Bývalý eurokomisař Telička: Klaus neustále kritizoval Brusel. A jak dopadl...

28.04.2013 17:17

Do EU bychom neměli jen kopat. Tento přístup je nezodpovědný, zbabělý, nízký a kontraproduktivní. Václav Klaus tím dosáhl jen absolutní osobní izolace na evropské politické scéně. Snad takto nedopadne i Česká republika. Musíme si proto uvědomit, že jsme součástí tohoto společenství. V Olomouci to o víkendu řekl na ideové konferenci hnutí Andreje Babiše ANO 2011 někdejší eurokomisař Pavel Telička.

Bývalý eurokomisař Telička: Klaus neustále kritizoval Brusel. A jak dopadl...
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Telička na ideové konferenci ANO 2011 v Olomouci

Do Olomouce se v sobotu sjeli členové, příznivci a hosté politického hnutí ANO 2011, které chce uspět v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny. Cílem setkání byla diskuse o tom, co je v této zemi špatně a co se s tím dá dělat. Jedním z hostů, který na tomto sněmu promluvil, byl i někdejší eurokomisař a nyní lobbista Pavel Telička.

Negativní postoj není konstruktivní

Upozorňoval především na to, že negativismus k Evropské unii není žádným konstruktivním postojem. „V Česku se nevede diskuse, zda Evropská unie slouží občanům tak, jak by měla, pouze se píše o tom, co udělala Evropská unie špatně, aniž by se někdo ptal, odkud daná iniciativa přišla. Vždycky přitom přijde z některého z členských států. I my bychom měli nabízet vlastní témata,“ uvedl Telička před asi dvěma sty posluchači v sále.

Musíme hledat společné body

Podle něj je třeba hledat společné body a umět se stavět i do konstruktivní opozice, když EU nenaplňuje svá očekávání a zabývá se zbytečnostmi. „V době, kdy je ekonomika v propadu nebo stagnuje, tak máme 40procentní kvótu na zastoupení žen ve vrcholových funkcích společností na burze. Toto téma nebagatelizuji, nicméně je otázka, jestli je toto nejrelevantnější téma v současnosti. A pokud EU politikaří, je také prostor a důvod k opozici,“ pokračoval bývalý eurokomisař.

Klaus dosáhl jen osobní izolace

„Ale neustále EU jen kritizovat je nejenom nezodpovědné a zbabělé, ale i nízké a kontraproduktivní. Neměli bychom do EU jen kopat. Nepamatuji si, kdy Václav Klaus řekl na adresu Evropské unie něco pozitivního. A čeho touto svou neustálou kritikou dosáhl? Absolutní osobní izolace na evropské politické scéně. Nerad bych, aby takto skončila Česká republika,“ řekl také Telička.

Jsme součástí EU

Chyba je podle jeho slov především v tom, že si stále neuvědomujeme, že jsme součástí Evropské unie. „Když budeme součástí nějakého klubu a budeme vybočovat, tak nám klub nedá nic zadarmo, ale spíše nás někde přiškrtí. Můžeme spoluvytvářet, spolurozhodovat a přispět svojí aktivitou. Bylo by zajímavé se podívat, jak čeští ministři, a to nejen této vlády, ale i vlád předešlých, jezdí či nejezdí na zasedání evropské rady v době, kdy se projednávají pro nás velmi podstatné otázky. Samotná aktivita ale nestačí. Musíme mít vizi svých vlastních zájmů, ale také reflektovat širší společné priority a vědět, kam má EU směřovat,“ dodal lobbista.

Reformy evropských institucí a byrokracie

Podle něj je potřeba například reformovat evropské instituce. Ty by měly pracovat rychleji. Jenže naše politická reprezentace je ve vztahu k řešení těchto otázek nekonzistentní. „Jak často vidíme, že v jeden den řekne něco jiného prezident, něco jiného premiér a něco jiného ministr zahraničí, případně příslušný ministr, je-li do problematiky vůbec vtažen,“ tvrdí Telička.

Na závěr svého vystoupení Telička hovořil i o bruselské byrokracii. „Často slýcháme o bruselské byrokracii, o administrativní zátěži, o tom, co nám Brusel nařizuje. Ale pojďme si říci, kde tento proces začíná. Mnohdy se stává, že v době jednání šéfů států a vlád nejsou zmapovány dopady nařízení, a v okamžiku, kdy vzniká závazek, už jsou normy zpracovány. Všech těchto jednání o nejrůznějších normách se účastní buď naši experti, diplomaté, ministři nebo premiér. Měli bychom proto prosazovat, aby se o důsledcích hovořilo už v rámci těchto porad,“ uzavřel.

Kromě něj na konferenci z řad hostů vystoupili také ekonomové Pavel Kohout, Petr Zahradník nebo politoložka a šéfka Akreditační komise České republiky Vladimíra Dvořáková.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …