Přestaňme živit cizinu, budujme národní blahobyt. To nám radil Valtr Komárek

16.05.2013 17:10

Jeden z hlavních aktérů listopadu 1989, čestný předseda ČSSD, přítel prezidenta Miloše Zemana a také poradce revolucionáře Che Guevary. Takový byl profesor Valtr Komárek, který ve čtvrtek ve dvaaosmdesáti letech skonal. ParlamentníListy.cz vybírají některé jeho výroky a komentáře, které v poslední době naší redakci poskytl.

Přestaňme živit cizinu, budujme národní blahobyt. To nám radil Valtr Komárek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda České strany sociálně demokratické Valtr Komárek

Profesor Komárek naposledy výrazně vstoupil do veřejného dění v prezidentské předvolební kampani, v níž silně podpořil Miloše Zemana. Ve známém dopisu členům sociální demokracie, jehož znění ParlamentníListy.cz jako první přinesly, Komárek jasnými argumenty sděloval, že ze všech kandidátů je Zeman jediný, který dokáže lidem v současné situaci vrátit naději.

„Dané historické tažení může inspirovat, neústupně i drsně prorážet jen mimořádně nadaný státník. Člověk vytrénovaný celou řadou let jak v domácí, tak v zahraniční vysoké politice a s vlastním hlubokým ekonomickým myšlením i praktickými zkušenostmi. Člověk, který bude obecně důvěryhodný tak, aby mohl do tohoto existenčního zápasu českého národa strhnout celou veřejnost a vrátit lidem naději v budoucnost. Podle mého názoru jeho jméno je tak přímo dáno. Je to Miloš Zeman. Je to historická šance, kterou by náš národ neměl propást,“ vyzýval tehdy.

Čestný předseda sociálních demokratů kritizoval i rozdíl ve výši platů u dělníků v Německu a Česku, i když pracují ve stejné firmě – Volkswagen. „Ve Wolfsburgu stojí dělník 46 euro na hodinu, u nás v Boleslavi jenom 12 eur. Obecně pak funguje pravidlo, že zatímco pracovní náklady u nich doma činí 4000 eur měsíčně, u nás nesmí na zaměstnance překročit 1200 eur. Ovšem v cizině účtují ceny podle životní úrovně, vysokými zisky od nás si přilepšují, proto tedy i naše platy jsou již dlouhodobě až třikrát nižší,“ poukazoval Komárek.

Dnes zesnulý Valtr Komárek se navíc během prezidentských voleb také snažil mírnit rozvířené emoce. „Chtěl jsem si jen postesknout, že mne tato vzedmutá vlna zlostných emocí mrzí. I když chci volit Zemana, neznamená to útočit na Schwarzenberga. Že mluví špatně česky, že rád slyší na 'knížete', to jsou jen drobnůstky ze života. O obrovských restitucích by se už diskutovat mohlo, ale není čas. Ještě hlasitěji bych pak musel diskutovat o jeho vládním programu, který – zdravotní i důchodovou reformou počínaje a zvýšením DPH snad konče – znamená výrazné okleštění životní úrovně obyvatelstva. Rozhodně však žádné urážky,“ řekl tehdy.

Sebevědomí a vlastní síly

Úctu a souhlas si Komárek i u svých jinak názorových oponentů dokázal získat svými slovy o potřebě východní orientace našeho exportu v prosinci loňského roku. Uvedl, že bychom měli přejít k sebevědomé hospodářské expanzi vlastními silami.

„Velmi vstřícně se nám přitom nabízejí východní trhy, kde si už od našich hranic dobrý zvuk českých výrobků stále uchovávají v paměti 200-300 milionů lidí. Těm také nejde jen o stále větší těžby nafty a plynu, ale i o komplexní vize postupných cest k národnímu blahobytu. Tyto trhy zdaleka tedy nejsou vyčerpány, naopak se ve své dynamice a vnitřní bohatosti teprve utvářejí. Toto vše ovšem nevyžaduje jenom novou exportní politiku vlády, ale obrovské změny v celé naší ekonomické a personální politice. Nekompetentní omezenci a flákači, kteří dnes celý řídící okruh deformují, musí z kola ven,“ mínil profesor a čestný předseda ČSSD.

Osobnost jako prezident může ovlivňovat debatu

Svůj poslední rozhovor poskytl ParlamentnímListům.cz Valtr Komárek letos 6. února, kde komentoval stav po zvolení nového prezidenta a především možnosti, jak nová hlava státu může pozitivně působit na ekonomiku.

„Kdybychom připustili, že všechno řídí jen trh a podnikatelé, pak by ani vláda v ekonomice nic nezmohla. Ale současná ekonomika, jak mezinárodní, tak domácí, a tady fungují zpětné vazby, je silně poznamenána různými vlivy a zájmy. A taková osobnost, jako je prezident, má velkou váhu svého vlivu,“ vysvětloval v rozhovoru.

Naposledy Valtr Komárek veřejně vystoupil na březnovém sjezdu ČSSD v Ostravě:

„Když bude chtít, může situaci ovlivnit vyjednáváním v Evropské unii, s různými státy, které zajímají naše firmy, ale i s domácími podnikateli a odborovými kruhy. Má tedy naopak velké možnosti. Tady nejde o takovou úroveň, aby se s někým dohodl, že něco bude stát tolik, že se něco zainvestuje – to nemůže, protože by to odporovalo Ústavě, ale pojmenováním problémů, argumentací, hledáním spolupráce, tak povede ekonomiku konkrétně, nemá menší vliv než premiér,“ řekl ParlamentnímListům.cz Komárek v únoru 2013.

V jiném z rozhovorů se v ParlamentníchListech.cz Valtr Komárek také vyjádřil ke stále častěji probíhajícím debatám o krizi a možném konci kapitalistického systému. „S kapitalismem je problém. Kapitalismus je v Saúdské Arábii, Thajsku nebo v Pákistánu. Možná ve Skandinávii, tam se tomu ale říká skandinávský socialismus. Rigorózní uplatňování Marxovy klasifikace je nesmyslné, mezi jednotlivými takzvanými kapitalismy existují obrovské rozdíly. Mluvit o konci kapitalismu, když se nedefinuje, co tím kdo myslí, je dost planá diskuze,“ prozradil koncem roku 2012 slavný ekonom a jedna z hlavních postav sametové revoluce Valtr Komárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…