A ještě jedna aféra, než budou Vánoce: Zeman zesměšnil Sobotku a udělal z něj hlupáka. A premiér...

17.12.2015 14:26

Prezident Miloš Zeman během své tiskové konference ostře odmítl tvrzení premiéra Bohuslava Sobotky, že na tradiční novoroční oběd prezidenta s premiérem Hrad určil, že oproti zvyku se ho nezúčastní manželky obou představitelů. „Je to lež jako věž,“ řekl Zeman.

A ještě jedna aféra, než budou Vánoce: Zeman zesměšnil Sobotku a udělal z něj hlupáka. A premiér...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

„Na tradiční novoroční oběd se sejdeme s panem prezidentem 2. ledna. Hrad navrhl, aby to bylo bez manželek, tož ryze pracovní…,“ napsal ve středu Bohuslav Sobotka na svém twitterovém účtu. Média poté začala automaticky hovořit o tom, že akce bude bez manželek, objevily se i spekulace, že jde o Zemanův záměr, aby mohl být na Sobotku nepříjemný.

Všechno je ale úplně jinak, jak se ve čtvrtek ukázalo. Prezident Zeman vystoupil na tiskové konferenci na Hradě, kde předal dar dva a půl milionu korun ze svého nadačního fondu pro tzv. Klokánky, tedy Fond ohrožených dětí, který je ve finančních problémech a vláda nevyhověla jeho žádosti o mimořádný příspěvek.

Během druhé části tiskové konference se ParlamentníListy.cz při kladení otázek zeptaly právě na situaci kolem novoročního oběda. Ukázalo se, že původní premiérovo tvrzení nebylo jen nepřesné, ale nepravdivé.

„Chtěl bych konstatovat, že je to lež jako věž,“ začal razantně svoji odpověď prezident. „Já jsem se pana premiéra včera zeptal, co vyšiluje, protože on sám velmi dobře věděl, že jsem ho, nejen jak je zvykem, osobně pozval včetně jeho paní na tradiční, ne novoroční oběd, protože bude druhého ledna, ale že nad tuto tradici jsem již před měsícem pozval i jeho dvě děti, aby si mohly prohlédnout lánský zámek,“ upřesnil.

Prezident dále upozornil, že situaci podpořili ještě novináři, kteří si od Hradu k této věci nevyžádali stanovisko. „Kdyby se profesionální novináři, což je téměř contradictio in adjecto (rozpor sám o sobě, protimluv – pozn. red.), zeptali Hradu, tak by dostali informaci, že Hrad žádný takový návrh, tím méně pokyn, nevydal. A že si to buď vymyslel sekretariát ministerského předsedy, nechci pátrat po důvodech, které k tomu vedly, a chci pevně věřit, že si to nevymyslel ministerský předseda sám,“ uvedl Miloš Zeman.

Úřad vlády vydal k věci ve čtvrtek odpoledne obsáhlé tiskové prohlášení. Jeho plné znění je zde:

Úřad vlády ČR se ohrazuje proti tvrzení, že premiér Bohuslav Sobotka netvrdil pravdu, když na sociální síti twitter uvedl, že novoroční oběd s panem prezidentem má být 2. ledna 2016 na návrh Hradu bez manželek. Náměstkyně pro řízení Sekce Kabinetu předsedy vlády paní Běla Hejná byla ve věci přípravy tradičního novoročního oběda prezidenta a premiéra telefonicky oslovena dne 10. 12. 2015 ředitelem Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky panem Jindřichem Forejtem. Panem Forejtem byl pro tento oběd navržen termín 2. ledna 2016 ve 13 h. Zároveň bylo navrženo, aby se setkání uskutečnilo v objektu spravovaném KPR v Lánech. Mimo výše uvedené byl panem Forejtem jasně formulován návrh, aby se oběd odehrál pouze za přítomnosti obou ústavních činitelů bez doprovodu. Tento nestandardní požadavek KPR byl z jeho strany odůvodněn zejména velkým množstvím pracovní agendy k řešení mezi prezidentem a předsedou vlády ČR. Paní náměstkyně Hejná následně informovala o nabídce KPR předsedu vlády Sobotku, jenž tuto nabídku ze strany KPR akceptoval. Ještě dne 10. 12. 2015 sdělila toto kladné stanovisko náměstkyně Hejná panu Forejtovi z KPR a ten jej vzal na vědomí. Do této chvíle neproběhla mezi Úřadem vlády ČR a Pražským hradem žádná oficiální komunikace, kde by byla oznámena změna formátu tak, jak jej původně navrhl pan Jindřich Forejt. Pokud došlo ze strany Pražského hradu k přehodnocení formátu tradičního novoročního oběda, Úřad vlády ČR tuto změnu a návrat k tradičnímu formátu, tedy ve složení prezident, premiér a manželky, vítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…