám některých přítomných starostek či ředitelek, proč chybí ženy opozice a dámy politicky výrazně aktivní, ParlamentníListy.cz toto zjišťovaly přímo u několika jmenovaných protagonistek.

Senátorka z kraje komunistů: Na MDŽ s hejtmanem jsem nešla
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Také jsme se ptaly přímo na krajském úřadě, podle jakého klíče se pozvané ženy vybíraly na kulturní oslavu s hejtmanem, která se tento týden konala na litoměřickém hradě. Podle mluvčí Ústeckého kraje Magdaleny Hanáčkové byli hosté na oslavu MDŽ zváni obdobně jako v loňském roce.

Tehdy ale například mostecká náměstkyně primátora a držitelka titulu Žena regionu Hana Jeníčková (Severočeši.cz) pozvána byla, nyní v seznamu kontaktů, na které pozvánky putovaly, její jméno příjemkyně emailové pošty nenašly. „Pokud se někdo nedostavil, bylo to obvykle po omluvě kvůli pracovní vytíženosti,“ sdělila mluvčí Hanáčková ParlamentnímListům.cz na dotaz, podle čeho se ženy zvaly a proč v mail-listu chyběly některé, dlouhá léta se angažující političky.

Nedorazila? Tak ale pozor na nesmyslné drby

U některých pozvaných to totiž v kuloárech vyvolávalo otázky, že tyto mediálně známé političky – nyní v krajské opozici - nedorazily možná ze svého přesvědčení. „Já bych tam klidně možná i dorazila. Netrápí mě, že by MDŽ mělo být vnímáno jako pozůstatek komunistického svátku. To je hloupost,“ reagovala na dotaz ParlamentníchListů.cz nepozvaná Hana Jeníčková, krajská zastupitelka a náměstkyně mosteckého primátora a vyloučila tím, že by důvodem neúčasti byly jakékoliv politické antipatie k současnému hejtmanovi. Zároveň ale podotkla, že MDŽ neměla nikdy příliš ráda. Protože pro mnohé zejména prý muže to bývalo alibi, proč zajít do hospody, bez ohledu na oslavu ženství.

MDŽ musí stranou. Prioritou jsou jarní prázdniny a ordinace

Pro změnu kolegyně Hany Jeníčkové za Sevročechy.cz, mediálně známá senátorka a dětská lékařka Alena Dernerová, byť je politicky činná kratší dobu, v mailových pozvánkách figurovala. Také se jí ale její příznivkyně v Litoměřicích nedočkaly. Během hovoru po akci však na první dojem působila tak, že by možná byla mnohem raději na hradě u kulturního programu. „Seděla jsem v ordinaci, v jeden den pětadvacet pacientů! Příští týden jsou jarní prázdniny a ještě do toho mimo plán jsem musela být v pondělí v Senátu. Kvůli tomu všemu jsem musela hodně přeorganizovávat!“ ubezpečila ParlamentníListy.cz, že by jinak na podobné akci s ostatními ženami byla velmi ráda. 

„Je mi to sympatické. MDŽ se neslaví jen v České republice. Nevnímám jej jako archetyp komunistického svátku. Nehledejte v mé nepřítomnosti žádné politické jinotaje,“ zmínila s tím, že je v podstatě v určitém smyslu MDŽ lepší než v nedávných letech upřednostňovaný Den matek, protože ne každá žena je matkou. „Také své mamince koupím květinu,“ ubezpečila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …