Politici se musejí bát lidí, ne naopak, připomněl Mach ze Svobodných

04.05.2013 22:30

REPORTÁŽ Na tři desítky lidí přišly v Turnově na besedu s Petrem Machem, předsedou Strany svobodných občanů, a s nimi také vedení zdejší radnice, kterým musel v názorových rozporech několikrát čelit. O daních, menším vlivu politiků a zákonném zákazu dalšího zadlužování země se mluvilo ve zdejší restauraci U Supa.

Politici se musejí bát lidí, ne naopak, připomněl Mach ze Svobodných
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Mach

„Lidé žijí ve strachu z vlády, ale mělo by to být naopak. Je potřeba změnit Ústavu, aby nedocházelo k dalšímu zvyšování daní a zadlužování země podobně, jako je tomu ve Švýcarsku,“ vysvětloval své postoje Petr Mach. Sám by do Ústavy začlenil zákaz zvyšování daní i dluhu země a prezidentské veto zákona by vyměnil za veto lidí. Daň z nemovitosti, darovací a další by zrušil úplně, podle něj je jejich výběr příliš nákladný.

Místostarosta Turnova: Kde vezmete peníze na školy?

Myšlenka snižování daní se však nelíbila turnovskému místostarostovi Jaromíru Pekařovi (ODS). „Když snížíme daně, tak zrušíme školy, důchody, opravy silnic  a zanikne kultura,“ oponoval Pekař.

Petr Mach dále obhajoval větší pravomoci obyvatel ve Švýcarsku, závazná referenda o změnách Ústavy, daní nebo i investic v jednotlivých městech.

Starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislí) odporoval malou účastí občanů při referendech. „Panuje nezájem o veřejné věci, na poslední referendum v Semilech nepřišla ani polovina,“ řekl turnovský starosta.

Mach: Měli bychom vystoupit z Evropské unie

Lídr Svobodných tvrdí, že referenda se musí spojit s důsledky daného projektu: „Kdybyste lidem řekli, že taková věc přinese například snížení poplatků za odpady nebo snížení daně, už by se na věc dívali jinak.“

Když se ozval i místní zástupce TOP 09, Petr Mach zavtipkoval, že je úplně obšancovaný. Toho ale zajímal dotaz na téma finanční ústava. I tak mu naslouchalo na dvacet příznivců. Menší moc politiků a větší moc lidí prosazoval Mach stejně jako vystoupení z Evropské unie, z dotací a směrnic, které republiku dle jeho slov svazují.

Pondělní besedu zahájil dvacetiminutovou předmluvou o základních okruzích, kterým se Svobodní chtějí věnovat. Akci zorganizoval místní občan Vítek Uličný. „Zval jsem Petra Macha rok a jsem rád, že se to podařilo,“ řekl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…