Nečas držel plnou síťovku a mluvil k lidem. Teď tu máme malé vysvědčení

15.04.2013 6:20

Nečasova síťovka – tak vzpomínají voliči na předvolební kampaň ODS před sněmovními volbami, kdy předseda občanských demokratů názorně předváděl, kam povede vláda ČSSD. V jedné ruce držel plnou síťovku s potravinami, která měla demonstrovat nákup základních potravin, jak vypadal v roce 2010, poloprázdná taška v druhé ruce měla znázornit redukci, k níž dojde, když se bude realizovat rozhazovačný program levice.

Nečas držel plnou síťovku a mluvil k lidem. Teď tu máme malé vysvědčení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

„Bude to mít reálné dopady a tomu musíme zabránit,“ prohlásil Petr Nečas rázně před sněmovními volbami, rok a půl po pádu vlády svého předchůdce v čele strany Mirka Topolánka, coby rázné varování voličům, že případná vláda levice obsah jejich nákupních tašek výrazně zmenší. (Tři roky staré video najdete ZDE)

I když volby vyhrála sociální demokracie, vládní koalici sestavily ODS, TOP 09 a Věci veřejné. Jak jsou po dvou třetinách vládního období naplněny naše síťovky? „Rozhodně životní úroveň od roku 2010 neroste, ale nechodíme v průměru s prázdnou taškou,“ řekl ParlamentnímListům.cz ekonom Petr Zahradník. To je důsledek, že ekonomiku postihla recese, která se projevila na nezaměstnanosti a citelně postihla hlavně sociálně slabší skupiny. Například senioři vládu za udržení obsahu svých síťovek ve vztahu k roku 2010 vládu chválit nemohou. Také občanům některých regionů se podle výzkumů nenakupuje zrovna radostně.

Kupní síla poklesla kvůli recesi a vyšší DPH

Ekonomové upozorňují, že i kdyby dnes vládla ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem, určitě by v síťovce nebylo víc potravin než před dvěma a půl lety. „Kupní síla poklesla, ale to je dáno tím, že v posledním roce byla nejen česká, ale i evropská ekonomika v recesi, takže kleslo HDP na hlavu. Ale vláda zvýšila DPH, takže vybrala od lidí více peněz na daních, hlavně v DPH.  A kombinace poklesu ekonomiky a vyšších daní kupní sílu domácností lehce snížila,“ konstatuje ekonomka Markéta Šichtařová. 

Vládě dává za vinu zvýšení DPH, ne pokles ekonomiky, protože recesi nemůže žádná vláda, ať by byla pravicová, nebo levicová, odvrátit. „Kdyby ovšem vládla levice, není vyloučeno, že by kupní síla poklesla o víc, protože nevíme, jestli by nedošlo k vyššímu zadlužování nebo zvyšování daní, proto nemůžu soudit,“ řekla ekonomka ParlamentnímListům.cz.

Petr Zahradník: Lidi s průměrným příjmem rozdíl ani nezaznamenají

Ekonom Petr Zahradník si také vzpomněl na předvolební kampaň ODS se síťovkami, ale s úsměvem to označil za předvolební rétoriku. „V tomto ohledu plná taška opravdu neplatí, protože reálné znehodnocení disponibilních příjmů bylo vloni něco kolem 2,3 procenta, nominální příjmy rostly o jedno procento a inflace byla 3,3 procenta, takže k reálnému znehodnocení koupěschopnosti skutečně došlo,“ potvrdil analytik.

Připouští, že ale nejde o rozdíl plné a poloprázdné tašky. „Dvě procenta jsou relativně dost, ale není to jev, který je při průměrném příjmu pouhým okem vůbec zaznamenatelný,“ ujistil ParlamentníListy.cz, že není třeba přehánět. „Rozhodně životní úroveň od roku 2010 neroste, ale nechodíme v průměru s prázdnou taškou,“ dodal.

Kdyby mohl Paroubek splnit předvolební sliby, byla by to katastrofa

Co by se stalo, kdyby sociální demokracie, pokud by se dostala k moci, splnila sliby na velkorysé rozdávání všem možným skupinám obyvatel včetně 13. důchodů nebo štědré pomoci rodinám s dětmi? „To by byl docela průšvih. Ale vycházím z toho, že volební sliby jsou od toho, aby se neplnily, takže by k tomu asi úplně nedošlo,“ je přesvědčena Markéta Šichtařová.

Ale když hypoteticky připustí, že by své sliby sociální demokraté splnili stoprocentně, dává jako příklad, kde bychom dneska byli, Slovinsko. „Dnes má jen o nepatrně vyšší veřejný dluh k HDP než my a téměř bankrotuje. Tím bychom si dost zahrávali, s největší pravděpodobností by nám veřejný dluh rostl rychlejším tempem. A právě rychlost toho růstu, ani ne tak jeho výše, by pravděpodobně vedla k velké neochotě zahraničí půjčovat nám na financování našeho dluhu. A to by byl docela problém, to už bychom se vydávali řeckou, kyperskou nebo slovinskou cestou,“ soudí ekonomka.

A dodává, že i když vládnutí pravice je mizerné, pořád je lepší, než kdyby došlo ke splnění předvolebních slibů ČSSD. „To by byla úplná katastrofa. Zaplať pámbu za to, co máme,“ říká překvapivě ekonomka, která většinou ekonomické kroky Nečasovy vlády poměrně ostře kritizuje.

Abychom zbankrotovali jako Řecko, museli bychom rozhazovat mnohem víc a dlouho

Petr Zahradník však tvrdí, že i kdyby ČSSD rozhazovala peníze, jak slíbila, cestou Řecka bychom se během uplynulých necelých tří let nebyli schopni dostat ani náhodou. „Země, která za tohoto období nejvíc prohloubila svůj veřejných dluh – Irsko, není zdaleka na hodnotách, v kterých je Řecko,“ objasnil. „Bylo by to spíš o cestě než o dosažení bankrotu, Řecko na tom muselo pracovat třicet let, aby se do této situace dostalo. Myslím, si, že bychom to za čtyřleté volební období sociální demokracie nedokázali. Je to spíš varování, ale rozhodně ani splnění Parkoubkových populistických slibů by nás do řecké situace zdaleka nedovedlo,“ uklidňuje ekonom. Abychom se dostali do situace, v jaké je Řecko, museli bychom prý rozhazovat ještě víc a velmi dlouhou dobu. I Slovinsko, které se dostalo do finančních problémů, je podle něj pořád velmi vzdáleno řecké situaci.

Šichtařová: Vláda nešetří, vždyť veřejný dluh stále roste

Je tedy dobře, že se Nečasova vláda rozhodla co nejvíc šetřit? Markéta Šichtařová odmítá, že by šlo o šetření. „To není šetření, vždyť veřejný dluh stále roste. Nám se podařilo dvouciferným číslem během dvanácti měsíců zvýšit zadlužení státu, takže nejde o žádné šetření, když veřejný dluh neustále roste,“ namítá. O šetření by se dalo mluvit, kdybychom měli přebytek státního rozpočtu, teprve potom bychom mohli dosahovat poklesu nebo aspoň stagnace veřejného dluhu. O skutečných škrtech výdajů se podle ní nedá hovořit. Přirovnává to ke zrychlování jízdy autem na dálnici.

„Je to stejné, jako když místo toho, abyste zrychlila z nuly na stovku kilometrů v hodině za tři vteřiny, zrychlíte z nuly na stovku za osm vteřin a vydávala to za šlápnutí na brzdu. Ale je to také zrychlení, jen ne tak rychlé,“ vysvětlila. Jaké jsou to škrty, když se v meziročním srovnání podařilo výdaje dokonce navýšit? „Ale můžeme být rádi, že se zvyšují jen takovým tempem, protože při splnění slibů sociální demokracie by byla ekonomika ještě v horším stavu,“ připouští Markéta Šichtařová.

U některých sociálních skupin je finanční situace velmi dramatická

Ale ekonom Petr Zahradník současně upozorňuje, že během těchto pár let došlo k navýšení počtu nezaměstnaných o téměř dvě stě tisíc. „U nich je příjmová redukce daleko větší. To už je potom úplně jiná kapitola. Kdybychom brali redukci ve vývoji příjmů u těchto lidí, už to nebude o jednotkách procent, ale o desítkách procent, dopad na obsah nákupní tašky je u nich daleko radikálnější,“ přiznává. U některých sociálních skupin, jako jsou nezaměstnaní, důchodci, samoživitelky, je finanční situace velmi dramatická. „Jejich spotřební koš se týká položek, kde je cenové zvýšení vyšší než průměr,“ uvedl Petr Zahradník.

Kupní síla poklesla nejvíc u seniorů

Tato nepříliš radostná fakta potvrzuje i šéf Rady seniorů Zdeněk Pernes. „U seniorů poklesla kupní síla nejvíc ze všech sociálních skupin populace, protože spotřební koš důchodců je jiný než spotřební koš obecné inflace,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Reálná hodnota penzí seniorů meziročně poklesla o 3,45 procent, protože důchody byly valorizovány jen částečně.

„Senioři jsou na tom nejhůř. Nemají na zaplacení nájemného, rozmýšlí se, jestli mají zaplatit léky nebo si koupit potraviny. A tyto stresy se na nich projevují tak, že vymírají. Počet úmrtí vzrostl meziročně o dvacet tisíc. To je výsledek,“ kritizuje politiku vlády Pernes.

S úspornějšími nákupy si musí vystačit na Ústecku a Bruntálsku

Ale s rozdílně naplněnými nákupními taškami chodí lidé v různých regionech. Nejbohatším městem co do úrovně kupní síly na obyvatele je metropole Praha, větší nákup si mohou dovolit také lidé žijící v jejím okolí – v okresech Praha-východ a Praha – západ. S daleko úspornějšími nákupy si musí vystačit obyvatelé především v Moravskoslezském či Ústeckém kraji. V některých obcích, především v periferních oblastech České republiky, se úroveň kupní síly pohybuje dokonce pod třemi čtvrtinami českého průměru. Na chvostu se podle studie společnosti INCOMA Gfk vloni drželo mezi kraji Ústecko a mezi okresy Bruntálsko.

Zvýšení firemních daní by vedlo k růstu nezaměstnanosti

A co si asi z obchodu domů přineseme, pokud se k moci dostane příští rok levice a zvýší firemní daně a utáhne šrouby živnostníkům – parazitům? Asi ještě méně. „Pokud zvýší příští vláda korporátní daně o jedno, dvě procenta, povede to k výraznému nárůstu míry nezaměstnanosti, protože firmy, která už hlásí ztráty a někdy žijí ze své podstaty, by mohly platit vyšší daně jedině na úkor toho, že propustí další zaměstnance,“ varuje před takovými kroky Markéta Šichtařová. Stejné důsledky by mělo plánované zpřísňování podmínek pro živnostníky. „To je ekonomicky chápáno stejně jako zvyšování firemních daní. Živnostníci by přestávali podnikat, nechávali by se zaměstnávat, ale on by nebyl, kdo by je zaměstnal, tak by ještě rozšířili počet nezaměstnaných,“ vysvětlila, jaký efekt by přinesly záměry socialistů.

Některé skupiny obyvatel by si díky ČSSD uměle přilepšily

Zvyšování daní a přerozdělování peněz, které plánují sociální demokraté, by se podle Petra Zahradníka projevilo tím, že by si některé skupiny obyvatel uměle přilepšily, protože by se jim díky přerozdělovacím vztahům uměle zvýšila životní úroveň. „Na druhou stranu by se některým prostřednictvím progresivních daňových sazeb jejich vysoká úroveň snížila, ale pořád by to bylo spíš nějaké vylaďování než řecká cesta,“ tvrdí ekonom. Řecko je podle něj pořád, bez ohledu na to, jaká by byla u nás politická situace, v jiné galaxii, než je fiskální systém v České republice. „Zaplať pámbu,“ dodává Zahradník.

Senioři: budeme chtít vrátit, co nám bylo ukradeno

Předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes je přesvědčen, že kdyby byla u moci levice, byla by k seniorům vstřícnější. „Pokud to mám posoudit podle okolních zemí, tak určitě. Protože nikde v okolí, ani v Rakousku, Německu nebo na Slovensku se takhle k seniorům nechovají,“ poukázal na naše nejbližší sousedy. Věří, že po sněmovních volbách, pokud vyhraje sociální demokracie, se povede českým důchodcům zase lépe? „My budeme po nové vládě požadovat, aby to, co bylo seniorům ukradeno, jim bylo vráceno,“ prohlásil bojovně Pernes.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…