A pozor. Řecký exministr financí Varufakis čelí obvinění z vlastizrady

29.07.2015 17:42

Varufakise po odhalení svého „Plánu B“, jehož cílem bylo uvést v Řecku paralelní bankovní systém, skrze hackování účtů daňových poplatníků, nyní čelí několika obviněním z vlastizrady. Parlament má nyní projednat, zda ho zbaví poslanecké imunity. Informuje řecký deník Kathimerini.

A pozor. Řecký exministr financí Varufakis čelí obvinění z vlastizrady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řecko a Euro, ilustrační foto

Žalobkyně nejvyššího řeckého soudu Efterpi Koutzamaniová předala řecké vládě dvě žaloby na bývalého ministra financí Janise Varufakise, které na něj podaly soukromé osoby a nyní se snaží zjistit, zda v jeho kauze byli zapleteni i lidé mimo politiku, kteří by měli čelit stejným obviněním.

První žalobu podal starosta města Stylida a předseda strany Teleia Apostolos Gletsos, druhou pak právník Panayiotis Giannopoulos. Ten Varufakise žaluje z vlastizrady ze způsobu jeho jednání s věřiteli. Gletsos pak za Varufakisovo nezodpovědné jednání, které „řecký stát vystavuje riziku odvety“.

Prozatím však není stíhán, jelikož nejdříve musí řecká vláda rozhodnout, zda ho zbaví poslanecké imunity. Prvním krokem je sestavení vyšetřovací komise. Mezitím se však očekává další žaloba od skupiny právníků, která prověřuje, zda do Varufakisova jednání byly zapleteny i další osobnosti mimo politické dění. Žalovat jej budou za narušování soukromí dat, překročení povinností, porušení měnových zákonů a náležitost ke zločinné organizaci.

Varufakis se v telefonickém rozhovoru, kde mluvil právě o svém plánu na paralelní bankovní systém, zmínil o tom, že hodlá využít pomoci svého přítele z dětství. Popis pak sedí na Michalise Hatzitheodorua, ředitele Generálního sekretariátu pro informační systémy, kterého však Varufakis přímo nejmenoval.

V úterním vyjádření se Hatzitheodoru ohradil vůči všem nařčením ze zneužití svojí funkce a jakýchkoliv zásahů do informačních systémů ministerstva. Prý nic takového nepodnikli, natož aby to plánovali.

Mezitím se mluvčí Evropské komise Mina Andreeva ohradila proti Varufakisově tvrzení, že řecký daňový systém je pod kontrolou řeckých věřitelů. Jeho tvrzení prý nemá reálný podklad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…