Okamura burcoval: Naše zákony jsou paskvily. A nevěřím českým soudům

21.04.2013 19:50

REPORTÁŽ Změnit českou legislativu má v plánu senátor Tomio Okamura. K tomu, aby mohl prosazovat hlavně myšlenky přímé demokracie, ale nemá dostatečnou podporu dalších politiků. Protože nechce zklamat své voliče, rozhodl se jít po vlastní linii a založit hnutí. O soudní reformě i možnosti povinných voleb vedl v neděli diskusi s občany v obci Březolupy na Uherskohradišťsku.

Okamura burcoval: Naše zákony jsou paskvily. A nevěřím českým soudům
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura

Cílem Tomio Okamury je prosadit zákon o plošném referendu a přímou demokracii. Ta by představovala například přímou volbu starostů nebo hejtmanů. „K mému nemilému překvapení si Senát obyvatelé zvolili tak, že jedna strana má většinu. Kandidoval jsem s tím, že jsem si myslel, že jsou občané nespokojení, a že nezávislých nestraníků bude víc. Jsme tam ale jen dva. Jsem sám na vážkách, jestli jsou Češi a Moraváci opravdu tak nespokojení nebo jde jen o hospodské řeči,“ uvedl Okamura.

Povinná zákonná účast ve volbách by nebyla špatná

„Je to prekérní situace. Nevím, jestli jsem sám ten blb, který je nespokojený, nebo jestli se mám ještě o něco snažit. Buď nebudu dělat nic, nebo budu dál prorážet bariéry. Proto jsem se rozhodl dát dohromady celostátní hnutí. Bude mít jen jeden bod: změna ústavy směrem k přímé demokracii,“ doplnil s tím, že je nutné zapojit do rozhodování o budoucnosti státu veřejnost. „Povinná zákonná účast ve volbách by možná nebyla špatná,“ upozornil.

Soudy jsou nekvalitní

Na diskusi s občany se Okamura opřel i do českých soudů. „Absolutně jim nevěřím. Kdybych získal vliv na řízení republiky, tak soudní reforma bude jedním z hlavních pilířů. Soudci by jednou za pět let museli veřejně obhajovat svůj mandát. Tyto názory mi dávají soudci pěkně sežrat,“ uvedl Okamura, který je přesvědčený o tom, že právě za jeho názory ho soudci při sporech, které se týkají jeho osoby, tlačí ke zdi.

„Mstí se mi za to, že chci, aby byli odpovědní a pracovali pořádně. Naše soudnictví je tak děsivé, že jsme na špičce v počtu různých rozsudků na různých soudních úrovních. To svědčí o obrovské nekvalitě soudů. Při stejných důkazech rozhodují jinak,“ vysvětlil Okamura, který žádá hmotnou a trestní odpovědnost nejen pro politiky, ale i pro soudce. 

Údajně zmanipulovaná volba

Řada dotazů na senátora se týkala prezidentské volby. „Ke kandidatuře na prezidenta jsem připuštěn nebyl. Bylo to podvodné a zmanipulované jednání. Mé podpisové archy, kterých bylo 8 500, které jsem odevzdal, mi dosud ministerstvo odmítá vrátit, protože by prý došlo k porušení zákona o ochraně osobních údajů,“ uvedl Okamura, který by si rád ověřil, které podpisy se úředníkům nelíbily. Jeho tým by pak jednotlivým lidem zatelefonoval a ověřil jejich totožnost.

Tomio Okamura chce navštívit všechny obce svého volebního obvodu ve Zlínském kraji a diskutovat s lidmi. Už takto projel 35 obcí.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…