Sněmovna dala zelenou pro ukončení sKaret

14.05.2013 18:14

Poslanci si po téměř čtyřhodinové rozpravě odhlasovali, že senátní návrh na zrušení kontroverzního projektu sKaret pošlou do výboru pro sociální politiku. Tam se bude návrh projednávat ve zkrácené lhůtě třiceti dnů. Poslanci tak de facto ukončili první čtení normy, díky níž by mělo dojít k úplnému zrušení sKaret.

Sněmovna dala zelenou pro ukončení sKaret
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kromě veselí se ve sněmovně také hlasovalo

V horní komoře prosadila předlohu na ukončení projektu sKaret opoziční ČSSD. Podle poslanců z TOP 09 ale jde prý o politické hry. Tvrdošíjně si tak "topkaři" stojí na tom, aby sKarty byly zachovány.

Pro ukončení projektu ale dnes hlasovalo 136 poslanců, proti byl jeden jediný.

V dnešní dlouhé debatě poslanců ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) připomněla, že hodlá svými návrhy připravit ukončení současné podoby projektu sKaret, jak jí to doporučila vláda. Uvedla ale, že senátní návrh pokládá za neproveditelný a připomněla, že i vláda senátní návrh odmítla a chce předložit "komplexní návrh novelizace dotčených právních předpisů", a to ještě v první polovině letošního roku.

Ministryně také uvedla, že na základě doporučení vlády už zahájila jednání s Českou spořitelnou, která na základě sporné smlouvy s jejím ministerstvem systém karet určených pro výplatu sociálních dávek provozuje, a s úřady práce.

"Vyplývá z nich, že Česká spořitelna je připravena zajistit hladký průběh výplat dávek i po přechodné období, které by souviselo s přechodem na jiný způsob výplaty dávek," řekla Müllerová.

Česká spořitelna by byla podle ní oprávněna požadovat po jejím ministerstvu náhradu škody za porušení smlouvy o provozování sKaret. Müllerová rovněž sdělila, že na ekonomické dopady na úplné zrušení sKaret v rozpočtu ministerstva nejsou peníze a že by to znamenalo značné administrativní nároky pro úřady práce.

Ukončení projektu během dvou měsíců, které navrhl Senát, ale podle ní není technicky ani prakticky možné, hlavně prý nepůjde transformovat systém do původní podoby. Podle ní by senátní novelu bylo nutné "zásadně přepracovat".

Drábek zdůrazňoval možnosti úspor

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) kromě mediálního tlaku prý nevidí důvod, proč pohled na sKarty měnit, když jsou jasné a vyčíslitelné úspory.

„Úspory jsou jasně vyčíslitelné. Pokud dnes nemusíme platit za výplatu dávek čtvrt milionu lidí, ať už převody na účet, za které se platí nebo výplatu prostřednictvím poštovních poukázek, protože za ty se také platí, tak si myslím, že výsledek je jasný. Jestli bude politické rozhodnutí v Poslanecké sněmovně, že něco, co sněmovna napřed před dvěma lety zavedla a teď zase zruší, tak to je suverénní právo sněmovny,“ poznamenal dnes Drábek ve sněmovně těsně před hlasováním. Také zdůraznil, že platební funkce karty je od začátku dobrovolná.

Gabriela Pecková z TOP 09 navrhla dnes zamítnutí zákona, ovšem pro to hlasovalo jen 33 zákonodárců.

Laudát útočil na Sobotku

Jeden z mála, kdo z TOP 09 vystoupil za sněmovním debatním pultíkem, byl dnes poslanec František Laudát. Zatímco ale informoval zákonodárce o tom, že podobný projekt jako jsou sKarty také funguje ve Velké Británii, tak se za stolkem pro zpravodaje živě bavila senátorka Božena Sekaninová z ČSSD, která návrh zákona přišla do dolní komory představit. To ovšem Laudáta pěkně rozrušilo a tak Sekaninovou umravňoval slovy, že když ji debata v jednací síni Poslanecké sněmovny nezajímá, tak on nechápe, proč vlastně senátorka zde zrušení projektu sKaret hájí.

„Váš předseda neví, co je to vydělat nějaké peníze, co je to zaplatit na daních a odvést státu 300 milionů. Váš předseda se živí od začátku pouze z veřejných rozpočtů, on nikdy nepracoval, žije z veřejných peněz...,“ začal pak Laudát nelogicky kritizovat předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Štítíte se práce a živnostníky označujete za parazity,“ uvedl také poslanec TOP 09 na konto lídra sociálních demokratů, jemuž ještě nandal, že projekt v jednací síni kritizoval, aniž by ale předeslal nějaké konkrétní jeho analýzy.

Bohuslav Sobotka se přitom ve svém proslovu podivoval pouze nad tím, proč vláda proti projektu nezakročila. Zmínil třeba to, že premiér Petr Nečas (ODS) coby bývalý ministr práce a sociálních věcí má dostatek odborných znalostí, aby věděl, jak má resort fungovat.

Návrh vzešel od Drábka

Karty sociálních systémů prosadila vláda na návrh bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) s cílem ušetřit náklady spojené s výplatou sociálních dávek. Po kritice ale nakonec souhlasila s tím, že jejich platební funkce bude použita jen pro dávky v hmotné nouzi, aby se zamezilo jejich zneužívání. Ještě loni přitom Parlament stihl schválit novelu, která umožňuje vyplácet podporu v nezaměstnanosti a pěstounské dávky i těm, kteří nevlastní sKartu.

Předminulý týden ovšem kabinet doporučil ministryni Müllerové ukončení projektu poté, co odmítla její návrhy na úpravu systému.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…