Zastavte obří korupci přijetím devíti zákonů, nabádá politiky aktivista

19.03.2013 15:32

Z lodi jménem Česká republika unikají ročně miliardy korun kvůli korupci. Není divu, že se potápí a ekonomika je v hlubokém útlumu. Korupce nabyla obřích rozměrů, a tak nejsou peníze téměř na nic. S tímto stavem se rozhodli bojovat protikorupční organizace sdružené do projektu Rekonstrukce státu.

Zastavte obří korupci přijetím devíti zákonů, nabádá politiky aktivista
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Pavel Felgr

Chtějí přesvědčovat zákonodárce, aby prosadili zákony, které Česku zoufale chybí. Třeba o zrušení anonymních akcií. Ty jsou bez jakéhokoliv omezení povoleny pouze v Česku a tichomořských Marshallových ostrovech a Nauru.

„Anonymní forma akcií znemožňuje, aby se kdokoliv, včetně policie, mohl dopátrat, kdo je skutečným vlastníkem určité firmy. Typicky je to problém u přidělování veřejných zakázek, kdy je pravděpodobné, že politici a úředníci dávají zakázky sami sobě. Rekonstrukce státu považuje zaknihování akcií za důležitý krok, který ztíží další rozkrádání veřejných peněz do kapes politiků,“ objasnil Pavel Felgr, který je jedním ze dvou libereckých krajských ambasadorů projektu.

Anonymní akcie – Pražská Opencard nebo Řebíčkův Viamont

Firmy s neznámým vlastníkem hrály hlavní negativní roli u některých známých kauz. „Patří mezi ně firma Viamont, kde působil několik let také Aleš Řebíček jako předseda představenstva. Když se pak stal ministrem dopravy Topolánkovy vlády, získávala firma nebývalý objem státních zakázek. Další podobnou firmou je Haguess, která stála za předraženou Opencard v Praze,“ vyjmenoval namátkou Felgr.

Za projektem Rekonstrukce státu stojí dvacítka uskupení snažících se dlouhodobě o větší otevřenost politiky a omezení korupce. V projektu se zaměřují na devět hlavních restů, ve kterých Česko pokulhává za civilizovaným světem. Vznikly odborné skupiny, které se jednotlivým tématům věnují a společně s některými poslanci připravují či konzultují návrhy zákonů. Iniciátoři projektu věří, že se všech devět navržených opatření dostane do parlamentu nejpozději na podzim. Nejdále je právě zákon o zrušení anonymních akcií. „Věřím, že bude jeden z prvních, který se podaří prosadit. Ve středu se bude projednávat v Senátu,“ upozornil Felgr.

Skončí trafiky politikům?

Nadějně to vypadá i s úmyslem zveřejňování smluv na internetu. S tím se může pochlubit jako první Liberecký kraj. „Zveřejňuje už všechny smlouvy na internetu, což je potěšující a považuji to za velký úspěch současné vládnoucí krajské koalice Starostů a Změny pro Liberecký kraj,“ zmínil krajský ambasador.

Další resty však tak snadno prosadit nepůjdou. Protože nabourají stávající zavedené pořádky využívané pravicovými i levicovými vládami. Například konec trafik ve státní správě. Vyprávět by mohli třeba v Českých aeroliniích, kde svého času řádil bývalý sociálnědemokratický ministr obrany Tvrdík a nyní se zde uchytil občanskodemokratický rebel a exministr zemědělství Fuksa. A jmenovat by se dala řada dalších politických všeumělů.

Úředníci nejsou chráněni před politickými tlaky

Nebo odpolitizování státní správy. „Jde o to, aby úředníci ve státní správě byli chráněni před politickými tlaky Zákonem o státní službě. Má zabránit tomu, aby si nový ministr přivedl do úřadu na vedoucí pozice svoje kamarády,“ vysvětlil. Zároveň by měl zpřísnit pravidla pro úředníky. „Jejich rozhodnutí musí podléhat hmotné zodpovědnosti,“ zdůraznil Felgr.

Náročná fuška čeká ambasadory s prosazením záměru nazvaného Průhledné financování politických stran a volebních kampaní, které dnes obestírá řada pochybností a podezření z nekalostí. Ostatně u nadhodnocených státních zakázek se spekuluje, že úplatný korupčník si část těchto špinavých peněz strčí do levé kapsičky pro sebe a do pravé uloží příspěvek pro svoji politickou stranu.

Majetková přiznání zabrání záhadným zbohatnutím

Lehké to nebude ani s úmyslem zavést u politiků elektronická majetková přiznání ke dni nástupu do funkce. „Mají sloužit k tomu, aby se zabránilo tomu, že lidé placení z veřejných peněz, tedy i politici, ve svých funkcích nepozorovaně záhadně zbohatnou. Typickým příkladem je bývalý premiér Stanislav Gross, nebo exministr dopravy Aleš Řebíček,“ ozřejmil Felgr.

V každém kraji začali působit ambasadoři projektu Rekonstrukce státu. „Naším úkolem je v první fázi oslovit poslance a senátory v našem kraji a seznámit je s naší iniciativou. Chceme, aby se vyjádřili k jednotlivým připravovaným protikorupčním zákonům, případně podpisem vyjádřili celému projektu podporu. V Libereckém kraji tak zatím učinil semilský starosta a poslanec za Starosty Jan Farský. Postupně oslovujeme všechny poslance a senátory za Liberecký kraj – potvrzené jsou schůzky s poslancem Cyrilem Zapletalem (ČSSD) nebo senátorem Přemyslem Sobotkou (ODS),“ upřesnil svoji nejbližší činnost liberecký krajský ambasador. Pomáhat mu bude i jeho kolega Petr Medřický. Zapojit chtějí i širokou veřejnost. „Protože jen v případě masového zájmu lidí můžeme být úspěšní,“ konstatoval Felgr.

Pavel Felgr, se narodil 1972 v Litomyšli. Je programátor. Od roku 2002 je v Liberci, v tomtéž roce vstupuje do ČSSD.V roce 2011 z ČSSD vystupuje na protest proti činům liberecké organizace – kvůli puči na liberecké radnici, který smetl primátora Korytáře. Je členem občanské iniciativy Je čas nemlčet.

Projekt Rekonstrukce státu sdružuje dvacet uskupení – například Ekologický právnický servis, Transparency International, Oživení. Chtějí prosadit devět protikorupčních zákonů:

  • Průhledné financování politických stran a volebních kampaní
  • Elektronická majetková přiznání ke dni nástupu do funkce
  • Smlouvy na internetu
  • Zrušení anonymních akcií
  • Odborné nominace do dozorčích rad
  • Odpolitizování státní správy
  • Státní zastupitelství bez politických zásahů do vyšetřování
  • Průhledný legislativní proces
  • Rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…