Duka sloužil speciální mši. Noviny píší o smíchu v pekle, své řekl i Jandák

06.05.2013 13:57

V den výročí Květnového povstání českého lidu z roku 1945 odsloužil kardinál Dominik Duka v pražském chrámu sv. Víta bohoslužbu za sdělovací prostředky. Mše připomněla kromě Světového dne sdělovacích prostředků také 60. výročí vzniku Československé televize. Modlitba za média pobouřila elitní kritičku Mirku Spáčilovou. Své k tomu řekl i exministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD) a mediální odborník Karel Hvížďala.

Duka sloužil speciální mši. Noviny píší o smíchu v pekle, své řekl i Jandák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mons. Dominik Duka

„Sdělovací prostředky a především televize jsou jednou z velmocí. Přicházíme, abychom poděkovali. Bohoslužba je především dík Bohu. Dík Bohu za velké vynálezy, ke kterým televize patří. Ale také dík za to, že v televizi se nacházejí i lidé, kteří dokážou v kritických momentech oslovit národ a sjednotit,“ řekl pražský arcibiskup Dominik Duka. Mezi historická data výjimečné televizní odvahy kardinál zařadil například 17. listopad 1989.

Spáčilová: Jen Bůh ví a peklo se muselo za břicho popadat

S tím však nesouhlasí vedoucí kulturní rubriky MF Dnes Mirka Spáčilová. „Po 17. listopadu se Kavčí hory moc nevytáhly, na rozdíl od jiných médií jim trvalo, než změnily politickou výhybku,“ napsala ve svém komentáři v dnešním vydání MF Dnes.

Podle ní tato modlitba za televizi vyzněla jako aprílový vtip. „Jedni v ní mohou vidět svatokrádež, druzí jenom výraz hloupého nevkusu… Jestliže televize, ze své podstaty povrchní a pomíjivé, lezou ke křížku věčnosti dovolávajíce se ochrany nebes, budou na tom asi vážně zle. Ale koho chtějí za své odpustky uvrhnout do klatby? Ďábelský vynález internetu či chytré telefony z Luciferovy dílny, které jim odvádějí tradiční zákazníky? Takové hříchy těžko prokážou, je-li už i papež na sociálních sítích,“ píše dále Spáčilová.

A pokračuje: „Jen Bůh sám ví, co si o tom myslel. Ale peklo se muselo za břicho popadat, když vidělo ty konce: Večerníček coby hrdina protikomunistického odboje oslavovaný modlitbou na půdě důstojného chrámu s hroby českých králů,“ uvedla také komentátorka.

Jandák: Berme to jako folklór

Redakce následně oslovila exministra kultury a poslance Vítězslava Janáka (ČSSD) a uznávaného mediálního odborníka Karla Hvížďalu, aby se k bohoslužbě za média vyjádřili. Prvně jmenovaný ParlamentnímListům.cz řekl, že na mši nevidí nic špatného. „Když se dneska uděluje požehnání motorkám, tak proč ne sdělovacím prostředkům. Já si myslím, že média také potřebují štěstí a Boží ochranu, protože jsou někdy hodně zmatená. Tak potřebují, aby jim Pán Bůh ukázal cestu. Nemyslím to teď ironicky. Říkám to jako věřící člověk. Mě to nijak nerozrušilo,“ sdělil Jandák.

A vzkazuje: „Berme to jako folklór. Trošku mě akorát mrzelo, že kardinál neučinil mši za oběti Pražského povstání a druhé světové války. To si myslím, že by bylo bývalo vhodnější, ale když myslí, že média nám pomohou v tom, aby nám objasnila zvěrstva druhé světové války, tak dal požehnání jim. Takže je to možné. Mě v mém věku už nepřekvapí nic,“ doplnil exministr kultury.

Hvížďala: Standardní evropský krok

Známý novinář, publicista a mediální odborník Karel Hvízďala v reakci pro ParlamentníListy. cz uvedl, že považuje nedělní bohoslužbu za standardní evropský krok. „Katolická církev, stejně tak jako ve staré Evropě, se pod vedením Dominika Duky začíná více angažovat ve veřejném prostoru. Kardinál zřejmě po inauguračním projevu Miloše Zemana cítí jisté nebezpečí, zvláště pro veřejnoprávní média, proto cítil potřebu se k tomu veřejně vyjádřit, “ míní Hvížďala.

Na Západě se podle jeho slov katolická církev běžně vyjadřuje ke všem veřejně diskutovaným problémům. „V kritických situacích samozřejmě někdy selhala, jako za nacismu, ale na konci střídavě pomáhala, či nepomáhala pronásledovaným. Ale i třeba, když dojde k teroristickým činům, tak se biskupové nebo kardinálové vyhlásí jako vyjednavači s teroristy. Budeme si na to muset zvyknout. Navíc církev už teď nemusí dráždit politické strany, když došlo k vyrovnání. Církev se proto může začít chovat svobodněji, když bude finančně nezávislá. A je dobře, že více subjektů hraje ve veřejném prostoru vážnější roli a není zde monopol jen na politicích, popř. na médiích, která jsou hodně zkrouhlá krizí a úspornými opatřeními,“ dodal novinář.

Všichni se nechali uhranout koláči sledovanosti

A vyjádřil se také k situaci v českých médiích. „Je pravda, že u nás díky tomu, že na začátku devadesátých let určila hlavní tón televize Nova, která se řídila hlavně sledovaností, tak postupně se tomu začala přizpůsobovat všechna média, včetně těch, která se ze začátku tvářila jako prestižní. A tohle je výsledek, že všichni se nechali uhranout kritérii pana Železného, to znamená koláči sledovanosti, a zcela zapomněli na behavioristický přístup, který zkoumá kvalitu přenosu informací, což by mělo být hlavní kritérium pro veřejnoprávní a prestižní média. Výsledek je, že velká většina médií sklouzla na úroveň pop médií,“ uzavřel Hvížďala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …