Koudelka, korupce a miliardy. Advokátka varuje národ ve věci amnestie

06.05.2013 14:14

Takřka v přímém přenosu probíhá pátrání po autorech prezidentské amnestie. Podle advokátky Hany Marvanové je krajně podezřelé, když veřejná správa potřebuje utajovat proces, jakým bylo připravováno nějaké veřejné rozhodnutí. Prezident Miloš Zeman označil za spoluautora Pavla Hasenkopfa, který to ale odmítl a sám obvinil Zdeňka Koudelku.

Koudelka, korupce a miliardy. Advokátka varuje národ ve věci amnestie
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Anketa

S odstupem času: Co si myslíte o amnestii?

hlasovalo: 8521 lidí

Horký kaštan v podobě autorství jediné amnestie exprezidenta Václava Klause se přehazuje z okruhu bezprostředních spolupracovníků bývalé hlavy státu k Ministerstvu spravedlnosti a zpět. Nejaktivnější v tomto směru jsou bývalý právník Kanceláře prezidenta republiky Pavel Hasenkopf a šéf resortu spravedlnosti Pavel Blažek. První jmenovaný začal zveřejňovat dokumenty z přípravy amnestie poté, co ho nynější kancléř Vratislav Mynář označil za jednoho z trojice autorů amnestie.

Pátrání po těch, kdo amnestii připravovali, není podle advokátky Hany Marvanové žádným honem na čarodějnice, ale zcela legitimní záležitostí. „Ať už jde o jakékoli rozhodnutí veřejné moci, ať je to schválení zákona nebo rozhodnutí vlády nebo jiný akt veřejné moci, tak nejen to rozhodnutí samotné má být veřejné, ale musí být transparentní i postup jeho přípravy a také to, kdo se na něm podílel,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Hana Marvanová, zakladatelka občanského sdružení Veřejnost proti korupci.

Princip transparentnosti je nejlepší obranou proti korupci

„Každý ví, že princip transparentnosti je nejlepší obranou proti korupci. Když je to transparentní, tak je vidět, kdo mohl rozhodnutí ovlivňovat. A v případě takového rozhodnutí, kvůli němuž byla zastavena závažná trestní stíhání se škodou v miliardách korun, je velmi důležité znát, jaký byl postup přípravy tohoto rozhodnutí a kdo se na něm podílel,“ tvrdí Hana Marvanová a ilustruje na jednom z aktuálních příkladů.

„Teď se hodně mluví o solárním byznysu a podezřeních kolem něj a také se zmapovává, kdo ta rozhodnutí či nerozhodnutí mohl ovlivňovat. Zda-li to nebyli ti, kteří za tím solárním byznysem stojí. A dokonce to i vyšetřuje policie a zabývá se tím státní zastupitelství. Je to standardní věc, která v právním státě musí takhle fungovat,“ konstatuje advokátka s tím, že pokud veřejná správa potřebuje utajovat, jakým procesem je připravováno nějaké veřejné rozhodnutí, tak to samo o sobě je podezřelé.

Pokud došlo ke korupčnímu chování, hrozí tvůrcům amnestie stíhání

K autorství se jako jediný tvůrce amnestie opakovaně hlásí bývalý prezident Václav Klaus. Profesorka politologie na VŠE Vladimíra Dvořáková si to vysvětluje tím, že pouze on má doživotní imunitu. Pokud by se prokázalo, že v souvislosti s amnestií došlo ke korupčnímu chování a některé její články byly přizpůsobeny na míru tak, aby se vztahovaly na konkrétní případy, jedině exprezident Klaus nemůže být stíhán. „Jeho úředníci by vyšetřovaní a stíhaní být mohli,“ upozornila Vladimíra Dvořáková pro deník Blesk.

Advokátka Hana Marvanová srovnává proces přípravy amnestie s vypsáním veřejné zakázky. „Když někdo připravuje výběrové řízení a ukáže se, že výběrové řízení na nějakou veřejnou zakázku je zmanipulované, tak teoreticky mohou být osoby, které výběrové řízení připravovaly, trestně odpovědné například ze zneužití pravomoci úřední osoby. Ale nechci předjímat. Nejdříve musí být znám postup při přípravě amnestie a kdo se na ní podílel, pak je možné se bavit o dalším,“ říká pro ParlamentníListy.cz Hana Marvanová.

Hasenkopf se nedal a ukázal prstem na Koudelkův počítač

V nedělních Otázkách Václava Moravce se moderátor zeptal právníka Pavla Hasenkopfa, zda by autorem amnestie mohl být exposlanec ČSSD Zdeněk Koudelka. „Na to už vám neodpovím, protože to bych v podstatě předběhl pana prezidenta. Ať to posoudí sám, jestli to chce říct, nebo ne,“ nepotvrdil Hasenkopf, že jde o právníka, jehož navrhoval Václav Klaus na ústavního soudce, ale Senát ho neschválil.

Po čtyřiadvaceti hodinách to však už řekl naplno. Stačilo, aby prezident Miloš Zeman po víkendovém prostudování materiálů právě od Pavla Hasenkopfa označil bývalého Klausova hradního právníka za spoluautora amnestie, a to zejména části zastavující trestní řízení u dlouhodobě se vlekoucích procesů. Na to vzápětí zareagoval Hasenkopf a v rozhovoru pro server Lidovky.cz označil skutečného autora. Čelil totiž přímému dotazu, zda pravým autorem amnestie je právník Zdeněk Koudelka. „Ano, je to pan Koudelka,“ odvětil Pavel Hasenkopf.

Právník nejásá, že byl vybrán jako obětní beránek, a míní se bránit

„Je mi líto, že to musím říci, ale verze Ministerstva spravedlnosti byla napsána na počítači, který je označen jako Koudelka,“ prohlásil poté Hasenkopf ve Studiu ČT24. Je jím někdo, kdo pracoval na jeho počítači, upřesnil Hasenkopf svůj klíčový důkaz a dodal, že má i další, které ale odmítl specifikovat. Vychází z nepodepsaného textu amnestie, který má k dispozici; při rozkliknutí položky vlastnosti u elektronického dokumentu se objeví jméno autora.

A pár desítek minut poté reagoval ještě otevřeněji na svém facebookovém profilu. „Dnešní vyjádření pana prezidenta mne s konečnou platností přesvědčilo o tom, že mám být pouze obětním beránkem. Hluboce se omlouvám všem, kteří mne pro tuto roli vybrali, že nejásám nadšením, že to smím být právě já, kdo bude obětován, a že mám tu drzost se této arogantní mocenské zvůli veřejně bránit. Začíná to tu vypadat jak za normalizace. Zdeňku, sorry, ale všechno má své meze a dál Tě nebudu krýt,“ vzkázal Pavel Hasenkopf Zdeňku Koudelkovi.

Advokátka nevěří, že by autorem amnestie byl jediný člověk

„Doktor Koudelka je svázán s některými problematickými rozhodnutími či aktivitami. Koneckonců odcházel jako náměstek bývalé nejvyšší státní zástupkyně Vesecké. Jde o jeho historii, o věci, které mu byly vytýkány, nebo u nichž byl a byly problematické, a bylo jich víc. Ale jestli se ukáže jedna osoba, která se na tom podílela, to neznamená, že to musí být jen tato jedna osoba. Já považuji za vyloučené, aby to byla jedna osoba na Ministerstvu spravedlnosti nebo mu blízká. To ještě neznamená, že to neovlivňovaly další osoby,“ myslí si Hana Marvanová.

Přitom chápe postup právníka Pavla Hasenkopfa při zveřejňování dokumentů a poznatků z přípravy amnestie, přestože ho Ministerstvo spravedlnosti opakovaně napadá, že takhle se státní úředník chovat nemá. „Mně to od pana Hasenkopfa připadne logické tak, jak jsem poslouchala jeho vysvětlení, že on plně respektoval loajalitu k tomu úřadu, ale ve chvíli, kdy je nepravdivě nařčen a pociťuje to, že je ohrožena jeho profesní čest, tak se brání,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz advokátka Hana Marvanová.

Hradní právník byl nařčen veřejně, a tak se také musí veřejně bránit

„Já se zabývám i žalobami na ochranu osobnosti, a tak si myslím, že jeho postup je profesionálně v pořádku, protože mu v tu chvíli nic jiného nezbylo, než se bránit, když byl nařčen. Klíčové je, že byl nařčen veřejně. Ať by se to týkalo kohokoli, tak když by byl veřejně nařčen, je jediná možnost obrany zase se bránit veřejně. Ta újma byla způsobena tou zveřejněnou pomluvou. Pokud je to pomluva, tak tomu člověku nezbyde nic jiného, než se bránit veřejně,“ hájí Hana Marvanová to, jakým způsobem se Pavel Hasenkopf brání nařčení z autorství amnestie.


 

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …