Drzý Moravec, padlo včera kvůli Zemanovi. Podívali jsme se ještě jednou...

29.04.2013 14:11

Václav Moravec se v nejnovějším vydání svého pořadu nechal unést, ale rozhodně mu nešlo o to zpochybnit Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky. Tak reagují oslovení mediální odborníci na to, že v nedělních OVM položil moderátor otázku „A vy víte, kdo bude za dva roky prezidentem?“ Šlo prý jen o úlet, který se může v živém vysílání při debatě přihodit.

Drzý Moravec, padlo včera kvůli Zemanovi. Podívali jsme se ještě jednou...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec před začátkem vysílání

Anketa

"A Vy víte, kdo bude za dva roky prezident?" zeptal se Moravec. Je to...

hlasovalo: 2034 lidí

Poslední dubnovou neděli nebyl Miloš Zeman ve funkci prezidenta republiky ani celé dva měsíce, přesto týž den zazněla ve veřejnoprávní televizi otázka, kdo bude za dva roky hlavou státu. Došlo k tomu v Otázkách Václava Moravce při debatě ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynka Kmoníčka a moderátora o jmenování velvyslanců. „Vy víte, kdo bude za dva roky ministrem zahraničí?“ zeptal se ředitel zahraničního odboru KPR Hynek Kmoníček. „A vy víte, kdo bude za dva roky prezidentem?“ opáčil mu moderátor Václav Moravec.

Tato otázka hodně rozzlobila místopředsedkyni SPOZ Ditu Portovou, protože ji vnímá jako zpochybňování toho, že bude Miloš Zeman za dva roky ještě prezidentem. „Podle mne je to hodně neuvážené, neřku-li přímo drzé, a to zejména v případě veřejnoprávního média,“ prohlásila pro ParlamentníListy.cz Dita Portová, že něco takového by si dokázala obtížně představit i u bulvárního média. „Pan prezident Zeman byl zvolen na pět let prezidentského období a nevidím důvod, proč by to mělo zrovna veřejnoprávní médium zpochybňovat,“ dodala.

Od Moravce nešlo o drzost, někdy otázka vyletí sama

Podle mediálního odborníka Jiřího Balvína první z oněch dvou otázek, a to ta od Hynka Kmoníčka, přišla logicky a byla zcela na místě. „Víme téměř stoprocentně, že volby budou už za rok, pokud nebudou ještě dřív, takže lze na 99,9 procenta říci, že pan Schwarzenberg nebude ministrem zahraničí. Asi vzhledem k věku by asi do další vlády, i kdyby TOP 09 uspěla, nešel,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Jiří Balvín.

Neodsuzuje však ani moderátora za jeho následnou reakci. „Myslím si, že to byl spíš úlet, když si vyměňovali názory a to pak vyletí samo. Václav Moravec je natolik zkušený, aby věděl, že není žádný důvod, pokud se nestane něco tragického, pro to, aby prezident opouštěl svou funkci v průběhu svého pětiletého mandátu. Tam nehrozí žádné vyslovení nedůvěry jako v případě vlády ani žádné jiné politické mechanismy. Proto bych to bral jen jako repliku na předchozí dotaz, nikoli jako nějakou drzost,“ říká bývalý ředitel České televize Jiří Balvín.

Miloš Zeman moderátorovi dotaz nejspíš odpustí

„Myslím si, že pan Kmoníček moderátora tou předchozí otázkou vytočil a ten reagoval dotazem v podobném duchu. Václav Moravec ale není žádný hlupák, určitě si uvědomil, že přestřelil, ale to se stává. Byl to sice od něj úlet, ale že by mu to měl někdo nějak moc vyčítat, to snad ne. Je to živý rozhovor, v něm se může stát ledacos,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš, lektor komunikačních komunikací na Vysoké škole ekonomické.

Proto je přesvědčen, že není třeba ze zmíněné přestřelky dvou spíše řečnických otázek dělat nějakou velkou tragédii. „Nechytal bych moderátora za slovo, navíc mu to stejně omlátí různá média o hlavu. Sice tak neměl reagovat, ale já bych mu to odpustil a myslím, že i Miloš Zeman mu to odpustí,“ domnívá se Jiří Mikeš.

Podle týdeníku si Moravec se Zemanem tykají

Z Moravcovy až neomalené otázky však určitě nelze vyvozovat, že by měl moderátor k nynějšímu prezidentovi podobně negativní postoj, jako tomu bylo v případě jeho předchůdce ve funkci. Týdeník Reflex v nedávném obsáhlém článku o Václavu Moravcovi mimo jiné uvedl, že si s Milošem Zemanem tyká a nejspíš mu pomohl vyhrát volby, když v úvodním volebním speciálu České televize před druhým kolem prezidentské volby nastolil sudetoněmecké téma.

„Zvednutí otázky tzv. Benešových dekretů se Václavu Moravcovi přisuzovalo neprávem, protože pokud si na to všichni dobře vzpomínáme, ale ne každý si na to chce vzpomenout, Václav Moravec svým dotazem pouze shrnul desítky otázek od diváků na toto téma. Ale je třeba přiznat, že se Václav Moravec choval v předvolební kampani k Miloši Zemanovi velmi korektně na rozdíl od jiných médií,“ podotýká Jiří Balvín.

Moderátor by mohl ubrat plyn, třeba už v chystaných OVM na Hradě

Podle Jiřího Mikeše to žádný novinář s nynější hlavou státu nemá jednoduché a výjimkou není ani elitní moderátor České televize. „Jak zazní to známé 'pane Moravče', tak je jasné, že mu to hned poté nandá jako kterémukoli jinému novináři. Ale takhle mluví i s Janem Punčochářem na Primě. Miloš Zeman novináře prostě rád nemá, jdou mu na nervy, a tak to od něj i Václav Moravec schytává už jen za to, že je novinář,“ upozorňuje mediální odborník.

I tak je ale přesvědčen, že Václav Moravec dělá svou práci dobře. „Kdybychom byli v Americe, tak tam je to docela běžné, že se moderátoři snaží vytočit svého hosta. Buď jak buď, Moravec je osobnost, Zeman také, ti se někde na půl cesty sejdou. Jen si myslím, že by Moravec mohl trochu ubrat plynu,“ míní mediální odborník Jiří Mikeš. Oba pánové se však nesejdou jen vztahově, ale už brzy zřejmě i ve vysílání. Podle informací ze zákulisí České televize se Václav Moravec a Miloš Zeman už domluvili na tom, že se v průběhu května odvysílá jeden díl OVM z Pražského hradu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…