Svědek: Schwarzenbergu, hodil jste mě přes palubu. Udám Vás

06.05.2013 18:01

VIDEO Bývalý ředitel IT resortu Ministerstva zahraničních věcí Jakub Klouzal natočil další video pod hlavičkou Nadačního fondu proti korupci. Vypověděl zde, čemu musel po tři a půl roku svého pracovního poměru na ministerstvu čelit – od bossingu přes výhružky a nejrůznější tlaky. Jaké zakázky ale měly být konkrétně v resortu "cinknuté", to ovšem na kameru neprozradil.

Svědek: Schwarzenbergu, hodil jste mě přes palubu. Udám Vás
Foto: youtube.cz
Popisek: Bývalý zaměstnanec ministerstva zahraničí Jakub Klouzal

„Nemám žádné nahrávky, které by se daly použít u soudu,“ zmínil Jakub Klouzal ve druhém videu Nadačního fondu proti korupci, kde se ve dvacetičtyřminutové zpovědi snažil vylíčit, čemu všemu musel v úřadu Ministerstva zahraničních věcí (MZV) za dobu svého pracovního poměru čelit.

„Kníže a jeho lidé mne hodili přes palubu, takže jsem viděl, že nemám u něj jediné zastání,“ zmínil na konto ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, jemuž se prý v určité fázi svěřil s tím, že jsou některé zakázky na ministerstvu předražené. Jenže nakonec se na něj prý ministr vykašlal a sporné věci nechal běžet samospádem. Místo řešení pak pro Klouzala přišel zásadní obrat - v září 2011 dostal totiž na ministerstvu výpověď a pak následně se zdravotními problémy skončil v péči lékařů.

Ti lidé tam už ani nezdraví...

„To byly neuvěřitelné - zlámané tužky, které máte na stole, zmanipulované sezení na schůzích, kde sedí třeba šéf rozpočtu, generální sekretář MZV, vy tam sedíte a oni řvou a ukazují papíry, zda jste je podepsal, a ani nevíte, o jaké jde. Pak se proti vám objevují lživé kampaně, jak kradete, a že ten, co tam kradl, tak jste ho podrazil, abyste mohl krást vy, a pak jdete po chodbě a ti lidi vás ani nezdraví,“ zmínil nyní na svou obranu Klouzal na kameru Nadačního fondu. Stalo se tak v den, kdy měl na stole rozsudek prvoinstančního soudu, jenž rozhodl, že jeho rozvázání pracovního poměru s ministerstvem je neplatné. Rozhodnutí ale zatím není pravomocné; pokud se ministerstvo neodvolá, bude mu muset uhradit ušlou mzdu.

„Mohl jsem jít za policisty a nasadit odposlechy, ale to je hodně riskantní krok, proto jsem o tom ani neuvažoval,“ řekl dále ke svému příběhu Klouzal na kameru. „Já si trvám na tom, že jsou na tom ministerstvu psychopati, že to jsou skutečně lidi absolutně nepředstavitelní,“ pronesl také.

V jeho případě prý bossing fungoval tak, že se třeba čtyři hodiny připravoval na konkrétní schůzku, ale ta se nakonec nekonala.

„Nikdo na tu schůzku nepřišel. To ale takto 'jelo' opakovaně. Na schůzku jdete znovu a opět tam nikdo nepřijde a oni vám řeknou, že se o tom s vámi nebudou vůbec bavit,“ poznamenal.

Ozvalo se jen 12 lidí z MZV

Vypověděl také, že jediný, kdo za ním z pracovníků ministerstva stál, byl signatář Charty 77 Heřman Chromý. „Byl to politický vězeň za minulého režimu. Napsal jakýsi dopis a snažil se můj případ protlačit přes odbory, aby se se mnou ministerstvo nějak lidsky, a také právně, vyrovnalo. Poslal také otevřený dopis s tím, že se k tomu mohli zaměstnanci resortu vyjádřit. Jenže těch lidí, co se k tomu vyjádřilo, bylo tak cca 12 ze tři a půl tisíce zaměstnanců,“ uvedl Klouzal.

Před časem pak tento bývalý „ajťák“ kromě jiného prozradil, že ministerstvo v různých případech sice podalo čtyři trestní oznámení na machinace se zakázkami, policie je ale nakonec odložila.

Randák hned věděl

„Já jsem se obracel na všechny státní úředníky, mluvil jsem neoficiálně i s policií, s agenty tajných služeb, se dvěma ministry a se všemi jejich podřízenými, ale vlastně první zastání jsem dostal až od nadačního fondu ...kdo okamžitě věděl, tak to je Karel Randák...,“ uvedl pak k tomu v nové video zpovědi Klouzal.

O záměrně nadhodnocovaných zakázkách pak loni informoval ministra zahraničí Schwarzenberga. Ten ale podle něj na jeho námitky nereagoval.

„Největší chyba, která byla, že jsem se obrátil na ministra Schwarzenberga. Měl jsem si napřed udělat vlastní psychologickou analýzu toho člověka, než jsem za ním šel. Ale faktem je, že on je místopředsedou vlády, a já už jsem neměl za kým jít – jen snad za předsedou vlády a pak prezidentem,“ popsal Klouzal pocity ze šéfa diplomacie.

