Nečas u Jílkové vytáhl třídní boj a rudé křivdy. A malou říkanku

12.04.2013 6:32

V pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou na ČT nastala mimořádná chvíle. Do diskuse totiž přišel i premiér Petr Nečas. A zapojil se poměrně ostře – pustil se do ČSSD kvůli výrokům o živnostnících-parazitech, přičemž připomněl i rok 1948. Bolševici prý živnostníky také nejdřív chlácholivě hladili po srsti. "A tak je hladili, hladili, až je málem vyhladili," řekl premiér.

Nečas u Jílkové vytáhl třídní boj a rudé křivdy. A malou říkanku
Foto: repro ČT
Popisek: Máte slovo tentokrát za účasti premiéra Petra Nečase

Anketa

Udělal Jan Mládek svým sjezdovým vyjádřením o živnostnících chybu?

38%
62%
hlasovalo: 7395 lidí

Oponentem byl premiérovi první místopředseda ČSSD Michal Hašek. Ten se snažil výrok stínového ministra financí Jana Mládka napravit – šlo o nešťastnou větu, která byla prý vytržena z kontextu. „Já jsem to slyšel x-krát. To nebyl jeden úlet, to z něj vyhřezlo to, co v něm bylo už dlouho,“ nedal se však Petr Nečas.

Sociální demokraté se po Mládkových slovech snažili živnostníkům ukázat, že v případě levicové vlády by nedopadli nijak špatně. Na to premiér navázal – podobné to bylo i v roce 1948. „Jak je hladili po srsti v roce 48, že živnostníci nejsou nepřátelé,“ vzpomínal Nečas. „A tak je hladili, hladili, až je málem vyhladili,“ dodal.

Mediální hodnocení vystoupení premiéra Nečase ZDE

Podle Nečase je skutečně potřeba živnostníky podporovat. „Potřebujeme co nejvíce lidí, co se postarají sami o sebe,“ ujišťoval v pořadu. „Nepotřebujeme třídní boj, o který se snaží část levice.“ A hned se premiér otočil na svého oponenta. „Můžete tady slíbit, že po tom, co nedej bože vstoupíte do Strakovy akademie, nezvýšíte odvody živnostníků? My to slíbit můžeme,“ získával potlesk diváků na svou stranu.

Odvody se změní leda poradcům a asistentům

Na to Hašek nemohl jednoznačně odpovědět. Může prý ujistit, že u paušálů živnostníků se budou bavit leda o pozicích asistentů, různých poradců apod. Běžný živnostník prý ohrožen nebude. Také se nikdy úplně nesrovná zdanění živnostníků a zaměstnanců, protože první jmenovaní na sebe berou určité riziko.

Co by Hašek ale především vítal, jsou registrační pokladny. Ty by podle něj výběru daní výrazně pomohly. „Registrační pokladny určitě ano. Je velká ostuda České republiky, že je nemá,“ dodal. Na tripartitě totiž vláda pokladny odmítla, ačkoliv po nich volali i zaměstnavatelé.

Národní sport v Česku: obcházení zákona

„Nemůže být národním sportem v Česku obcházení zákona. Nemůže být národním sportem v Česku neplacení daní,“ vysvětloval Hašek, proč prosazuje registrační pokladny. „Bude to opatření, které pomůže pozitivně, nikoliv negativně,“ ujišťoval. „Jiné státy v Evropě takto postupují a není to pro ně problém.“

S tím však premiér Nečas nesouhlasil a jako příklad uvedl Itálii. „Je to Itálie, která to má absolutně všude povinné, přitom patří mezi země, které mají úplně nejhorší výběr daní,“ stál za vládním zamítnutím.

Podle Nečase je základ v tom, aby se nastavily dostatečné podmínky pro živnostníky, kteří následně mohou vytvářet pracovní příležitosti – a tím se pomůže i nezaměstnanosti. Přičemž nejvíce se musí pomoci malým firmám, které jsou nejzranitelnější.

„V době krize, jestli máte mít práci jako živnostníci, tak kdo jiný má stimulovat veřejný prostor než stát, obce? Tak jim to umožněme,“ jal se ale slova Hašek. Pokud chce prý premiér takto pomáhat firmám, musí nastartovat ekonomiku. Škrty tomu nepomůžou.

„Když bude mít zakázky, tak může vytvářet místa. A k tomu potřebujeme ten růst,“ vysvětloval místopředseda ČSSD pozici živnostníka. Až to prý pomůže zaměstnanosti. Premiér mu sice na počátku říkal, že Česká republika má desáté nejlevnější dluhopisy na celé planetě. „Jděte to říct těm lidem, co jsou bez práce,“ reagoval na to ale Hašek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…