Profesorka Dvořáková: Mládek je dobrý ekonom. Voliči na "parazity" zapomenou

18.03.2013 13:09

Přestřelil Jan Mládek svým prohlášením o parazitech mezi živnostníky a osobami samostatně výdělečně činnými natolik, že to může poškodit sympatie k sociální demokracii nebo je to jen nepodstatná nepříjemnost? ParlamentníListy.cz požádaly o vyjádření profesorku politologie Vladimíru Dvořákovou. Ta považuje prohlášení Mládka za chybu, nešťastné vyjádření, ovšem ne natolik závažné, aby to ČSSD do budoucna poškodilo.

Profesorka Dvořáková: Mládek je dobrý ekonom. Voliči na "parazity" zapomenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Anketa

Udělal Jan Mládek svým sjezdovým vyjádřením o živnostnících chybu?

38%
62%
hlasovalo: 7395 lidí

Poté, co stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD) pronesl na sjezdu slova o živnostnících, parazitujících na zaměstnancích, strhl nejen na svoji hlavu, ale i na hlavu celé sociální demokracie vlnu nevole a kritiky.

Hodně zostra se do něj a ČSSD pustili koaliční politici. Upozorňovali na to, že od možné budoucí vlády ČSSD lze prý očekávat jen utahování šroubů, nehorázné zdanění práce a zacházení se živnostníky jako s příživníky. Ti, kdo chtějí po státu jen to nejnutnější, jsou podle exministra Pavla Drobila pro ČSSD nepřátelé. Vyřčená slova se logicky nelíbila ani početné skupině lidí, kteří jako živnostníci či OSVČ pracují. A tak se od  té doby sociální demokraté, včetně jejich předsedy Bohuslava Sobotky i samotného Jana Mládka, omlouvají a snaží se slova změkčit. Jsou si možná vědomi toho, že by totiž mohli ztratit sympatie řady lidí, které budou potřebovat k tomu, aby zvítězili v příštích volbách.

Rok a půl do voleb - lidé rychle zapomínají...

„No do voleb zbývá ještě rok a půl, myslím, že to, co pronesl Jan Mládek, byla chyba a nešťastné vyjádření, ovšem vzhledem k tomu, že se tady dějí denně  ještě daleko šílenější věci, neviděla bych to nijak dramaticky. Zkrátka – byl to úlet, který okamžitě začala ČSSD včetně předsedy i samotného Mládka, který je bezesporu dobrý ekonom, uvádět na pravou míru. To, že by to sociální demokracii mohlo uškodit v příštích volbách, si nemyslím. Lidé totiž brzy zapomínají – a to, jak se zdá, na všechno, nepamatují si skoro nic z toho, co se dělo před pár měsíci, natož před tak dlouhou dobou, která do řádných voleb ještě zbývá,“ řekla ParlamentnímListům.cz politoložka a profesorka pražské VŠE Vladimíra Dvořáková.

Podle ní si zcela jistě i sociální demokraté uvědomují, že v Česku nemají poctiví živnostníci „na růžích ustláno“. Ovšem v celé nepříjemné záležitosti vidí pro sociální demokracii jeden důležitý úkol do nejbližší budoucnosti.

Je třeba, aby si ČSSD ujasnila koncepci ekonomické politiky, míní politoložka

„Česká strana sociálně demokratická si musí zcela nepochybně co nejdříve vyjasnit a vytyčit koncepci ekonomické politiky a tu uplatňovat. Měla by se chránit před tím, aby se nechala dotlačit prostřednictvím jednotlivých členů k výrokům bez propojení s touto koncepcí.  Vyjadřovat se zkrátka jednotně, protože když se někdo vyjádří sám za sebe k nějaké samostatné záležitosti, může to být vytrženo z kontextu a vyvolat to nežádoucí reakce tohoto typu, jak jsme nyní zaznamenali. Je prostě třeba ujasnit fakta o představě budoucí daně z přidané hodnoty, o progresivní dani a dalších záležitostech,“ myslí si politoložka.

Omluvy, omluvy a omluvy. A také trestní oznámení

Jan Mládek (ČSSD) se za sobotní výrok, v kterém přirovnal živnostníky k parazitům, omluvil i v pondělí na tiskové konferenci s tím, že šlo prý o nepochopení jeho slov. Vycházel totiž z údajů Ministerstva financí, které poukazují na nepoměr odvodů živnostníků a zaměstnanců. Zvýhodnění živnostníků je podle něj „nadstandardní“. Jako příklad mimo jiné uvedl to, kolik odevzdává do společné kasy zdravotního pojištění zaměstnanec a kolik živnostník. Zatímco zaměstnanec, jak připomněl Mládek, zaplatí na ročním zdravotním pojištění 37 300 korun, osoba samostatně výdělečně činná zaplatí jen něco málo přes 17 tisíc – přičemž oba dostávají stejnou úroveň péče.

„Vážím si ale každého poctivého živnostníka, sám jsem totiž živnostník od roku 1992,“ podotkl Jan Mládek s tím, že v letech 1992 až 1998 byl dokonce OSVČ na plný úvazek, takže ví naprosto dokonale, jak to funguje.

Nutno dodat, že na Mládka se kvůli jeho výroku snesla kritika i od některých spolustraníků. Strana soukromníků ČR na něj dokonce podala trestní oznámení, protože se podle ní stínový ministr financí dopustil podněcování k nenávisti vůči skupině osob. V pondělí to oznámil místopředseda této strany Aleš Hemer.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…