Ministerstvo: Opak je pravdou, Schwarzenberg dal podnět inspekci

Zástupci ministerstva přitom k jeho slovům tvrdí opak. Byl to prý právě Schwarzenberg, kdo dal podnět ministerské inspekci a nechal vypracovat nezávislou analýzu zakázek externí firmou. Následně odvolal dva odpovědné pracovníky ministerstva, kteří nepostupovali při šetření případů dostatečně rychle a razantně.

„Ze své zkušenosti nevím, že by se pan Schwarzenberg aktivně na nekalostech podílel, ale bohužel je tiše toleruje," podotkl ale několikrát za sebou na adresu ministra na kameru Nadačního protikorupčního fondu Klouzal. Také řekl, že se mu dostalo doporučení, aby dokumenty, které by konkrétní korupci či případně drahé zakázky dokazovaly, uložil u advokáta.

„To jsem udělal. Jeho podřízení si je měli posléze vyzvednout. Dohoda byla, že mi bude zajištěna anonymita, šetření proběhne systémem padni komu padni a ministerstvo mi poskytne případnou právní podporu. Nic z toho ze strany ministra a jeho lidí nebylo dodrženo," uvedl ale k tomu Klouzal.

Mluvčí zdůrazňuje: Vyhozen nebyl!

Jenže jak i nedávno poznamenaly kupříkladu Lidové noviny, ministerstvo zahraničí o nějakých zmanipulovaných zakázkách nic neví. „Pokud má pan Klouzal informace o tom, že na ministerstvu zahraničí se dále manipulují veřejné zakázky, žádáme, aby sdělil své informace a zjištění policii," řekl k tomu deníku bývalý mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Podle Koláře je ale prý lež to, že by byl kvůli zveřejnění informací Klouzal z resortu vyhozen.

„Není pravdivé tvrzení, že ministerstvo donutilo pana Klouzala rezignovat, rezignoval sám. Jeho rezignace byla pro všechny překvapením, ale byla vnímána jako gesto zklamání z toho, že nebyl povýšen do funkce vrchního ředitele, jak si zřejmě představoval," dodal k tomu Kolář s tím, že i oficiální verze ministerstva je kolem této kauzy taková, že Klouzal byl umanutý svou pravdou a zatrpklý, že nebyl povýšen.

Před prezidentskými volbami varoval

Sám Klouzal ale přitom na předchozím videu před druhým kolem prezidentské volby upozornil, že slušnost Karla Schwarzenberga je jen slupkou navenek. Právě proto se prý tehdy rozhodl natočit pro lidi jakýsi vzkaz, aby lidé Schwarzenberga nevolili za prezidenta, a pokud ano, aby neměli od něj přehnaná očekávání.

„Dalším impulsem k tomuto videu je nátlak, který je na mě v poslední době vyvíjen ze strany volebního týmu Karla Schwarzenberga a jeho příznivců a kamarádů, abych nezveřejňoval dokumenty související s kauzami na ministerstvu zahraničí a nepodával v souvislosti s nimi trestní oznámení, a to ani trestní oznámení na pana Schwarzenberga,“ zmínil ještě navíc v lednu na adresu Schwarzenberga Klouzal.

Zajímavé ovšem je, že ani na webové stránce Nadačního fondu proti korupci ke kauze Klouzal není nic konkrétního uvedeno. K "podivným zakázkám" na ministerstvu zahraničí tady jen stojí, že údajně prý v resortu nefungují standardní procesy v oblasti veřejných zakázek. „Dokumentace k veřejným zakázkám byla neúplná nebo nebyla dohledatelná, výběrová řízení probíhala za podivných okolností,“ píše se zde.

Co je tady ale konkrétně uvedeno, tak to jsou jména některých lidí. "Informace, které naznačovaly, že klíčovou osobou v nestandardních veřejných zakázkách probíhajících na resortu v oblasti IT je vrchní ředitel sekce zpracování informací Lidinský, předal Jakub Klouzal vedoucím pracovníkům ministerstva, a to zejména řediteli útvaru koordinace veřejných zakázek, vrchnímu řediteli sekce logistické Tomáši Krylovi, bezpečnostní ředitelce Jiřině Kozelkové, finanční ředitelce Dagmar Janů a náměstkovi MZV Martinu Čermákovi," uvádí fond.

Zdůrazněn je tady také fakt, že zatímco za ministra Jana Kohouta se věci hýbaly dopředu, naopak za Karla Schwarzenberga se šetření bránilo. Právě proto se prý Klouzal obrátil na Nadační fond proti korupci, který mu poskytl nejen právní pomoc, ale na případu prý také "úzce spolupracuje".

"Ze strany ministra Schwarzenberga sice prý později došlo k nabídce na mimosoudní vyrovnání, které však stále nebylo realizováno, a shromážděné materiály nebyly doposud vyzvednuty," uzavírá pak k věci Nadační fond proti korupci, který prý udělil Jakubu Klouzalovi za jeho protikorupční jednání a občanskou statečnost Cenu za odvahu, která je spojena s předáním šeku v hodnotě 100 tisíc korun.

"V současnosti se v této kauze připravuje podání trestního oznámení. Nyní pracuje Jakub Klouzal v bankovním sektoru jako architekt se specializací na cyber security,“ dodává pak web Nadačního protikorupčního fondu, který také připojil k tématu odkazy na různé články médií, mimo jiné i ParlamentníchListů.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …