A je to tu. Občanští demokraté souhlasí, aby Klaus vedl jejich kandidátku

21.03.2013 11:25

ANKETA Již delší dobu se spekuluje, že by exprezident Václav Klaus mohl kandidovat do Evropského parlamentu. Podle důvěryhodného zdroje Práva Klaus vážně zvažuje kandidaturu za ODS. Občanským demokratům se tato idea většinou líbí.

A je to tu. Občanští demokraté souhlasí, aby Klaus vedl jejich kandidátku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Dokonce se spekuluje, že by se Klaus mohl stát předsedou skupiny Evropských konzervativců a reformistů, kterou dříve vedl Jan Zahradil. Vedle britských konzervativců jsou v ní i zástupci polské strany Právo a spravedlnost a další menší strany. Pak by měl Klaus šanci, že by mohl být jedním z místopředsedů Evropského parlamentu.

Byl by to dobrý restart vztahů Klause s ODS

ParlamentníListy.cz oslovily občanské demokraty, zda podporují ideu, že by se Klaus stal lídrem kandidátky ODS do europarlamentu a ti takový nápad většinou kvitují s povděkem. „Byl jsem první, kdo to předvídal,“ uvedl předseda senátorského klubu ODS a člen grémia Jaroslav Kubera.

Anketa

Chtěli byste Václava Klause v Evropském parlamentu?

26%
70%
hlasovalo: 1927 lidí

„Pokud se Václav Klaus rozhodne kandidovat, nedovedu si představit, že za někoho jiného než ODS a v tom případě logicky jako číslo jedna kandidátky. Byl by to dobrý restart našich vztahů. Neměl by rozmělnit svou autoritu s nějakými marginálními uskupeními. My máme v Evropském parlamentu zázemí a dobré postavení,“ řekl ParlamentnímListům.cz šéf europoslanců ODS a člen grémia Jan Zahradil.

„Nemám s tím problém,“ reagoval stručně místopředseda ODS a Poslanecké sněmovny a šéf ODS v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil.

„Pokud by Václav Klaus měl zájem, určitě bych ho podpořil,“ uvedl ministr zemědělství a předseda středočeské ODS Petr Bendl.

ODS by se musela vrátit ke kořenům...

„Výborný nápad. První kandidát do Evropského parlamentu, kterého budu s radostí v srdci volit,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bureš.

"Václav Klaus chtěl kandidovat do Evropského parlamentu už v roce 2004, ale byl pověřen důležitější prací na Hradě. Uvidíme, jak to dopadne za rok," uvedl europoslanec Hynek Fajmon.

Podle Klausova spojence, rodinného přítele a poslance Borise Šťastného by ale ODS nejprve musela projít zcela zásadní proměnou, aby bylo něco tak zásadního jako kandidatura bývalého prezidenta Klause jako jejího lídra vůbec možná a smysluplná.

„ODS by se musela vrátit k důslednému dodržování ideových principů, na základě kterých byla Václavem Klausem a dalšími otci zakladateli vytvořena a díky kterým dosahovala silné voličské podpory. Zatím necítím ani náznak takové snahy,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

Vyslat Klause mezi eurohujery do jámy lvové

"Pokud je to reálné, tak bych to určitě podporoval, protože Václava Klause považuji za jednoho z nejlepších polistopadových politiků. Myslím, že by mohl v EU vyjednat mnoho dobrých věcí pro celou ČR a zároveň pro Evropu," říká šéf sněmovního zahraničního výboru David Vodrážka.

„Nevím, do jaké míry jde o spekulaci, ale osobně bych se takové myšlence nebránil. Velký bonus vidím také v tom, že by to zabránilo drobení a atomizaci pravice,“ míní poslanec David Šeich.

Poslankyně Lenka Kohoutová se ale na kandidaturu Klause za ODS moc netváří. „Nedovedu si představit, že někdo, kdo je mnoho let mimo ODS a ještě kdykoli má příležitost, nezapomene do ODS kopnout, by vůbec měl a chtěl za ODS kandidovat. A to kamkoli,“ vysvětluje poslankyně.

„Myšlenka, že bychom poslali pana prezidenta Klause přímo do jámy lvové mezi eurohujery všeho druhu, se mi osobně velmi líbí,“ smál se poslanec Jaroslav Plachý. „Samozřejmě je k tomu nezbytný souhlas nejvyšších orgánů ODS. Já jsem pro,“ dodal.

"Nevěřím tomu, ale uvítal bych to," reagoval senátor Tomáš Jirsa.

Polít ODS živou vodou

Poslanec Walter Bartoš nemá s případnou kandidaturou Klause do EP za ODS žádný problém: „Václav Klaus má dlouhodobě konzistentní názory na evropské záležitosti. Navíc jeho kandidatura by pro ODS byla živou vodou.“

„Prezident Klaus po celá léta otevřeně říká, že pokud se má politika v národních parlamentech a v hranicích národních států vrátit do normálu, musí se zásadně proměnit prostředí, ve kterém se pohybuje. Tedy současný evropský politický model. Z tohoto pohledu úvahy o jeho možné kandidatuře mají opodstatnění. A pokud by se k takovému kroku rozhodnul, pak je v životním zájmu ODS, aby to bylo v čele její kandidátky, ne v čele jiného uskupení,“ řekl ParlamentnímListům.cz europoslanec Ivo Strejček.

„Pokud by pan prezident kandidoval mimo ODS, pak by její vlastní šance v evropských volbách 2014 byly výrazně nižší. Osobně návrat Václava Klause do ODS podporuji, udělal by mi radost, ale jistě i on sám si vědom, jak moc se ODS od jeho odchodu proměnila - nejen programově, ale i personálně. V současné ODS je už i taková vrstva, která Václava Klause ráda nemá, znám i takové, kteří ho nenávidí a jsou schopni jej obvinit i z toho, že slunce vychází na východě a večer zapadá na západě,“ dodal Strejček.

„V Evropském parlamentu by byl Václav Klaus určitě užitečným a viditelným politikem, nevidím však žádný racionální důvod k tomu, aby mu kdokoli z ODS nyní sliboval, že bude nominatem kandidátky právě za ODS. Pan Klaus by v ODS musel projít velmi náročným kolem primárních voleb jako každý jiný a já nemám ani informaci o tom, že by do ODS vstoupil, což se rovněž u takto závažných nominací předpokládá,“ řekla poslankyně Jana Černochová.

Klaus by uspěl na jakékoli kandidátce

„Předně bych rád upozornil na spekulaci a klišé dle takzvaného důvěryhodného zdroje. Takto uvádí svůj článek Právo. Je to totéž, jako kdyby vám bývalý člen ODS a nynější poslanec, který svojí inteligencí ani vzhledem nijak nezaujal, do redakce zaslal voyéurské fotky z poslanecké restaurace,“ zpochybnil informaci poslanec Jan Florián.

„Každopádně velice vítám a oceňuji fakt, že profesor Václav Klaus nerezignoval na své myšlenky a pravicové hodnoty. Jsem přesvědčen, že pokud bude kandidovat v nadcházejících eurovolbách, je poměrně velká šance na jeho úspěch. Václav Klaus je pracovitý a názorově konzistentní člověk a věřím, že právě on, ať už bude kandidovat za jakékoli politické uskupení, bude hájit zájmy České republiky, bojovat proti socialistickému diktátu a byrokracii EU, na rozdíl od některých nečinných europoslanců, kteří mají svůj mandát jen jako štědrou trafiku a pro naši republiku za velké peníze neodvedli zcela nic,“ dodal Florián.

„Určitě by Evropskému parlamentu prospělo, kdyby do jeho sestavy přibyl hlas rozumu. Politici si poněkud nevšímají skutečnosti, že lidé už EU nedůvěřují a je načase, aby se někdo ujal těchto názorů,“ myslí si senátor Jiří Oberfalzer.

"Nepovažuji to za pravděpodobné, ale pak by v europarlamentu byla velká legrace," uvedl senátor Petr Bratský.

Bude lepší jako emeritní prezident

Poslanec Pavel Staněk má ale jiného kandidáta na lídra: „Jsem přesvědčen, že zcela nejvhodnějším lídrem kandidátky ODS do europarlamentu bude současný místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák. Nenapadá mě v tuto chvíli jediný důvod, proč by měl Václav Klaus vůbec být na kandidátce ODS do těchto voleb.“

Europoslanec Edvard Kožušník též nepovažuje Klausovu kandidaturu za dobrý nápad: „Není obvyklé, aby se bývalí prezidenti vraceli do aktivní politiky cestou kandidování do zákonodárného sboru. Václavu Klausovi, myslím, bude více svědčit titul emeritního prezidenta. Tak nepochybně prospěje České republice více než řadový pěšák v zákonodárném sboru.“

"Věřím, že nezvažuje. Jsou to spíše mediální hrátky," reagovala poslankyně Jaroslava Wenigerová. "Řeči se vedou a voda plyne," reagoval podobně Tomáš Úlehla.

Poslanec Jaroslav Martinů pro ParlamentníListy.cz uvedl, že ideu jednoznačně podporuje. Stejně se vyjádřil i senátor Milan Pešák.

ODS získala v červnu 2009 ve volbách do Evropského parlamentu 31,45 procenta hlasů. Kandidátku vedl Jan Zahradil a ODS získala 9 z 22 mandátu připadajících České republice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…