Šéf STEMu: Zemanovi lidé věří. Mnohem víc než ostatním

31.05.2013 19:18

S prací Miloše Zemana je spokojeno 55 procent občanů a 51 procent občanů mu vyjádřilo důvěru. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM. Prezident tak může být spokojený. Ačkoliv rozděluje společnost na zhruba dvě stejné části, takové popularity dnes nedosahuje žádný z politiků. ParlamentnímListům.cz to řekl ředitel STEMu Jan Hartl.

Šéf STEMu: Zemanovi lidé věří. Mnohem víc než ostatním
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman během návštěvy Bratislavy

Průzkum společnosti STEM ukázal, že s dosavadním působením Miloše Zemana ve funkci hlavy státu je spokojeno 55 procent občanů a 51 procent občanů mu vyjadřuje důvěru. Tato čísla se nijak neliší od chvíle, kdy Zeman skládal přísahu. Tehdy mu důvěru vyjádřila přesně polovina občanů. Podporu prezidentovi vyslovují především příznivci ČSSD a KSČM. Sympatizanti pravicových stran jsou k prezidentovi kritičtější.

Důvěryhodný pro levicově smýšlející, méně už pro mladé a vzdělané

„Prezident Zeman je důvěryhodný především pro občany levicově orientované, má důvěru 78 % z nich (lidé středově orientovaní 50 %, pravicově orientovaní 16 %). Tyto diference se projevují samozřejmě i v rozdílech podle stranických preferencí,“ informuje STEM.

Kritičtěji se na adresu prezidenta Zemana častěji vyjadřují mladí lidé, lidé vysokoškolsky vzdělaní a lidé lépe hmotně zajištění. U občanů se základním vzděláním či s výučním listem má Zeman jasnou podporu. U občanů, kteří absolvovali maturitu, Zemanovi věří 51 procent dotázaných. U vysokoškolsky vzdělaných se prezident těší podpoře u 36 procent občanů. Z hlediska věku má prezident nejvýraznější podporu u osob starších šedesáti let. Zde mu důvěru vyjadřují asi dvě třetiny oslovených občanů.

Hartl: Prezident může být spokojený

„Miloš Zeman může být spokojen s 51% důvěrou od občanů. Shodou okolností jsou to stejná čísla, která měl jako premiér, když nastupoval. Po sto dnech a velké mediální pozornosti, které se mu dostávalo, je to výsledek nejtěsnější, ale jde o většinovou podporu veřejnosti. Je zajímavé to srovnat s údaji o popularitě politiků, kdy žádný z nich nedosahuje důvěry přes padesát procent,“ uvedl ParlamentnímListům.cz Jan Hartl, ředitel agentury STEM.

„Máte důvěru v prezidenta republiky Miloše Zemana?“ (%)

Zdroj: STEM, Trendy 5/2013, 1040 respondentů starších 18 let

Podle něj je zřetelné, že Miloš Zeman rozděluje společnost na dvě zhruba stejné části. „Ale je na tom podstatně lépe než většina politiků, které občané hodnotí v současné době poměrně negativně. Dokonce i s praktickými kroky prezidenta jsou občané spokojeni, a to z 55%. Takže jde o dobrý výsledek,“ doplnil Hartl.

Nečas: Úspěch i přes negativní postoj některých médií

Lídr SPOZ ve Zlínském kraji a krajský zastupitel Lubomír Nečas k tomu dodává: „Je to úspěch, kterého prezident dosáhl i přes negativní komentáře v některých médiích. Tato čísla vypovídají o tom, že mu lidé skutečně věří, " řekl redakci Nečas.

Výzkum byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 15. až 21. května 2013. Na otázky odpovědělo 1040 respondentů. Těsně před inaugurací měl prezident Zeman také důvěru poloviny dotázaných občanů. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…