První dáma nemůže dávat najevo, jak je vtipná. Bojí se, aby nezastínila manžela

08.06.2013 14:26

Manželka českého prezidenta Ivana Zemanová tvrdí v rozhovoru pro magazín deníku Právo, že je oba spojuje humor. Sama ho však nemůže tolik dávat najevo, aby tím hlavu státu nezastínila. Ke svému nynějšímu bydlení v Lumbeho vile se chová jako k něčemu výjimečnému, ale časově omezenému. A počítá s tím, že po pěti letech se vrátí na sídliště.

První dáma nemůže dávat najevo, jak je vtipná. Bojí se, aby nezastínila manžela
Foto: Hans Štembera
Popisek: První dáma ČR Ivana Zemanová

První dáma České republiky Ivana Zemanová je přesvědčena, že s jejím mužem Milošem ji spojuje humor. „Nemůžu ale dávat veřejnosti najevo, jak jsem vtipná, abych Miloše nezastínila. I když on málokoho pustí ke slovu. Musím se toho dožadovat – někdy i s úspěchem! Nás rozdělují jen výškové a váhové rozdíly. Ale obávám se, že tu váhu momentálně doháním,“ uvádí prezidentova manželka Ivana Zemanová v rozhovoru pro magazín deníku Právo.

Zvolení Miloše Zemana prezidentem pro ni znamenalo velkou životní změnu, a to v dobrém i špatném. „Samozřejmě mi lichotí, že Miloš dosáhl nejvyššího postu, to je obdivuhodné. Nese to ale s sebou ztrátu anonymity. Posledních deset let jsem spokojeně žila v davu. No, spokojeně ne, nesu si s sebou stigma Zemanovy manželky, ale žila jsem aspoň bez pozornosti médií,“ říká první dáma.

Chlap není spotřebič, ke kterému dostaneš návod

Vypráví také, čím ji muž dokáže pořádně naštvat. „Vytáčí mě nejvíc tím, když mě zaúkoluje a pak se až do konce ptá, zda už … Stačí to říct jednou, bráním se. A čím vytáčím já jeho? Vědomě ničím! Nejsem submisivní, ale je potřeba dělat ústupky. Chlap není spotřebič, ke kterému dostaneš návod,“ uvědomuje si Ivana Zemanová, která přiznává, že se ke svému bydlení v Lumbeho vile chová jako k něčemu výjimečnému, ale časově omezenému.

„Soukromí máme, ale spojené s pocitem, že nejsme sami. Plyne z toho i další aspekt věci. Lumbeho vila působí jako obrovská budova, ale přízemí obývá ochranka. Náš byt tedy není tak velký, jak asi lidé předpokládají – něco přes sto metrů čtverečních,“ prozrazuje první dáma, které si po uplynutí manželova funkčního období dokáže představit návrat na sídliště. Domek nechce, protože starost o něj by od sklepa až po půdu byla jen na ní.

S vysokou funkcí se pořizují nové baráky a vyměňují manželky

A od jižních sousedů přidává pak zkušenost s bydlením. „V Rakousku jsme se viděli opět s prezidentským párem. Při první návštěvě před 15 lety jsme byli i u Fischerů doma, v takovém vkusném bytě, i když ne zařízeném podle poslední módy. Vyšlo najevo, že oni v tom bytě bydlí už čtyřicet let! Zatímco u nás je běžné, že lidé s vysokou funkcí otočí o sto osmdesát stupňů, pořídí si nové baráky a vymění manželky,“ podotýká Ivana Zemanová.

Svěřuje se s tím, že po zkušenostech s nepříjemnými politickými intrikami jí nezůstaly žádné iluze, a i proto nechce zakládat žádný charitativní fond či nadaci. „Za ty se všechno skryje a tuhle hru já nehraju! Proto jsem zásadně pro přímou pomoc na konkrétní účel. Věnovat se chci určitě dětem,“ konstatuje Ivana Zemanová s tím, že už se pokouší pomoci Fondu ohrožených dětí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …