Schůzka hejtmanů se Zemanem podrobněji. Co se řeklo u pečené kachny

14.03.2013 19:45

Prezident republiky Miloš Zeman přijal třetí den ve svém úřadu hejtmany českých krajů. Pět z nich ParlamentnímListům.cz podrobněji přiblížilo, jaká témata s hlavou státu diskutovali a zda přišla řeč i na prezidentské návštěvy krajů, které Zeman již předem jasně avizoval.

Schůzka hejtmanů se Zemanem podrobněji. Co se řeklo u pečené kachny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman se sešel s hejtmany. Ti mu přinesli regionální potraviny

Ve středu, tedy třetí den svého oficiálního úřadování, prezident Miloš Zeman uspořádal pracovní oběd se šéfy všech krajů. Nakonec se nezúčastnil pouze pražský primátor Bohuslav Svoboda, přestože byl pozván také. Někteří hejtmani redakci uvedli, že se sice Svoboda ze setkání omluvil, důvod ale neznají.

Šlo o setkání formou pracovního oběda. Na Hradě se podávala tradiční česká jídla. Kulajda, pečená kachna, čokoládový dezert a červené i bílé moravské víno. Přestože řada médií takřka jako hlavní výstup ze setkání formulovala plánované společné sázení stromů u rybníka v Novém Veselí, kde má prezident oblíbenou chalupu, na pořadu jednání byla řada závažných témat.

Nejen sázení stromů na Vysočině

Hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD) ParlamentnímListům.cz sdělil, že se mluvilo o problematické situaci ve školství, zdravotnictví, dopravě i palčivé otázce sociálních věcí. Šéfové krajů s prezidentem řešili i v loňském roce hodně diskutované téma čerpání dotací z fondů Evropské unie.

„Zúčastnili se všichni sociálnědemokratičtí hejtmani, komunistický hejtman Oldřich Bubeníček z Ústeckého kraje i liberecký hejtman Martin Půta, který je za uskupení Starostů pro Liberecký kraj. Navzdory tomu všemu to bylo velmi příjemné a uvolněné setkání a témata tomu odpovídala," uvádí pro ParlamentníListy.cz jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Vypíchnout nejdůležitější téma je podle něho složité. „Témat byla celá řada. Ať už čerpání evropských peněz, dopravní infrastruktura a její financování, rozvoj regionu z pohledu snižování nezaměstnanosti nebo třeba i zdravotnictví. Jeden každý z nás měl možnost seznámit pana prezidenta s nejdůležitějšími problémy našich krajů,“ dodal Zimola.

Dva neoranžoví hejtmané

„Z mého pohledu šlo o velmi příjemné setkání v krásném prostředí Pražského hradu. Diskuse byla také velmi příjemná, ale také věcná. Pan prezident se živě zajímal o problémy krajů,“ zmiňuje plzeňský hejtman Milan Chovanec (taktéž ČSSD). Podle jeho slov řešili problémy, které trápí kraje průřezově. Málo peněz z rozpočtového určení daní, s čímž souvisí financování dopravních staveb, úhradová vyhláška a další.

Došlo i na konkrétní téma Plzeňského kraje. „Upozorňoval jsem pana prezidenta na memorandum v železniční dopravě, která trápí náš kraj i ty ostatní. Řekl jsem také, že je potřeba v příštím plánovacím období získat více prostředků z EU do oblasti vodovodů a kanalizací pro jednotlivé obce a upozornil jsem i na zvyšující se nezaměstnanost v příhraničních oblastech,“ uvádí Chovanec redakci. Potvrdil také, že na setkání nebylo nijak znát, že dva hejtmani byli z jiných stran, i vzhledem k tomu, že kraje mají často totožné problémy.

„Velice si vážím, že pan prezident takto krátce po své inauguraci pozval hejtmany na setkání na Hrad. Atmosféra byla velice přátelská a pan prezident Zeman ukázal, že má velkou znalost o situaci v krajích. Obecně jsme se shodli na tom, že zásadním problémem je financování zdravotnictví, sociálních služeb a otázka dopravy. Já jsem informoval o naší vysoké nezaměstnanosti a otázce limitu těžby uhlí a především o pokračování těžby. Mluvil jsem také o situaci v ROP Severozápad a o tom, že částka ke splacení, kterou po nás požaduje ministerstvo financí, je naprosto nereálná,“ konstatoval ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Zeman bude častěji v krajích než v zahraničí

Hlava státu také zdůraznila plánované časté návštěvy všech krajů, což zaznělo i v nedělním diskusním pořadu Partie TV Prima Family. Zeman také avizoval, že návštěvy v krajích prodlouží alespoň na tři dny, aby měl možnost daný region co nejvíce poznat a setkat se tam nejen s občany, ale i různými podnikateli a živnostníky.

Jak uvedli ostatní, tak i moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) potvrdil, že setkání probíhalo ve velmi uvolněné atmosféře. „Jedním z hlavních problémů všech krajů je podfinancování veřejných služeb ze strany státu, nedostatek financí v oblasti zdravotnictví a dopravní infrastruktury,“ uvedl Novák.

„Já osobně jsem pana prezidenta informoval o naším krajem chystaném novém zákonu o ovzduší, na jehož základě by se peníze, které platí znečišťovatelé, v rámci rozpočtového určení daní vracely přímo danému kraji, který by měl povinnost je využít v oblasti životního prostředí, respektive ovzduší,“ doplnil hejtman Miroslav Novák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …