Janečkův fond doporučuje Kubicemu: Pozvěte mimozemšťany, bez nich korupci nezvládneme

08.05.2013 19:36

Účinnost zákona o státní službě, který by mohl omezit korupční prostředí posílením nezávislosti úředníků, se stále odkládá. Ministr vnitra Jan Kubice tvrdí, že státní správu zbaví vlivu politiků jen vesmírná loď. Podle Michaely Suchardové z Nadačního fondu proti korupci bychom mimozemšťany zřejmě měli pozvat, když už to udělala i Kambodža nebo Albánie.

Janečkův fond doporučuje Kubicemu: Pozvěte mimozemšťany, bez nich korupci nezvládneme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Česká republika v rámci přístupových jednání do Evropské unie přijala v roce 2002 zákon zavádějící profesionální službu státních zaměstnanců odpovídající evropským demokratickým standardům. Jeho účinnost se však stále odkládá. Důvod? Podle politiků je to kvůli nákladům. Externí spolupracovnice Nadačního fondu proti korupci Michaela Suchardová je však jiného názoru.

Nezávislí úředníci se nemusí hodit do krámu

„Postupem času si naši političtí reprezentanti uvědomili, že profesionální a nezávislí úředníci by se jim nemuseli tak úplně hodit do krámu, neboť nebudou pracovat a rozhodovat tak, jak si budou politické strany přát. A pokud budou dostatečně finančně ohodnoceni a budou mít služební poměr ukončitelný pouze v zákonem daných případech, nebude lehké si je koupit, manipulovat jimi či v případě jejich neposlušnosti se s nimi rozloučit. Začalo jim docházet, že nový ministr, kterého si dosadí, by již nemohl zreorganizovat svůj úřad dle libosti, dosadit své favority a těm dát bohatou odměnu,“ uvádí Suchardová na serveru Eurozprávy.cz.

Doporučení Bruselu o přijmutí zákona o státní službě se dle Suchardové snaží politici splnit, ale pouze zdánlivě. Ve skutečnosti nový zákon o úřednících zlegalizuje a tím zakonzervuje stávající nefunkční stav. Tento zákon zruší původní kvalitní služební zákon.

ČR by měla přijmout zákon

„A když se ještě budeme tvářit, že tento zákon je již předem Evropskou komisí posvěcený a že pokud ho nepřijmeme, tak k nám přestanou proudit evropské peníze, tak máme všechna esa v rukávu. Maličkost, že v doporučení Evropské komise stojí, že ČR by měla přijmout tento zákon, nikoliv že musí jako podmínku pro výplatu fondů, můžeme zamlčet a všechny přesvědčit, že je to něco jako kategorický imperativ. Nikde také raději nebudeme říkat to, že Evropské komisi nejde o jakýkoliv zákon, nýbrž o zákon služební, který zaručí stabilní, transparentnější a profesionální veřejnou správu a že bude zkoumat hlavně to, zdali zákonná úprava veřejné správy tyto cíle naplňuje,“ doplnila Suchardová.

Pozve Kubice mimozemšťany?

Jak dále server informuje, přestože Ministerstvo vnitra zákon o státní službě připravuje, šéf resortu Jan Kubice tvrdí, že státní správu zbaví vlivu politiků jen vesmírná loď.  K tomu Suchardová podotýká: „Očividně ale mimozemšťané již navštívili i takové země jako je Kambodža či Albánie, které mají dle analýzy Světového ekonomického fóra kvalitu veřejných institucí na lepší úrovni než ČR, která se umístila v efektivitě a transparentnosti veřejných institucí na 84. místě, v oblasti klientelismu státní správy dokonce na místě 123. ze 142 hodnocených zemích. Že bychom je měli tedy pozvat i k nám?" ptá se spolupracovnice Nadačního fondu proti korupci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…